Апарати, аксесоари и уреди с медицинска или козметична употреба - задайте своя въпрос и вижте повече мнения.
Правила на форума
Добави отговор

Препоръки за добър апарат за мерене на кръвното - механичен или електронен

10 Апр 2011, 23:50

Какъв да си избера има такъв богат избор ? Електронен или механичен ? Автоматичен или полуавтоматичен ? За марки да не говорим въобще. Дайте съвет от опит.

10 популярни грешки, които водят до неверни резултати

1. Мерите се веднага след кафе, цигара или тичане след автобуса
Кофеинът и никотинът вдигат налягането за известно време, а същото прави и физическото усилие, дори то да е само изкачване на няколко етажа. Ако ще мерите, изчакайте поне половин час след кафето, цигарата или храната.

2. Не си давате време да се успокоите
Сядате, слагате маншета и натискате бутона. А тялото ви още е в темпото на деня. Нужни са около пет минути тишина, за да се установи реалното ви налягане.
Кога да потърсите помощ при паник атака?

3. Седите накриво
Кръстосаните крака могат да завишат резултата, както и седенето без опора за гърба. Опрете гръб в облегалката и поставете и двата крака на пода. Не се навеждайте напред над масата.

4. Ръката виси или е твърде ниско
Ръката, на която мерите, трябва да лежи на масата, а маншетът да е приблизително на нивото на сърцето. Ако ръката виси покрай стола, апаратът ще покаже по-високо налягане от истинското.

5. Маншетът е с грешен размер
Тук много хора не подозират, че има проблем. Твърде тесният маншет дава завишени стойности, а твърде широкият ги занижава. Стандартният размер, който е в кутията, не пасва на всяка ръка. При по-пълна или доста слаба ръка си купете маншет с подходяща големина.

6. Маншетът е върху дреха или е сложен неправилно
Слага се върху гола кожа, около 2-3 см над лакътя, така че да прилепва, но без да стяга. Често хората само навиват ръкава нагоре, но ако той притиска ръката като лента, това също изкривява резултата. По-добре е да съблечете ръкава изцяло.

7. Говорите или гледате телефона по време на измерването
Разговорът, дори кратък, може да вдигне показанията с няколко mmHg. Докато апаратът работи, мълчете, не мърдайте и не превъртайте социалните мрежи.

8. Отлагате тоалетната
Пълният пикочен мехур може да вдигне систолното налягане с 10 mmHg или повече. Ако усещате, че ви се ходи, първо отидете до тоалетната.

9. Разчитате на едно-единствено измерване
Един резултат не говори много. Правете по две или три измервания през 1-2 минути и вземете средната стойност. Първия път премерете и двете ръце. Ако има разлика, в бъдеще мерете на ръката с по-високите стойности.

10. Мерите нередовно, с неподходящ уред и без да си водите записки
Най-надеждни са автоматичните апарати за над лакътя. Тези за китка са по-чувствителни към позата и по-лесно дават грешни стойности. Проверете точността на уреда си при лекар или в аптека, а ако мерите за проследяване на състоянието, правете го в едно и също време: обикновено сутрин преди лекарствата и вечер. Записвайте резултатите в тетрадка или приложение, за да ги покажете на личния си лекар. Той ще се ориентира много по-добре по няколко седмици записки, отколкото по едно измерване в кабинета.

Кога да се обърнете към лекар

Ако при домашно измерване стойностите на кръвното налягане редовно са 135/85 mmHg или по-високи, и то в различни дни, а не еднократно, си запазете час при личния лекар. Не се опитвайте да си поставяте диагноза сами и не променяйте лекарствата на своя глава.

Ако имате много високи стойности, придружени от болка в гърдите, силно главоболие, замайване или проблеми със зрението, не чакайте и се обадете на 112.
Първа помощ при спиране на дишането и сърдечната дейност

Re: Апарат за кръвно налягане

11 Апр 2011, 14:34

Аз лично съм на мнение, че е по- добре, когато се купува нещо, то да е качествено, въпреки цената да е малко по- височка! Апарат за кръвно е за предпочитане, механичен, а горещо препоръчвам SENDO! Добър и качествен апарат за кръвно налягане, който ще Ви служи дълги години!

11 Апр 2011, 23:15

stanislav_d написа:Аз лично съм на мнение, че е по- добре, когато се купува нещо, то да е качествено, въпреки цената да е малко по- височка! Апарат за кръвно е за предпочитане, механичен, а горещо препоръчвам SENDO! Добър и качествен апарат за кръвно налягане, който ще Ви служи дълги години!

То марката хубаво ма къв е електронен обикновен :?:

11 Апр 2011, 23:20

МЕХАНИЧЕН, обикновен

12 Апр 2011, 09:11

stanislav_d написа:Аз лично съм на мнение, че е по- добре, когато се купува нещо, то да е качествено, въпреки цената да е малко по- височка! Апарат за кръвно е за предпочитане, механичен, а горещо препоръчвам SENDO! Добър и качествен апарат за кръвно налягане, който ще Ви служи дълги години!

Аз купих механичен апарат за кръвно налягане на тази марка за майка ми. Тя е изключително доволна от него тъй като серията Примо е с големи цифри, което е удобство за по-възрастните, които не виждат добре. Най-хубавото от всичко е, че има две години гаранция.

15 Апр 2011, 16:01

Аз скоро взех на баща ми Апарат за кръвно налягане Микролайф АG1-30, не се е оплаквал, значи си е добре апарата. Е има и други, които са много добри и малко по скъпи.

15 Апр 2011, 16:10

Само съвет, не си взимайте от китайските дето ги продават по сергиите, издържат 2 седмици и край ;) , аз реших да спестя някой лев и си взех, но после така или иначе пак отидох и си купих нормален от аптеката.

23 Апр 2011, 18:20

Благодаря за инфото и препоръките поръчах си ЕЛЕКТРОНЕН АПАРАТ ЗА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ 1065 - ПОЛУАВТОМАТИЧЕН LUMISCOPE реших да не се стискам за цената, след това ще пиша за отзиви от апарата 8-)

25 Апр 2011, 22:25

Аз си харесах апарат за кръвно за китка, но чета че не били точни и зависи от възрастта, незнам и каква марка да избера.Моля препоръчайте модел. :!:

27 Апр 2011, 00:25

Електронен апарат за кръвно налягане Хартман за китка, мисля че този ще ти върши добра работа, малко е скъпичък, но си заслужава :)
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6