Как да спра натрупването на зъбен камък

Re: Повече зъбен камък ли ще се образува, ако го почиствам редовно?

Мнениеот IvanovA_Stef » 02 Апр 2019, 13:51

Може да опитваш да го почистваш с натурални средства, поне нищо не губиш. Аз нямам зъбен камък, но бих пробвала първо с такива средства преди механичното почистване от стоматолог.

Зъбният камък придава на зъбите неприятен вид, дори ако ги миете редовно. Натрупването на зъбен камък засилва лошия дъх и предразполага появата на кариеси.

Навременото почистване от професионалист предотвратява превръщането на малките проблеми в сериозни усложнения с течение на времето. Но съществуват и натурални средства, с които можете да се справите със зъбния камък.

В следващите редове ще се спрем на симптомите на зъбния камък, както и на 3 натурални средства, които можете да използвате у дома, за да се справите с това неприятно състояние.
Сода за хляб и кокосово маслосода за хляб и кокосово масло за почистване на зъбния камък
Благодарение на високото си съдържание на антимикробни вещества тази комбинация от сода за хляб и кокосово масло е много популярно средство за почистване на зъбния камък.

Въпреки че трябва да го използвате с мярка, това средство унищожава бактериите, премахва остатъците от храна и прави зъбите по-бели и здрави.

Почистване със сода за хляб и кокосово масло

½ чаена лъжичка сода за хляб (2 г)
1 супена лъжица кокосово масло (15 г)
3 капки етерично масло от мента
Приготвяне
Смесете всички съставки в купа, разбъркайте ги до образуването на хомогенна смес.
Употреба
Вземете малко количество от сместа с четката си за зъби и измийте зъбите си по обичайния начин.
Използвайте сместа веднъж дневно в продължение на една седмица

Почистване с бирена мая
Съставките на бирената мая променят благоприятната за размножаването на бактериите среда в устата. Смесена с малко сол бирената мая омекотява остатъците водещи до образуването на зъбен камък.

Съставки
1 супена лъжица бирена мая (15 г)
½ чаена лъжичка сол (2 г)
Вода (колкото е необходима)
Приготвяне
Разбъркайте всички съставки в купа, докато получите кремообразна смес.
Употреба
Измийте зъбите с четка за зъби с това средство.
Използвайте го до 2 пъти дневно в продължение на една седмица.
Препоръчваме ви да прочетете и: Ползите от приема на бирена мая

Почистване с активен въглен
Въпреки черния си цвят активният въглен е едно от най-добрите средства за почистване на зъбния камък.
Съставките му отстраняват натрупванията от повърхността на зъбите и предотвратяват появата на бактериални инфекции.

Съставки
1 капсула активен въглен
2 супени лъжици вода (30 мл)
Приготвяне
Навлажнете активния въглен с малко вода, за да получите паста.
Употреба
Измийте зъбите си с четка за зъби с тази смес.
Оставете я да подейства 3-5 минути и изплакнете устата си.
Използвайте това средство 2-3 пъти седмично.

Забележка: Уверете се, че си купувате активен въглен, а не въглен добит от нефт.
IvanovA_Stef

Мнениеот Дороти » 02 Апр 2019, 14:02

Ако имаш зъбен камък не трябва да ползваш електрическа четка. Те единствено правят масаж на венците и нищо повече.
Зъбният камък се чисти и стоматологът показва какво и как да правите, за да не се натрупа отново и ако го правите се натрупва много малко или въобще не се.
Иначе при някои хора се трупа за 2 месеца, при мен е чистен последно преди 4 години почти,а сега дали имам 3 точици.
Също така надвенечният зъбен камък (който се вижда ) е безцветен. От цигари и кафета, чайове и т.н. само се оцветява. Но иначе си го има. Има обаче и подвенечен зъбен камък, който е по-вреден, защото кара венците да кървят и довежда до пародонтит с течение на времето. Той е черен на цвят и невидим, освен ако не отдръпнете венеца си и погледнете под него, което е трудно и болезнено, ако не го прави стоматологът.
Но категорично зъбният камък трябва да се почиства.
Дороти

Мнениеот Стефи Колева » 02 Апр 2019, 14:12

Аз пък друго се чудя: как е по - добре да се чисти зъбния камък - с инструменти (което много боли) или с лазер? Не съм пробвала с лазер, но чу, че било вредно за зъбите. :scratchheadblue:
Стефи Колева

Мнениеот Дороти » 02 Апр 2019, 14:13

Не съм чувала за почистване с лазер (не че може да няма такава технология, но сигурно не е много популярна). За сметка на това в почти всички кабинети има ултразвукови апарати за почистване на зъбен камък. По моето скромно мнение те не вредят на зъбите.
Дороти

Мнениеот Лейла » 03 Апр 2019, 10:51

Живях в същата заблуда години наред, но вече го почиствам редовно. Не пуша много, но пак си се натрупва. Моят стоматолог смята, че навременното почистване е много важно. Иначе и зъбите се развалят, и венците се разболяват.
Лейла

Мнениеот Ivi&Sasho » 22 Апр 2019, 11:30

Това е мит. Аз нямам зъбен камък, но половинката ходи редовно на стоматолог да му го почистват. Та, не се е увеличил, просто ходи 1-2 пъти годишно и това е.
Ivi&Sasho

Мнениеот smile :) » 14 Юни 2019, 10:13

Не, не мисля. То иначе как се търпи без почистване? :roll:
smile :)

Мнениеот kikimoraa » 14 Юни 2019, 16:06

Като се натрупа пак, пак ще го почистиш. :) И Все пак надали ще се събере едва ли не за 2 месеца повече, отколкото е било в началото
kikimoraa

Мнениеот Ейми » 25 Юли 2019, 09:33

В никакъв случай. При мъжа ми се образува бързо зъбен камък, защото е и пушач. От зъбния камък могат да се възпалят и венците дори, а за дъха - да не говорим. Така че си трябва редовно почистване.
Ейми

Мнениеот Pipilota » 31 Юли 2019, 16:41

Не мисля, че има отношение, разликата е такава, че в тоя случай се вижда, когато се натрупа на ново.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със стоматологични заболявания