Бабините деветини, които майките още спазват!

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Бабините деветини, които майките още спазват!

Мнениеот penny » 17 Мар 2014, 15:29

Всички видяхме до какво доведоха бабините деветини, говоря за осоленото дете в Стара Загора! :!:
Не разбрах произхода на семейството, но не е важно, от по-голямо значение е, че майките се доверяват сляпо на неща, в които бабите им са вярвали, съответно и изпълнявали към ритуала с къпането например!

Е, в случай, че бебето се изкъпе със подсолена вода и след това се намаже със свинска мас, може и да няма същите последствия, които е претърпяло малкото старозагорче, но колко от майките в момента мажат детето си с мас или такава с невен? :?

Всъщност до колко вярвате на т.нар. бабини деветини :?: , факт е, че някои съветите им биха били в помощ на бебето и майката, но колко от тях? :?: :?:
Кои съвети бихте сложили в графата „бабини деветини” :idea: и кои в „полезни съвети от миналото”? :idea: :roll:
penny

Re: Бабините деветини, които майките още спазват!

Мнениеот Ginger » 17 Мар 2014, 15:32

Нямам дете, но последното нещо, което ще направя ако съм тотално врътнала е да сложа сол във водата на детето, камо ли да го обтривам с нея :shock: :shock: :shock: това за свинската мас, дори не заслужава обсъждане! Всъщност и аз мислих като теб, че на някои бабини деветини бих вярвала, но като се задълбоча и не се сещам, доста са и всички са абсурдни!
Ginger

Мнениеот MollyDolly » 18 Мар 2014, 14:57

И аз съм ползвала някои от съветите, които са ми давали по-възрастните, например когато детето има разстройство се слага за малко индрише и наистина е помагало, колкото и смешно да звучи, но само тези, които са ми се стрували разумни :!:
MollyDolly

Мнениеот Pipilota » 20 Ное 2014, 09:48

Вярвам на някои добри съвети, но на други не, разбира се :) Но да отриеш детето със сол ми се вижда абсурдно, или да го натъркаш с ракия. Ползвам бабини компреси за гърлото да речем- ракия и черен пипер, прилагам го и на себе си, но с повишено внимание и ако ми се оплаче детето от дискомфорт махам компреса винаги :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Krum » 24 Ное 2014, 14:05

Трябва да приемаме и новото и старото, много често се прави грешката, че възрастните не приемат новостите в отглеждането на децата и правят проблеми. Съдя по братовчедите ми, имаха големи проблеми с бабите и с бебето :roll:
Аватар
Krum

Мнениеот Pipilota » 26 Юли 2015, 09:07

Ginger написа:Нямам дете, но последното нещо, което ще направя ако съм тотално врътнала е да сложа сол във водата на детето, камо ли да го обтривам с нея :shock: :shock: :shock: това за свинската мас, дори не заслужава обсъждане! Всъщност и аз мислих като теб, че на някои бабини деветини бих вярвала, но като се задълбоча и не се сещам, доста са и всички са абсурдни!

В крайна сметка всички сме "проживели" с търкането със свинска мас, която хич не е лоша за кожата, защото голяма част от бебетата имат ужасни кожни проблеми, заради козметиката, която използват. Така че в страшната мас няма нищо лошо. :roll:
Разбира се обтриването със сол е друго, както и обтриването с ракия. :)
А за водата със сол не знам, аз съм слагала по малко във водата на двамата, не знам сега дали бих сложила, ами нищо им нямаше. :lol:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Kaya » 26 Юли 2015, 11:21

По-скоро като бабени деветини приемам уроките и червените конци с които се връзват бебетата. :) Това не го спазвам, смешно ми е.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот nadqta » 27 Юли 2015, 15:40

Ами и аз си мисля, че е на метода на самовнушението и червения конец и всичките такива разновидности, затова и не действа при децата :idea:
nadqta

Мнениеот Krum » 29 Юли 2015, 15:46

nadqta написа:Ами и аз си мисля, че е на метода на самовнушението и червения конец и всичките такива разновидности, затова и не действа при децата :idea:

всичките магии и уроки са от мисли,ч е ги има и от това, че някой си ги внушава.
Аватар
Krum

Мнениеот S_Milenska » 29 Юли 2015, 17:13

От баба знам при настинка да мажа краката с мас и сода - правя го! Сгрява и действа добре, не мисля, че е лошо или , че е проблем!
Аватар
S_Milenska

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети