Любовта ограничава ли личната свобода?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Любовта ограничава ли личната свобода?

Да
8
42%
Не
11
58%

Общо гласове : 19

Re: Любовта ограничава ли личната свобода?

Мнениеот Memento » 29 Яну 2012, 16:48

Ограничава разбира се, когато сме влюбени ние сме в плен на много силни емоции и чувства. Приоритетите, възприятията, мисленето и всичко останало е съвсем различно, ние сякаш доброволно предаваме личната си свобода в ръцете на другия.
Аватар
Memento

Мнениеот ogi-smile » 04 Фев 2012, 11:07

Различните взаимоотношения предполагат и различно чувство за лична свобода... Ако човекът до теб е,наистина онзи,който заслужава всяко нещо, с което ти по някакъв начин ограничаваш себе си, то това не се усеща и ти се чувстваш свободен независимо,че правиш компромиси със себе си, ти просто летиш, за това любовта не ограничава, ако нещо става каквото и да е то всеки от нас си го прави сам по собствен избор...
Аватар
ogi-smile

Личната свобода при връзка

Мнениеот Memento » 10 Фев 2012, 15:16

До колко можем да се доверим на партньора си и колко от личното си пространство може да загубим и да го оставим в ръцете на човека до нас? Имам познат която е дал всичките си пароли за пощи, скайпове, фейсбуци на жена си. Даже докато е на работа неговият скайп е отворен и у тях, където е тя, за да няма скрито покрито тя чете всичко което той си пише. Трябва ли напълно да нямаме тайни от човека до нас или всеки има правото на лично неприкосновено пространство в което никой не трябва да има достъп дори и най-близкият човек?
Аватар
Memento

Re: Личната свобода при връзка

Мнениеот shhuus » 10 Фев 2012, 15:27

В моята връзка е същото, той както и аз си имаме всички пароли за всички акаунти. Аз обаче не чувствам нуждата да го проверявам, имам му пълно доверие. От друга страна той от време на време ми влиза по профилите да чете, но пък това не е променило същността ми. Продължавам да си пиша със същите хора, същите неща които бих си писала и без да влиза.

Не знам на какво се дължи интереса му да ме проверява, но до сега не сме имали проблеми. Малко е ревнив, но се справя със свободното ми държание с приятелите ми.
"Аз-ът е само едно местоимение!"
Аватар
shhuus

Мнениеот ogi-smile » 19 Фев 2012, 15:02

Ако е сляпа, ДА!!! Сляпата любов, която е толкова вредна, ограничава и то как...
Аватар
ogi-smile

Мнениеот S&M » 19 Фев 2012, 15:15

Мен лично любовта никога не ме е ограничавала. Нещо повече ... тя ме е насърчава да търся нови и нови неща. Не мисля, че е правилно да разбирате любовта като нещо, което поставя някакви рамки на вас самите. Според мен единственото, което може да направи любовта е да ви стимулира и да ви насърчи.
Аватар
S&M

Мнениеот Memento » 19 Фев 2012, 15:39

shhuus написа:В моята връзка е същото, той както и аз си имаме всички пароли за всички акаунти. Аз обаче не чувствам нуждата да го проверявам, имам му пълно доверие. От друга страна той от време на време ми влиза по профилите да чете, но пък това не е променило същността ми. Продължавам да си пиша със същите хора, същите неща които бих си писала и без да влиза.

Не знам на какво се дължи интереса му да ме проверява, но до сега не сме имали проблеми. Малко е ревнив, но се справя със свободното ми държание с приятелите ми.

Е как може да си пишеш с някой при положение, че друг който няма никакво отношение по въпроса ще го прочете??? Моите разбирания, явно са коренно различни, това при мен е недопустимо. Това е следен в стил Държавна Сигурност! Та нима си имате доверие един на друг щом се налага да се проверявате и следите един друг? Нима това да оставиш другият да бъде свободен не е най-върховната форма на доверие?
Аватар
Memento

Мнениеот Невена » 19 Фев 2012, 16:34

Memento написа:
shhuus написа:Та нима си имате доверие един на друг щом се налага да се проверявате и следите един друг? Нима това да оставиш другият да бъде свободен не е най-върховната форма на доверие?

По времето на кумонизма имаш една много забавна максима, която гласеше "Проверката е висша форма на доверие". Аз мисля, че докато достигнеш до момента, в който си наистина сигурен в някого, трябва да го провериш. Въпросът не е в проверката, а в онова което следва след нея. ;) ;)
Аватар
Невена

Мнениеот Memento » 19 Фев 2012, 16:43

Невена написа:
По времето на кумонизма имаш една много забавна максима, която гласеше "Проверката е висша форма на доверие". Аз мисля, че докато достигнеш до момента, в който си наистина сигурен в някого, трябва да го провериш. Въпросът не е в проверката, а в онова което следва след нея. ;) ;)

За мен такива проверки са висша форма на комунизъм. Всеки си има лично пространство, което не трябва да бъде нарушавано дори от най-близките му хора. Ако жената до мен иска на всяка цена да следи какво правя ежеминутно и с кого си комуникирам и за какво по-добре да си намери друг. Свободата е най-важното нещо на света!
Аватар
Memento

Мнениеот Невена » 19 Фев 2012, 16:48

Memento написа:
Невена написа:За мен такива проверки са висша форма на комунизъм. Всеки си има лично пространство, което не трябва да бъде нарушавано дори от най-близките му хора. Ако жената до мен иска на всяка цена да следи какво правя ежеминутно и с кого си комуникирам и за какво по-добре да си намери друг. Свободата е най-важното нещо на света!

Memento, много грешно разбирате моето твърдение. ;) Мисля, че никъде не съм споменала за постоянни проверки и ровене в личното пространство. Споменах единствено, че за да си сигурен в един човек първо трябва да го провериш, трябва да разбереш как той реагира на определени емоции и т.н. Няма как иначе да изградиш доверие. Доверието се изгражда с търпение, постоянство и време...а тези три фактора сами по себе си са една голяма проверка. Надявам се, че вече сте ме разбрал.
Аватар
Невена

ПредишнаСледваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети