Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Мнениеот spring » 19 Апр 2013, 10:23

Козунакът е традиционен български великденски хляб, който може да се приготви по два основни метода - с класическо месене или с биене на тестото.

При козунака с класическо месене използваме по-традиционния подход, който изисква повече физическа работа, но много хора смятат, че така козунакът става по-плътен и с по-фина текстура. Процесът включва замесване на тестото с всички съставки и продължително месене докато стане еластично и гладко. След това тестото се оставя да втаса, оформя се, и след второ втасване се пече.
Методът с биене на тестото става все по-популярен, защото е по-малко трудоемък и често дава по-пухкав резултат. При този начин започваме с разбиване на яйцата със захарта до пухкава смес, след което постепенно добавяме останалите съставки. Цялото тесто се разбива с миксер докато стане гладко и започне да се отделя от стените. След втасване, оформяне и повторно втасване, козунакът е готов за печене.
Кой метод е по-добър зависи от вашите предпочитания. Методът с биене е по-лесен и по-бърз, но месеният козунак често има по-богат вкус и по-добра текстура.
Вие кой лично предпочитате?

:arrow: Как да избегнем преяждането по празниците?
:arrow: Популярни рецепти за козунак във framar.bg
:arrow: Почивните дни - ядене, пиене и пропиляно време?
spring

Re: Останаха ви козунаци от Великден? Направете торта от коз

Мнениеот Dior » 19 Апр 2013, 13:08

Ауу, звучи страхотно. Със сигурност ще го пробвам ;) И аз ще следя темата с интерес :P
Dior

Мнениеот denkaruseva » 25 Апр 2013, 13:12

И аз ще изпробвам рецептата. Обещавам да пусна снимки на резултата...Дано да е вкусен!
denkaruseva

Мнениеот ninars » 30 Апр 2013, 11:30

Тази рецепта е изпитана и много вкусна. Освен това е грехота да се хвърля храна!
ninars

Как да направя козунак в домашна хлебопекарна?

Мнениеот MollyDolly » 27 Мар 2014, 15:58

Преди седмица имах рожден ден, получих хлебопекарна и още съм на седмото небе, заради нея! Изпробвах вече доста рецепти, но понеже наближава и Великден искам да се помъча преди самия празник да приготвя един пробен козунак.

В книжката на хлебопекарната не присъстваше рецепта за козунак и се надявам някой от вас да ми даде такава, ако въобще е възможно да стане козунак в хлебопекарна.
До сега не съм правила никога, но съм чувала, че приготвянето му изисква освен много старание, внимание и много труд и време!
Много се надявам да мога да направя козунак в хлебопекарната, мислих да опитам продуктите от обикновена рецепта за козунак, но не зная как да настроя хлебопекарната, на какъв режим, така че ще чакам търпеливо да ми пуснете някоя рецепта?!
MollyDolly

Re: Как да направя козунак в домашна хлебопекарна?

Мнениеот r5kova » 27 Мар 2014, 21:03

Козунакът иска пространство, където да бухва. Става и в хлебопекарна, но не е толкова пухкав. Предлагам компромисен вариант (изпробван многократно). Хлебопекарната се ползва за замесване и първите две втасвания. Преди последното втасване тестото се изважда, заплита се (по желание) и се слага в тава, а тавата във фурната. След като тестото втаса за трети път, се пече. Става невероятен, а се избягва досадното месене.
r5kova

Re: Как да направя козунак в домашна хлебопекарна?

Мнениеот dejavu » 28 Мар 2014, 12:20

r5kova написа:Козунакът иска пространство, където да бухва. Става и в хлебопекарна, но не е толкова пухкав. Предлагам компромисен вариант (изпробван многократно). Хлебопекарната се ползва за замесване и първите две втасвания. Преди последното втасване тестото се изважда, заплита се (по желание) и се слага в тава, а тавата във фурната. След като тестото втаса за трети път, се пече. Става невероятен, а се избягва досадното месене.

Това звучи доста добре, само че на конци ли се получава или като питка, само че сладка?
До колкото помня някой ми беше казва, че за да стане този на конците такъв искам много биене, дали е вярно :roll:
dejavu

Готово козуначено тесто – има ли тънкости?

Мнениеот ramimni » 08 Апр 2014, 16:45

Говорих с майка ми вчера за великденските гощавки и каза, че е взела готово козуначено тесто, нямам идея от къде, трябва да попитам допълнително, но мисля, че е доста удобно като идея! :idea: :idea:

Интересува ме дали готовото козуначено тесто може да се пече в хлебопекарна и как по-точно става има ли тънкости? :? Другото, което не зная е как се използва, дали се размразява, меси и да се втасва, след като се наплете или приведе в някаква форма?

А дали има готово козуначено тесто направено с пълнозърнесто брашно :roll: , ръжено или не би се получил добър козунак с такова? :roll: :roll:
ramimni

Re: Готово козуначено тесто – има ли тънкости?

Мнениеот Коцева » 08 Апр 2014, 16:56

Преди година взех такова, хареса ми, тъй като след като го оформиш само трябва да втаса, бях правила кифлички с шоколад и станаха много добри, супер пухкави ;) не е кой знае каква философия за разлика от това да го месиш ти, а и става на конци, като истински домашен козунак ;)
Коцева

Мнениеот sofi_black » 22 Апр 2015, 10:43

От Великден насам ме гложди мисълта за това месене или биене е майката на козунаците и съм убедена, че трябва да правя козунаци или поне козуначени кифлички докато не се получат!

Първия ми опит беше изключително смел, но за съжаление неуспешен :| Някак самото тесто стана доста твърдо, след това не успя да се изпече добре, стана теклав и естествено нямаше конци, а целият беше като един огромен възел! :evil: :evil:
kozunak.jpg
kozunak.jpg (25.6 KiB) Прегледано 4791 пъти
Надявам се да ми кажете какви са тайните на вкусния козунак, как да го направя като този от снимката :?: :!: Месене или биене, каква трябва да е тактиката за направата на вкусен козунак, защо не се изпича отвътре и най-важното, може би, как да го направя на конци, като истинските козунаци? :roll:
sofi_black

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети