Споделеното удоволствие - двойно удоволствие. Кулинарни постижения. шивашки талант, градинарски тайни и всичко, с което запълвате свободното си време.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Сънят и сънуването

15 Дек 2011, 12:42

Ако до скоро се смяташе, че сънят представлява пасивно състояние на организма, чрез което той си почива пълноценно, сега учените са доказали, че мозъкът ни показва изключителна активност докато спим, която има голямо значение за физическото и психическото ни състояние, за здравето и работоспособността ни.
До заключението, че сънят е активен физиологичен процес се стига след като бива регистрирана биоелектричната активност на мозъка с помощта на Електроенцефалографията това е метод, който илюстрира биоелектричната активност на мускулите и движенията на очната ябълка.

От колко сън се нуждаем?

сън.jpeg
сън.jpeg (4.96 KiB) Прегледано 598 пъти

Най-важния фактор за това колко сън ни е нужен е възрастта.Ако на кърмачетата са им необходими поне 16 часа сън на ден, то на децата са достатъчни и 10 часа. Възрастните пък се нуждаят средно от 7-8 часа сън, но всичко е строго индивидуално. Известно е, че бременността повишава нуждата от сън с няколко часа. Тя е зависима и от характера на работата ни, а още повече и от евентуално лишаване от сън предишните дни.

Кое обуславя нуждата да спим?

сънят на бебето.jpeg
сънят на бебето.jpeg (4.25 KiB) Прегледано 598 пъти

Оказва се, че сънят не е само начин да си починем ефективно от ежедневното натоварване. Той е важен за поддържане функцията на имунната система. Благодарение на него ефективно работи мозъкът ни, трудоспособността е оптимална. Докато спим и по-точно през фазата на дълбокия сън (трети и четвърти стадий на NREM) се повишава нивото на растежния хормон. Освен това се засилват метаболитните процеси, повишава се производството на белтъци. Изследвания са показали, че REM-сънят спомага за процеса на обучение. Доказателство за това е неоходимостта на новородените да изучават околния свят и продължителността на техния сън и то предимно REM-тип. Наблюдавано е, че опитът за преподаване на някакво умение, последван от липса на REM-сън, остава безуспешен, докато наличието на последния спомага за научаването.

Безобидно ли е безсънието?

безсъние.jpeg
безсъние.jpeg (10.85 KiB) Прегледано 598 пъти

Честото лишаване от сън се натрупва и организмът не може да се адаптира към работа с намалено време за сън и това се отразява на нейната ефективност. Засягат се вниманието, концентрацията, паметта, логическото мислене. Това може да има сериозни последствия – например ако се налага шофиране, отговорни задачи, от които зависи човешки живот. Лишаването от сън прави организмът по-чувствителен към алкохола. Кофеинът или други стимуланти не могат да компенсират недоспиването.

Тълкуване на сънищата:

сънища ч.jpeg
сънища ч.jpeg (8.21 KiB) Прегледано 598 пъти

Идеята, че по време на сънуването се осъществяват потиснати желания е известна много преди да бъде популяризирането и от Фройд. Сънуването е документирано в будистките текстове, в Библията и в творбите на Св. Василий Велики.
Фройд смята, че морално недопустимите копнежи и чувства се изтласкват в подсъзнанието на човека под формата на символни образи.
Други психолози възприемат съновиденията като безсмислена нелогична и хаотична дейност на съзнанието ни. Те смятат, че човек подрежда логически и реконструира изсънуваните сюжети едва след като се събуди.

сънища 2.jpeg
сънища 2.jpeg (8.62 KiB) Прегледано 598 пъти

Доказано е, че всички хора сънуват, дори и тези, които твърдят обратното. Често забравяме за нашите съновидения, защото се събуждаме в изпълнения със силни външни въздействия свят на бодърстването.
Дори хората, които са слепи по рождение сънуват. Техните сънища са изпълнени с интензивни слухови преживявания и усещания за допир.

