Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
08 Дек 2016, 13:26
Оф, как ми се хапва един бахур сега, нещо напоследък ми се хапват яко мръвки.
08 Дек 2016, 16:42
rabotnata pchela написа:Оф, как ми се хапва един бахур сега, нещо напоследък ми се хапват яко мръвки.

Ало, постещите, много взехте за мръвки да мислите!
Иначе аз субпродукти не близвам!
12 Дек 2016, 13:59
Наближава краят на постите и облизването почва

. Но едва ли ще е за такива карантиики.
12 Дек 2016, 15:22
mimeto90 написа:Наближава краят на постите и облизването почва

. Но едва ли ще е за такива карантиики.
дали няма да е за всичко, общо взето когато много ти липсва... на всичко се навиваш.
05 Апр 2018, 16:28
За освещаването на курбан за здраве аз знам това: прави се на деня на инцидента, обикновено се прави, докато човек е жив, и е добре при освещаването да има погача и ястие с месо, което не е свинско /принципно свинско не бива да се поднася и на панахида/ - пиле или риба. Също така знам, че е добре в този случай приготвеното да е цяло, с глава - примерно цяла риба, цяло пиле...макар че лично аз само за рибата го виждам да може да стане, поне в градски условия. Тъщата ми обаче го прави по друг начин - сварява и обезкостява цяло пиле и после с месото приготвя гозба, от която се носи за освещаване. После осветеното се прибавя към останалата у дома гозба и от нея се раздава за здраве на роднини, съседи - според възможностите. От осветената погача се оставя парченце в храма, а останалото пак се раздава за здраве.
Курбанът се освещава от свещеник. Прикадяването на храната у дома според мен не означава освещаване. Идеята е, докато го освещава, свещенослужителят да прочете и определени молитви за здравето и благополучието на човека, за когото се прави курбанът.
05 Апр 2018, 16:34
Сега като се замислих, даже съм чувала този човек, за който се прави курбан да се намаже с малко от кръвта на животното, което са пренесли в жертва за него.
Все пак има и сух курбан, прочитайки сега из мрежата, които се предпочита от християнската църква, състоящ се от брашно, олио и вино, ако не се лъжа, който може да се нарича.
На мен ми се струва много лъжливо, защо някой, вярващ и добър мирянин така лесно отнема животи, за да подсигури своя като по-добър. Шашава работа... Даже си мисля, че на савещениците не им се занимава да им обясняват на хората, че това е направилно.
05 Апр 2018, 17:25
Смисълът - месо за месо, още от време оно. Иначе казано като искаш нещо, трябва да можеш и да дадеш! След години тази традиция претърпява трансформации и се появяват различни гледни точни, включително религиозни, културни, хуманни и тн.
08 Апр 2018, 11:06
Против курбаните съм. Не защото принципно са езически, а не християнски обичай, а защото идеята им отдавна е изродена. Първоначалният смисъл на курбана е да дариш. Да направиш жертва, като купиш животно (или отделиш от своите, т.е. лишиш се от едно животно) и нахраниш ДРУГИТЕ - да те споменат с добро. Въобще не става въпрос само да убием едно животинче и да се напукаме като за последно с роднини и приятели. Това НЕ е курбан, не е никаква жертва.
В контекста на казаното от Христа "Милост искам, а не жертва" и на съвременния свят, в който за културния човек безсмислените убийства са престъпление, аз смятам, че най-сполучливият курбан е да направим добро, да дарим. Не да купя агне, а да дам парите на едно дете за операция. Да благодаря на Бога, че моите деца са здрави, като помогна на едно чуждо дете да оздравее и да слави Бога. Да благодаря на Бога, че мама оздравя, като помогна на друга, чужда възрастна жена да си купи лекарства... Ей такива неща ми се въртят в главата по Великден. Христос Воскресе! Мир и любов!
10 Апр 2018, 11:51
И според мен идеята се е изродила, хората го превърнаха в още един повод да се опият и да се оядат до откат. Вместо наистина да усетят какъв е смисъла от курбана. Но и все пак за мен е безсмислено, направи нещо мило и добро, защото го вярваш, не прави софри и простотии.. ей така за спорта. И не се заричай, че ще направиш нещо, ако няма.
Мъжът ми е претърпял катастрофа, не правим курбан, даже не се сещаме за това в този ден, оставили сме го в миналото.
не е и много правилно сами да си създаваме страхове, нека всекии да мисли какво отговаря на същността му.
29 Май 2018, 10:05
може да се прави курбан и без да се убиват животни, както по кръщенетата се дарява олио, брашно, което се води сух курбан, не е нужно да проливаш кръв като варварин, за да дариш нещо, в желанието си да получиш Божията подкрепа.