Кога и защо да правя цитонамазката, как да я разчета?

Re: Различните групи при цитонамазката – значение?

Мнениеот pepa1974 » 18 Апр 2014, 10:46

dessiblond написа:
pepa1974 написа:Мисля че ХПВ-тест е за предпочитане пред цитонамазка.

Не знам дали си е интересувала за ХПВ теста и по-конкретно за цената му, но това не е част от профилактичните прегледи при гинеколог, т.е. той може да ти вземе проба, но в лабораторията няма да ти направят анализ за 10 лева, както при цитонамазката!
Нали видя benitarai какво е написала и какво отразява цитонамазката, прочети из нета и за ХПВ теста и ще разбереш за какво иде реч?!

Благодаря ти, за по-сигурно изпратих запитване до специалиста във Фрамар, на чието мнение бих повярвала.
pepa1974

Бихте ли се доверили на тестовете с урина, еквивалент на цитонамазката?

Мнениеот donni » 23 Сеп 2014, 11:47

Учени са изобретили тестове с урина, които са еквивалент на цитонамазката :o казано честно доста се изненадах, тъй като не смятам, че тези тестове, включително и за бременност биха могли да бъдат достатъчно адекватни, за да отчетат резултат, на който може да се вярва!

Вярно е, че тестовете с урина биха ти спестили това неудобство
pap-test.jpg
pap-test.jpg (11.36 KiB) Прегледано 1053 пъти
от друга страна не знам до колко може да има се вярва :?
Вие бихте ли се доверили на тестовете с урина, които са еквивалент на цитонамазката или въпреки тях бихте правили поне веднъж годишно и реална цитонамазка :?
donni

Re: Бихте ли се доверили на тестовете с урина, еквивалент на цитонамазката?

Мнениеот Коцева » 23 Сеп 2014, 11:50

Да, мисля, че е добре като цяло, че има и такъв метод, но е неизбежна и реалната цитонамазка, според мен, бих се доверила, но не и напълно, както теб 50:50 ;)
Коцева

Re: Бихте ли се доверили на тестовете с урина, еквивалент на цитонамазката?

Мнениеот nushi.kisyova » 23 Сеп 2014, 14:44

Като се има предвид, че стават грешки и при цитонамазката, ако се замърси пробата, например, не бих се доверила на подобен тест и не мисля, че би бил достатъчно достоверен :|
nushi.kisyova

Какви неразположения сте имали след цитонамазка?

Мнениеот Snejna » 18 Окт 2016, 12:56

Вчера бях на гинеколог и ми пусна разбира се всички рутинни годишни изследвания. При вземането на цитонамазката имах много силна болка, а и почти веднага кръвотечение. Видях, че и на тампончето имаше малко кръв. Лекарката ми каза, че няма за какво да се притеснявам, случвало се, но такива отговори хич не ми помагат. Сега втори ден имам леко кървене и се чудя какво може да не е наред, или наистина има случаи, при които може да се появи подобен тип неразположение след цитонамазка? :roll:
Аватар
Snejna

Re: Какви неразположения сте имали след цитонамазка?

Мнениеот Mon_ton » 18 Окт 2016, 14:52

При мен се е случвало да имам кафеникаво зацапване след цитонамазка. Обясниха ми, че причината е ако са по-тънки стените на матката се получава, нищо притеснително. :oldtimer:
Аватар
Mon_ton

Мнениеот exotic » 18 Окт 2016, 17:26

Веднъж ми се случи след цитонамазка. Получавала съм и леко зацапване далеч преди да ми дойде или доста, след като ми е свършило. Няколко пъти съм ходила на гинеколог заради такъв проблем,оказа се, че имам полип, който предизвиква кървенето. Махнаха го и спря.
exotic

Мнениеот Pipilota » 19 Окт 2016, 09:09

exotic написа:Веднъж ми се случи след цитонамазка. Получавала съм и леко зацапване далеч преди да ми дойде или доста, след като ми е свършило. Няколко пъти съм ходила на гинеколог заради такъв проблем,оказа се, че имам полип, който предизвиква кървенето. Махнаха го и спря.

Не се ли вижда това на ехограф? :roll:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот red_eyes » 19 Окт 2016, 09:20

Pipilota написа:
exotic написа:Веднъж ми се случи след цитонамазка. Получавала съм и леко зацапване далеч преди да ми дойде или доста, след като ми е свършило. Няколко пъти съм ходила на гинеколог заради такъв проблем,оказа се, че имам полип, който предизвиква кървенето. Махнаха го и спря.

Не се ли вижда това на ехограф? :roll:

Полипът се открива при вътрешен преглед, той може да е колкото житено зрънце. На ехотраф мисля, че няма как да се види.
Аз нямам спомен да съм изпитвала някакви неразположения след вземане на цитонамазка. Освен нормалните за един такъв преглед като усещане за хлад и неприятно влизане и излизане на разните инструменти и пособия :mrgreen: .
Аватар
red_eyes

Мнениеот Pipilota » 26 Окт 2016, 09:45

Защото мен отдавна не се ме преглеждали така, а все е ехограф, и са ми вземали пробата там съответната. :roll: След това съм имала зацапване,което мина за една вечер.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с акушерство и гинекология