При козунака с класическо месене използваме по-традиционния подход, който изисква повече физическа работа, но много хора смятат, че така козунакът става по-плътен и с по-фина текстура. Процесът включва замесване на тестото с всички съставки и продължително месене докато стане еластично и гладко. След това тестото се оставя да втаса, оформя се, и след второ втасване се пече.
Методът с биене на тестото става все по-популярен, защото е по-малко трудоемък и често дава по-пухкав резултат. При този начин започваме с разбиване на яйцата със захарта до пухкава смес, след което постепенно добавяме останалите съставки. Цялото тесто се разбива с миксер докато стане гладко и започне да се отделя от стените. След втасване, оформяне и повторно втасване, козунакът е готов за печене.
Кой метод е по-добър зависи от вашите предпочитания. Методът с биене е по-лесен и по-бърз, но месеният козунак често има по-богат вкус и по-добра текстура.
Вие кой лично предпочитате?