сънища 3.jpeg
сънища 3.jpeg (9.36 KiB) Прегледано 598 пъти

Приема се, че всички съновидения са цветни. По принцип сънуваните образи са точни копия на реалните цветни обекти от действителността. Поради това психолозите смятат, че ако човек твърди, че съновиденията му са черно-бели, то той има пропуски в паметта.

сомнамбул.jpeg
сомнамбул.jpeg (5.26 KiB) Прегледано 598 пъти

Сомнамбулите правят своите нощни разходки, когато са в стадия на най-дълбок сън. В някои случаи те извършват изключително сложни и добре координирани действия. На следващия ден те не помнят нищо за своите среднощни преживявания.

15 Дек 2011, 13:14

southernsun написа: От колко сън се нуждаем?

сън.jpeg

Най-важния фактор за това колко сън ни е нужен е възрастта.Ако на кърмачетата са им необходими поне 16 часа сън на ден, то на децата са достатъчни и 10 часа. Възрастните пък се нуждаят средно от 7-8 часа сън, но всичко е строго индивидуално. Известно е, че бременността повишава нуждата от сън с няколко часа. Тя е зависима и от характера на работата ни, а още повече и от евентуално лишаване от сън предишните дни.

На мен 8 часа сън не са ми достатъчно, а спадам вече към групата на възрастните. По-малко от 10 часа сън ми се отразяват много зле.

15 Дек 2011, 15:53

Много често сънувам, повечето сънища са доста странни, но интересното че има сънища които се повтарят.

16 Дек 2011, 13:12

Много точно казано е, че като заспиш се пренасяш в страната на сънищата. Това е като че ли друг свят, друго измерение.

16 Дек 2011, 14:58

Много обичам да спя, винаги сънувам. Когато бях малка сънувах сънища, които се сбъдваха след това. Не мисля, че съм някакъв пророк, по скоро го отдавам на това, че през деня съм попадала в ситуации, които са имали продължение в следващите дни.

16 Дек 2011, 15:00

Като малка съм ходила на сън, сестра ми ми е разказвала на другия ден как сме си говорили съвсем ясно докато аз съм спяла. Не знам на какво се дължи това, но вече като по-голяма не ми се случва. И по-добре де! :lol: :lol:

11 Яну 2012, 01:59

Здравейте,
Според мен , всеки сам трябва да си ги тълкува за себе си , а не да чете в НЕТа или съновник. ;)
Защото всеки е различен , и уникален.

10 Авг 2012, 17:24

Спящите по корем имали повече еротични сънища, но пък от друга страна има по-голяма вероятност да им се присънят истории със задушаване и преследване. Хората спящи по лице дишат по-трудно и достъпа на кислород до белите им дробове намалява и от там в полузадушено състояние изпитват по-често еротична наслада.
Вие как спите? Забелязали ли сте нещо такова?

16 Авг 2012, 11:26

tweety написа:Спящите по корем имали повече еротични сънища, но пък от друга страна има по-голяма вероятност да им се присънят истории със задушаване и преследване. Хората спящи по лице дишат по-трудно и достъпа на кислород до белите им дробове намалява и от там в полузадушено състояние изпитват по-често еротична наслада.
Вие как спите? Забелязали ли сте нещо такова?

По принцип обичам да спя по корем, но не съм забелязала да сънувам еротични сънища. Забелязала съм,че когато съм преуморена по-често сънувам, макар да спя на един дъх. Понякога се замислям над това какво сънувам и има ли някаква връзка с действителността, тоест дали влия по някакъв начин на ежедневието ми, имат ли значение сънищата ми, пророкуват ли нещо?

17 Авг 2012, 13:56

Ежедневния стрес е причината за кошмарите през нощта. Друга причина могат да бъдат и страшните филми особено ако си гледате късно вечер. Обикновено сънуването на кошмари е придружено от висока температура . Учени са се мъчили да докажат какво провокира появяването на картините докато спим, но все още нямат потвърдена теория. Мнозина вярват, че сънищата всъщност са от един друг вид паралелен свят, а други смятат, че виждаме бъдещето си сънувайки.До сега няма приета нито една от двете теории, само едно е сигурно - мозъка " изхвърля" натрупаната информация и освобождава мозъка за нова.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3