Margo написа:Абе вредни или не, друго си е да ти запирише на печена чушка
FramarAdmin2 написа:Във връзка с активния сезон по приготвяне на зимнина Българска агенция по безопасност на храните съветва потребители както следва:
Плодовете и зеленчуците да се закупуват от сигурни и регламентирани доставчици и търговски обекти, където се контролира съдържанието на пестициди, нитрити и нитрати;
Основен компонент при приготвянето на зимнина е използването на оцет. За целта е необходимо да се знае, че има два вида оцет: синтетичен и натурален. Синтетичният е непригоден за приготвянето на зимнина. Разпознаването е по наименованието на етикета - само надпис “оцет” е синтетичен, а обозначението “винен” или “ябълков” означава, че е приготвен по класически метод и е подходящ за използване;
Съществуват два основни метода за приготвяне на зимнина – чрез стерилизиране или използването на консерванти. Най-често използваните консерванти са солта и натриевия бензоат, които запазват за няколко месеца качествата на консервирания продукт;
За получаването на качествена и дълготрайна зимнина трябва да се спазва добра текуща хигиена – от измиването на суровите плодове и зеленчуци, недопускане вторично замърсяване по време на приготвянето на продукта и използването на чист амбалаж и здрави капачки. На всички етапи от приготвянето да се използва само питейна вода.
Kremiliya написа:И на мен ми се вижда нелогично да използваш неща с химични имена, за да си направиш домашна консерва...
M.Tasheva написа:Kremiliya написа:И на мен ми се вижда нелогично да използваш неща с химични имена, за да си направиш домашна консерва...
Лошото е, че на бабите им харесва, защото става бързо, а и е евтино дори не се сещат, че щом е така вместо да гледат зеленчуци и да правят зимнина ще е същото като да отидат и да си я купят
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта