Как да спра натрупването на зъбен камък

Re: Натрупване на зъбен камък

Мнениеот pepa1974 » 10 Май 2014, 17:09

djelis5 написа:Проблемът със зъбния камък идва от нашата слюнка, така поне ми каза моят стоматолог. Колкото повече слюнка ни се събира в устата, толкова по- бързо се натрупва зъбният камък. Да не говорим, че не само е неприятно, но и води до възпаление на венците. И аз ходих два пъти годишно да ми го почиства. Но един ден ми каза за един продукт, който много помагал да не се натрупва зъбен камък и да се заздравяват венците. Действително е много ефикасен. Не съм ходила повече от година да ми маха зъбния камък, защото нямам и нямам никакви други оплаквания. Продуктът се казва "Листерин". Представлява синя течност. Сутрин и вечер се използва след като се измият зъбите се жабуриш с него.

На мен Листеринът въобще не ми помага а единствено редовното посещение на зъболекар. Ходя 2-3 пъти годишно извън спешните случай. То май и на всякакви специалисти трябва да се ходи поне един път на 6 месеца, ама едва ли всеки го прави. Вие примерно колко пъти годишно ходите извън бременността на гинеколог?
pepa1974

Re: Как да спра натрупването на зъбен камък

Мнениеот elident » 11 Май 2014, 17:02

Натрупването на зъбен камък е предразположеност на организма.Правилото е,че колкото по бързо се натрупва,по често трябва да се чисти.Солите от слюнката,взаимодействат с кислорода от въздуха и се отлагат карбонати по зъбите,т.е.минерализира се плаката.заедно с микроорганизми, хранителни остатъци,епителни клетки,вс.това е зъбен камък.В него се развиват колонии от микроби ,които поддържат хронично възпаление на венците и задълбочават пародонтозата.Трябва чистене с ултразвук,след почистването ,биха могли да подействат тези води за уста.Сами по себе си ,колкото и да са ефикасни,не биха имали такъв успех.Профилактиката се провежда от зъболекар.Поздрави!
elident

Мнениеот S_Milenska » 24 Ное 2014, 12:13

Много е неприятен този зъбен камък и наистина е много грозно. Аз никога не съм ходила на зъболекар за този проблем,все отлагам,защото имам голям страх от стоматолози,но се налага да отида, няма как :(
Аватар
S_Milenska

Мнениеот LaCoquine » 25 Ное 2014, 13:58

Видях, че рекламират някаква паста за зъби, не запомних марката, която предотвратява натрупването на плака, съответно би трябвало да намаля и зъбния камък, нали :? някой, който я е ползвал може ли да потвърди това или си е пореден рекламен трик?
LaCoquine

Мнениеот Lollipop » 26 Ное 2014, 16:48

Не знам дали може с четка и паста за зъби да се предпазим, предполагам, че е по-добре с конец за зъби, но да си призная никога не съм ползвала. :oops:
Аватар
Lollipop

Лазер и Airflow при зъбен камък

Мнениеот wwwolfish » 12 Апр 2016, 11:15

Здравейте,
Редовно ходя за почистване на зъбен камък с ултразвук и последващо полиране на зъбите извършвано конвенционално с четка ,паста и гумичка от личния ми стоматолог.
Прочетох,че има сравнително нови методи в тази насока.

1.Почистване на зъбен камък с лазер
2.Полиране с AirFlow

Личния ми стоматолог не разполага с подобна техника.

Големи ли са предимствата на гореспоменатите 2 метода?
В моя град има стоматолози,извършващи полиране по метода AirFlow,но не намерих с лазерна техника.

Подходящо ли е да сваля отново зъбния камък с ултразвук и после да направя Airflow при друг стоматолог или конвенционалното полиране с четка и гумички е със същия резултат? Еднаква гладкост ли се постига с двата метода на полиране или с Airflow по-добре се изглажда зъба?
Прочетох ,че метода Airflow има контраиндикации,като тънък емайл...С начална форма на пародонтоза съм,без образуване на джобове, с леко отдръпване на венеца на част от горните зъби. Подходящ ли е този метод при мен?
Запознах се,че напоследък при Airflow не се използва сода,а Glycine,като съставка с по-слабо изразено абразивно действие,при запазване на почистващия и полиращ ефект. Използва ли се Glycine от стоматолозите в България?
Като цяло бих искал да внесете светлина по тези въпроси....Дали новите методи наистина са по-ефективни или просто са по-бързи и удобни за пациентите..?
Кога са за предпочитане и кога не?
Благодаря предварително.
wwwolfish

Мнениеот mimeto90 » 02 Мар 2017, 12:25

Не мисля, че може по някакъв начин да спрем образуването на зъбния камък. Зависи и каква вода пием, ако е много варовита едва ли може да се избегне.
mimeto90

Мнениеот Monika_Spasova » 22 Май 2018, 14:35

Би следвало всяко почистване на зъбите с паста да предотвратява натрупването на плака, а не някаква магическа паста да го прави. завишената хигиена ще намали рисковете, въпросът енаистина да повишим вниманието си към грижата за зъбите.
Аватар
Monika_Spasova

Повече зъбен камък ли ще се образува, ако го почиствам редовно?

Мнениеот Fury » 02 Апр 2019, 11:22

Имам следния въпрос - на 28 години съм, от около 7-8 години съм пушач. Спирах, почвах, но съм си пушач, в крайна сметка. Никога преди не съм имала зъбен камък - само бели зъби. От скоро забелязах на долните четири отвътре едно потъмняване - ужасна гледка е! Ходих при зъболекаря, той беше изумен, че досега не съм чистила зъбен камък. Похвали ме за добрата устна хигиена, но наблегна, че трябва да почистваме зъбния камък веднъж годишно. Моето притеснение е дали така няма да се образува повече? Аз го питах, той каза, че е по-добре за зъбите да се почиства, но искам още едно мнение. Просто ме е страх да не почернеят всичките.
Fury

Re: Повече зъбен камък ли ще се образува, ако го почиствам редовно?

Мнениеот Кат » 02 Апр 2019, 13:43

И аз си почиствам зъбния камък веднъж в годината, но това не означава, че се произвежда повече. Мояj стоматолог ми каза, че трябва да се спазва добра хигиена. Пък и от цигарите също се образуват разни наслагвания. :wink:
Кат

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със стоматологични заболявания