Пикантните храни отключват кошмари

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Пикантните храни отключват кошмари

Мнениеот rossitta » 19 Фев 2013, 16:07

peppers.jpg
peppers.jpg (6.53 KiB) Прегледано 1008 пъти
Ако обичате лютичкото, значи със сигурност ще ви е полезно да научите, че консумацията на пикантни храни на вечеря отключва сънуването на кошмари. Това открили специалисти от Центъра за нарушения на съня в Кливланд. Тази особеност на лютите ястия се дължала на факта, че те ускоряват активността на мозъка, която възпрепятства т.нар. бърза фаза на съня, която продължава около 30 минути непосредствено след заспиване. През това време мисловната ни дейност все още тече активно и именно в този период кошмарите могат да завладеят съня ни.
Според учените около 9 на сто от всички кошмари са причинени от храна. :o

Въпреки това не е необходимо да зачерквате пикантните храни от менюто си. Достатъчно е да не ги консумирате непосредствено (поне до три часа ) преди лягане.Разбира се трябва да внимавате и с количествата, защото всички почитатели на лютичкото знаем, че отключва апетитa…А вие падате ли си? Обичате ли пикантни храни?
rossitta

Re: Пикантните храни отключват кошмари

Мнениеот hristinara » 20 Фев 2013, 15:45

Има логика, но не съм забелязала да имам проблеми със съня, а честичко похапвам люти ястия
hristinara

Мнениеот geriva » 20 Фев 2013, 23:19

Много интересно, но при мен май се наблюдава обратен ефект.Снощи например хапнах люто , а през нощта сънувах еротичен сън. :D
geriva

Мнениеот Cuddy » 21 Фев 2013, 23:41

Кошмарите си ги имам и без люто :lol:
Cuddy

Мнениеот winterrose » 06 Мар 2013, 11:53

Много интересна взаимовръзка. Харесвам лютичко, но хапвам такова предимно през деня, сигурно затова скоро не съм сънувала кошмари :) . От консумацията на люто има и полза, стига да не се прекалява с подлютяването. Известно е, че лютите чушки съдържат капсаицин , който ускорява обмяната на веществата и помага на тялото да изгаря калории по-бързо. Това е така, защото капсаицинът повишава телесната температура и увеличава сърдечната честота. Освен това проучванията показват, че хората, които ядат пикантна храна всъщност не ядат повече, а точно обратно – намаляват своите порции, защото по-бързо се засищат. Лютите подправки подобряват храносмилането, защото те повишават секрецията на солна киселина в стомаха.
winterrose

Мнениеот Evgenia » 15 Апр 2013, 10:45

Може, но пък за сметка на това обожавам люти чушлета. Освен това съм чела, че лютите чушки понижават апетита и помагат да се контролира по-лесно количеството храна :P т.е. са добри помощници в борбата с излишните килограми
Evgenia

Мнениеот Harmony » 03 Окт 2013, 16:51

Evgenia написа:Може, но пък за сметка на това обожавам люти чушлета. Освен това съм чела, че лютите чушки понижават апетита и помагат да се контролира по-лесно количеството храна :P т.е. са добри помощници в борбата с излишните килограми

Странно е, но често се наблюдават мнения, които да са крайно противоположни, тези учени толкова изучени, че всеки луд с номера си е крайна сметка :D :D :D
Аватар
Harmony

Мнениеот Krum » 08 Яну 2015, 15:46

geriva написа:Много интересно, но при мен май се наблюдава обратен ефект.Снощи например хапнах люто , а през нощта сънувах еротичен сън. :D

А така! На теб значи ти действа като афродизиак :lol: :lol: :lol:
Аватар
Krum

Мнениеот mamina » 05 Фев 2016, 11:18

Затова ли не сънувам кошмари, защото не ям пикантно? :grin:
mamina

Мнениеот Snejna » 05 Фев 2016, 12:05

НЕ ми се вярва да е така, не ям люто, но сънувам често доста гадни неща така че никаква взаимовръзка не може да има. :)
Аватар
Snejna

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети