от orck » 05 Апр 2018, 16:28
За освещаването на курбан за здраве аз знам това: прави се на деня на инцидента, обикновено се прави, докато човек е жив, и е добре при освещаването да има погача и ястие с месо, което не е свинско /принципно свинско не бива да се поднася и на панахида/ - пиле или риба. Също така знам, че е добре в този случай приготвеното да е цяло, с глава - примерно цяла риба, цяло пиле...макар че лично аз само за рибата го виждам да може да стане, поне в градски условия. Тъщата ми обаче го прави по друг начин - сварява и обезкостява цяло пиле и после с месото приготвя гозба, от която се носи за освещаване. После осветеното се прибавя към останалата у дома гозба и от нея се раздава за здраве на роднини, съседи - според възможностите. От осветената погача се оставя парченце в храма, а останалото пак се раздава за здраве.
Курбанът се освещава от свещеник. Прикадяването на храната у дома според мен не означава освещаване. Идеята е, докато го освещава, свещенослужителят да прочете и определени молитви за здравето и благополучието на човека, за когото се прави курбанът.
Find a woman with a brain... They all have vaginas.