Орехи си хапвам целогодишно, те са любимите ми ядки. Спанак също харесвам, а ягодите ги чакам с огромно нетърпение
Към пролетните полезни храни ще добавя още:
Артишок:
Артишокът е помага за добро храносмилане и е богат на инулин, пробиотик, който подпомага растежа на полезни бактерии в червата. Лечебната му съставка, наречена цианин, стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява разграждането на мазнините. Съставката обаче се губи когато зеленчукът се готви и когато листа се варят за чай.
Аспержи:
Аспержите са пролетна супер храна, богата на витамин А, фосфор, калций и калий. Те с право се смятат за афродизиак не само за мъжете, а и за жените. Полезни са и за поддържане на добра фигура - от тях се отслабва. Връзка аспержи съдържа 70% от препоръчителното дневно количество витамин К, който спомага за пренасянето на калций, както и 20% от препоръчителната дневна доза от витамин А, който помага на имунната система. Те са и чудесен източник на белтъчини и фолиева киселина. Освен това консумирането на аспержи преди пиене на алкохол отблъсква махмурлука.
Грах:
Грахът е един от първите пролетни зеленчуци и е сред полезните храни за женски хормони. Само една чаша грах може да осигури дневното количество витамин C. Грахът е един от най-добрите източници на тиамин или витамин В1, който повишава настроението и отблъсква депресията.
Зелен лук:
Пресният зелен лук понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Той съдържа много витамин C, калий, калций, керцитин, който е силен антиоксидант, както и хранителни фибри. Зеленият предотвратява още много заболявания, от дерматологични болести до рак.