Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

29 Яну 2016, 11:22

А какъв е този тип месене с изтегляне, аз не знаех, че съществува такъв :???: а домашен козунак на конци не съм яла от дете... :sad: :sad:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

29 Яну 2016, 16:37

luchia@marco написа:А какъв е този тип месене с изтегляне, аз не знаех, че съществува такъв :???: а домашен козунак на конци не съм яла от дете... :sad: :sad:


Не месиш тестото, като го поддържаш във вид на топка, а използваш изтеглящи напред движения, после прегъваш назад и пак напред и т.н. Сетих се, че и изтеглянето и усукването на фитили преди сплитането допринася за образуването на конци.

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

29 Яну 2016, 16:53

Оф то си е голяма философия няма спор. Винаги съм искала да опитам домашен козунак и да се опитам да направя, но май е невъзможно да го постигна. Не ми се иска да похабя толкова много продукти, а да си призная съм мързелива и не мога да се потя 2 часа над едно тесто. Обаче ако има кой да ми направи задължително ще си хапна. :bump:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

29 Яну 2016, 17:51

Yunona написа:
luchia@marco написа:А какъв е този тип месене с изтегляне, аз не знаех, че съществува такъв :???: а домашен козунак на конци не съм яла от дете... :sad: :sad:


Не месиш тестото, като го поддържаш във вид на топка, а използваш изтеглящи напред движения, после прегъваш назад и пак напред и т.н. Сетих се, че и изтеглянето и усукването на фитили преди сплитането допринася за образуването на конци.

А какво трябва да е тестото, по-жилаво, по-мазно, какво трябва да стои като консистенция :roll:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

31 Яну 2016, 11:36

YoLindi написа:А какво трябва да е тестото, по-жилаво, по-мазно, какво трябва да стои като консистенция :roll:


Трудно е да се каже, защото в процеса на месене тестото се променя много. В началото се усеща просто по-тежко от това за погача например. С месенето става по-еластично и престава да лепи, но си остава тежко. Въпреки наличието на масло, не би трябвало да е се усеща мазно.
Важното е да се спазват точно пропорциите от рецептата, да се меси дълго и тогава тестото ще е точно такова, каквото трябва да бъде :)

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

23 Фев 2016, 15:16

Чакам за Великден да се похвалите какви козунаци сте направили :grin:

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

29 Мар 2016, 14:56

То много зор месенето, добре че има хлебопекарни и с тях лесно може да се омеси всичко, което трябва. :)

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

30 Мар 2016, 13:30

Anka написа:То много зор месенето, добре че има хлебопекарни и с тях лесно може да се омеси всичко, което трябва. :)


Да, ама няма да е толкова сладко, колкото ако си го направиш сама :grin: Първия път може да не е най-сполучлив, но другия път ще е по-добре :grin: .

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

07 Апр 2016, 11:42

Тази година си харесах един козунак без месене, уникално изглежда! :)
Мисля да го пробвам този уикенд дали ще се получи, ако рецептата е сполучлива ще ви го споделя.

Re: Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

07 Апр 2016, 11:54

Ваня Стойчева написа:Тази година си харесах един козунак без месене, уникално изглежда! :)
Мисля да го пробвам този уикенд дали ще се получи, ако рецептата е сполучлива ще ви го споделя.


Как без месене? :grin: А в хлебопекарна дали става козунак?
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6