Re: Витамин Д

Ваксини и имунизационен календар, лекарства и добавки, козметика, симптоми и здравни проблеми, посещение при лекар

Re: Каква е ролята на Витамин Д в развитието на децата?

Мнениеот Snejna » 06 Фев 2015, 13:46

Давах до към годината, дава се докато се затвори фонтанелата, но и за не помня кога почнах, не по-късно от 2 месец сигурно, но от друга страна мисля, че има занчение и кога е родено детето, как се гледа и т.н. :)
Аватар
Snejna

Мнениеот Lollipop » 10 Фев 2015, 11:19

Много е важно да се приема витамин Д и не бива ад го отлагамае и да си мислим, че нещо си ще стане чудотворно, не бива и само на таблетката да се надяваме! Имам позната, която не извеждаше детето си изобщо на вън, казваше "Витамин Д имам в хладилника!" :shock:
Аватар
Lollipop

Мнениеот silver933 » 15 Фев 2015, 12:22

Много ясно, че трябва да се давам на децата витамин Д, пък кой както си иска, но все пак има много дебилоустойчиви родители, които си мислят, че е много страшно да дават витамини на децата си.
Аватар
silver933

Мнениеот Lollipop » 15 Фев 2015, 12:40

За мен е важно децата с и пият витамина и да си ходят на разходки, родителите да престанат с психозата, това мога да препоръчам, а после всеки си решава сам за себе си.
Аватар
Lollipop

Трябва ли да се дава профилактично витамин Д на голямо дете?

Мнениеот klara » 10 Яну 2017, 23:30

Може да ви се стори малко странно, но трябва ли да давам витамин Д профилактично на голямото ми дете, което е на 11 години? Скоро родих второто си и разбира се му капвам капки Вигантол, но това е задължително за бебенцата. При редовната консултация стана въпрос и за голямото и личната ми каза, че през зимата не е лошо да капвам и на него по една капка от витамина. Признавам си, че доста се учудих, мислех, че само на бебетата се дава. Даже нямам представа как се разбира, ако по-голямо дете или възрастен имат недостиг от витамин Д. Има ли някакви признаци? Дава ли ли сте на порасналото си дете или вие самите взимали ли сте профилактично този витамин?
klara

Re: Трябва ли да се дава профилактично витамин Д на голямо дете?

Мнениеот mamina » 11 Яну 2017, 00:11

Това не беше ли този витамин, който се "добиваше" от слънцето? Вярно, че през зимата е оскъдно слънцето, но човек не трябва изобщо да е видял слънчеви лъчи, за да има нужда от допълнителен прием на витамин Д. Поне така мисля, едва ли трябва да се приема профилактично, ако няма достатъчни основания.
mamina

Мнениеот pitanka » 11 Яну 2017, 09:53

Витамин Д предпазва костите и ги прави по-здрави. Ако човек често получава фрактури, значи трябва да се изследва, включително и за недостиг на този витамин. Може да се набавя и чрез храната. Тлъстите риби като сьомга и риба тон го съдържат, както и жълтъка на яйцето.
pitanka

Мнениеот gomez123 » 11 Яну 2017, 10:30

Признаците, че ти липсва витамин Д са болки в костите и мускулите, потене на главата. Мисля, че децата не са толкова застрашени от липса на витамина, те постоянно са навън и черпят от слънцето.
gomez123

Мнениеот веселказасмяна » 11 Яну 2017, 13:28

Преди години беше задължително капването на витамин Д на бебетата, сега не е така. Една приятелка роди наскоро и не са й предписали такива капки за нейното.
веселказасмяна

Мнениеот roksana » 11 Яну 2017, 14:46

Не знам дали трябва профилактично да се дава витамин Д, но знам, че трябва да се дава с голямо внимание и да се внимава при дозата и продължителността на употребата. Той е мастноразтворим. Високи дози може да причини натравяне.
roksana

ПредишнаСледваща

Назад към Здравето на децата