03 Авг 2015, 15:47
Yunona написа:Напоследък хората като че ли по-рядко ходят на гости неканени, докато едно време беше редовна практика. При мен често се случва да излезем с приятели уж на кафе, то да ни се усладии да ги поканя да си довършим разговорите вкъщи. Правя вечеря с каквото имам подръка и това е
![]()
Имам няколко неща, които приготвям в подобни случаи:
- Паста, разбира се - колко му еВариантите са безброй.
- Омлет на фурна - няколко яйца, сирене, кашкавал, ситнонарязана шунка, филе или каквото има, маслинки, печени чушки от буркан, зелен лук. Всичко се разбърква и слага в намаслена тефлонова тава на около 3 см пласт. Пече се на силна фурна за кратко време. Отгоре ръсвам кашкавал за фасон. Реже се като торта. Сервира се със зелена салата.
- Ризото - по класическата италианска технология. Става за половин час, тъкмо докато изпием по нещо за аперитив.
- "Китайското на мама" - никой вкъщи не обича китайска храна, общото между тази манджичка и китайската кухня е само нарязването на продуктите на ивички.
Месо, каквото има, задушено/леко запържено в тигана, после добавям зеленчуци всякакви според времето, което им е необходимо за сготвяне. Първо лук, чесън, после гъби (ако има), следват морков, чушки (зелени, червени, всичко под ножа), тиквичка. Може и грах една шепа. Кой каквото обича. При това хапване също има много варианти според наличните зеленчуци. В началото може да се сложи и вино. Подправките избирам според месото и зеленчуците, обикновено слагам черен пипер, понякога джинджифил или къри. Ако зеленчуците пуснат повече водичка, сгъстявам с лъжичка нишесте. Зимата слагам и малко бекон с месот. Докато готвя, на друг котлон сварявам ориз за гарнитура (или оризови спагети). Готово
- Ако имам телешка кайма (или купя напът за вкъщи, или изпратя някого до близкия магазин) - чили кон карне. Също става бързо и вкусно.
Общо взето, не срещам трудности да поканя гости от сега за след 5 минути, защото с годините (особено трудните начални години) съм изградила навика да поддържам определени храни и консерви вкъщи и мога да забъркам това-онова дори ако в компанията има заклети месоядни и отдадени на каузата си вегани
И много се надявам, че хората не ми придирят за грешките, допуснати в бързината или от прекалено участие в разговорите, докато готвя. В крайна сметка, събрали сме се, за да ни е весело, а не да правим "Перфектната вечеря"
03 Авг 2015, 16:28
03 Авг 2015, 16:38
03 Авг 2015, 22:19
gomez123 написа:Понеже съм адски боса в кухнята, да не говорим за имената на манджите, та какво представлява това чили кон карне
03 Авг 2015, 22:36
S_Milenska написа:Изобщо не мога да се справя с поддържането на каквото и да е унас. Сега ако звънне някой на вратата ще му предложа ориз и евентуално може да намеря 2-3 бучета от фризера.Затова не си падам по неканени гости! Никога нямам нищо.
04 Авг 2015, 07:26
04 Авг 2015, 09:29
Snejna написа:Както казах хич не обичам непредивидени гости и ето онзи ден се прибрахме от морето в петък следобед и към 19ч. звънят едни приятели на вратата, били на близо - минали. Аз бях изпразнила всичко свежо от хладилника преди да заминем, стана ми много неприятно, защото наистина нямаше нищо, а всичко останало беше замразено. Всично на всичко, намерих един буркан боб и едни чушки и им направих салата ропотамо. С толкова минаха, нямах нищо и сякаш им стана неудобно и набързо се ориентираха да си тръгват. Ами.. в крайна сметка след 10 дена на море какво се очаква от мене
04 Авг 2015, 11:16
Yunona написа:S_Milenska написа:Изобщо не мога да се справя с поддържането на каквото и да е унас. Сега ако звънне някой на вратата ще му предложа ориз и евентуално може да намеря 2-3 бучета от фризера.Затова не си падам по неканени гости! Никога нямам нищо.
Сигурно си още много прясна домакиня, затова ти е трудно
Не е нито сложно, нито скъпо да се поддържа запас у дома и да се следи своевременното му попълване (особено е подходящо на промоции и т.н.). При мен абсолютният минимум е лук, чесън, поне един вид чушки, моркови, магданоз, зелена салата, краставици, домати. Някакъв вид шунка, кашкавал и сирене. В шкафа - консерва нахут, боб, царевица, риба тон, паста, ориз, домати в буркани. Във фризера - бекон (не ядем по принцип, но за обогатяване на вкуса на някои ястия е супер), пилешки гърди, пакет грах, печени червени чушки.
Другото са навициНапример: виждаш хубави гъби на изгодна цена - купуваш две кила, изчистваш, задушаваш и като изстинат замразяваш на няколко порции. Готови са за добавяне в ястия. Всяка домакиня може да даде примери от своята практика.
04 Авг 2015, 11:34
27 Авг 2015, 16:45
Krum написа:На мен ми е малък хладилника и нямам място за никаква зимнина, но идеята е супер.
А от мен една идея за неочаквани гости - правя си гъби на скарата и стават много вкусни, всички ги харесват и се получават много бързо и лесно.