Говорите ли с децата си за проблемите в семейството?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Говорите ли с децата си за проблемите в семейството?

Мнениеот M.Tasheva » 18 Ное 2013, 14:38

Здравейте, мами!

Имам две деца – дъщеря на 6 години и син на 15 години, на които се опитвам да дам най-доброто, като всяка майка. Във всяко семейство, обаче има проблеми, които се решават трудно и бавно.

Наистина уважавам мнението на децата ми по всички въпроси отнасящи се до дома и семейството. Не зная дали това е правилно, но мисля, че по този начин, те ще се чувстват пълноценни членове на семейството.
Разбира се, не поднасям еднакво информацията и на двамата, понеже за дъщеря ми би било шок да чуе, че родителите й се карат за разпределянето на парите, например.

Мислите ли, че ги натоварвам излишно с неща, които не би трябвало да ги засягат? По-смислен ли правя живота им, след като ги въвеждам по някакъв начин в него или погубвам безгрижните им години?

Понякога излизаме с майки от групичката в детската градина на дъщеря ми и сме говорили за това. Виждам, как всяко предложение на детето им бива отхвърлено, само защото е дете, а аз не смятам това за правилно възпитание!

Вие как процедирате с вашите деца, говорите ли с тях за проблемите в семейството, а уважавате ли мнението им или го отхвърляте, без да се замислите?
M.Tasheva

Re: Говорите ли с децата си за проблемите в семейството?

Мнениеот Nightmare » 18 Ное 2013, 14:45

Моите деца не стоят изолирани от случките в семейството, но просто са на страна, понеже според мен е много неприятно да им говориш за караниците със съпруга си и т.н.
Nightmare

Мнениеот Rali_hr » 01 Дек 2014, 12:59

Говоря, разбира се! Всичко, което се случва го казвам и на тях, човек трябва да знае всичко от малък и да е наясно с принципа на 2 и 200 :lol: :lol: :lol: Та така, казваме всичко, обсъждаме и решаваме. За щастие аз не се карам с мъжът ми и в това отношение няма защо да се притеснявам, нямаме проблеми и кавги за пари или нещо такова. Така че лесно решаваме цялата къща :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Fancy » 01 Дек 2014, 14:22

Имам много приятелки, които не смятат за необходимо децата да чуват и знаят всичко случващо се и смятам, че там е основната грешка! И моите деца са наясно, все пак като им кажа да пестят знаят добре за какво иде реч и да, в такъв свят живеем, че децата е по-добре да са наясно, за да не се сблъскат с реалността, когато са най-малко подготвени за нея!
Fancy

Мнениеот Andrey » 08 Дек 2014, 12:36

Fancy написа:Имам много приятелки, които не смятат за необходимо децата да чуват и знаят всичко случващо се и смятам, че там е основната грешка! И моите деца са наясно, все пак като им кажа да пестят знаят добре за какво иде реч и да, в такъв свят живеем, че децата е по-добре да са наясно, за да не се сблъскат с реалността, когато са най-малко подготвени за нея!

Така е, трябва да са наясно за какво иде реч, колкото и да не искаме да ги обременяваме със сложното положение, в което живеем сега, нещата все пак са по-сложни!
Аватар
Andrey

Мнениеот Mon_ton » 08 Дек 2014, 16:02

Моите родители винаги са ми споделяли ако има някакъв проблем, така се научих да оценям ситуацията и да действам правилно според нея, затова мисля, че не е хубаво да криете от децата си!
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Malina » 13 Яну 2015, 11:49

Мисля, че трябва да се държите нормално с децата си, да не ги отделяте от случващото се вкъщи, разбира се като им поднасяте информацията според годините им. :)
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот Elica » 13 Яну 2015, 12:33

Защо ще е шок за детето ви, ако научи, че родителите му спорят за парите, какво толкова? На 6г децата не са бебета, не са и глупави, трябва да му обясните по нормален начин, или вие на 6г. му казвате, че нещата падат от небето?
Аватар
Elica

Мнениеот S_Milenska » 14 Яну 2015, 12:36

Децата ми са наясно с всичко, което се случва вкъщи, не смятам че трябва да се крие нещо от тях, пък и аз не се карам с мъжа ми, че да се притеснявам, че ще ни видят хванати за гушите.
Аватар
S_Milenska

Мнениеот Kremiliya » 14 Яну 2015, 15:26

Аз винаги всичко крия от дъщеря си, не мисля, че трябва да ѝ казвам какви проблеми имаме, стигат ли ни парите или не. Това не са неща, които засягат децата.
Аватар
Kremiliya

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети