Напоследък хората като че ли по-рядко ходят на гости неканени, докато едно време беше редовна практика. При мен често се случва да излезем с приятели уж на кафе, то да ни се услади

и да ги поканя да си довършим разговорите вкъщи. Правя вечеря с каквото имам подръка и това е
Имам няколко неща, които приготвям в подобни случаи:
- Паста, разбира се - колко му е

Вариантите са безброй.
- Омлет на фурна - няколко яйца, сирене, кашкавал, ситнонарязана шунка, филе или каквото има, маслинки, печени чушки от буркан, зелен лук. Всичко се разбърква и слага в намаслена тефлонова тава на около 3 см пласт. Пече се на силна фурна за кратко време. Отгоре ръсвам кашкавал за фасон. Реже се като торта. Сервира се със зелена салата.
- Ризото - по класическата италианска технология. Става за половин час, тъкмо докато изпием по нещо за аперитив.
- "Китайското на мама" - никой вкъщи не обича китайска храна, общото между тази манджичка и китайската кухня е само нарязването на продуктите на ивички.
Месо, каквото има, задушено/леко запържено в тигана, после добавям зеленчуци всякакви според времето, което им е необходимо за сготвяне. Първо лук, чесън, после гъби (ако има), следват морков, чушки (зелени, червени, всичко под ножа

), тиквичка. Може и грах една шепа. Кой каквото обича. При това хапване също има много варианти според наличните зеленчуци. В началото може да се сложи и вино. Подправките избирам според месото и зеленчуците, обикновено слагам черен пипер, понякога джинджифил или къри. Ако зеленчуците пуснат повече водичка, сгъстявам с лъжичка нишесте. Зимата слагам и малко бекон с месот. Докато готвя, на друг котлон сварявам ориз за гарнитура (или оризови спагети). Готово

- Ако имам телешка кайма (или купя напът за вкъщи, или изпратя някого до близкия магазин) - чили кон карне. Също става бързо и вкусно.
Общо взето, не срещам трудности да поканя гости от сега за след 5 минути, защото с годините (особено трудните начални години

) съм изградила навика да поддържам определени храни и консерви вкъщи и мога да забъркам това-онова дори ако в компанията има заклети месоядни и отдадени на каузата си вегани

И много се надявам, че хората не ми придирят за грешките, допуснати в бързината или от прекалено участие в разговорите, докато готвя. В крайна сметка, събрали сме се, за да ни е весело, а не да правим "Перфектната вечеря"