Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

Мнениеот Kabakliev » 06 Мар 2025, 21:37

Какво представлява трансглутаминазата и защо се използва в хранителната индустрия?
Трансглутаминазата е специален ензим с уникалното свойство да свързва белтъчините, дори когато те произхождат от различни източници. Отделена и проучена за първи път в Япония през 1959 г., днес този ензим се използва широко в хранителната промишленост като "лепило за месо".
Главният пропагандатор на трансглутаминазата е известният готвач Хестън Блументал, който демонстрира нейните възможности, създавайки сандвич с риба. На пръв поглед рибата изглеждала като цяло филе, но всъщност била получена чрез слепване на различни рибни компоненти.
В кои хранителни продукти се среща най-често?
Трансглутаминазата се използва в различни сектори на хранителната индустрия:
:arrow: Месната и колбасарската промишленост (шунки, кренвирши, сухи и пушени колбаси, бекон)
:arrow: Рибната промишленост (рулца от раци, "реконструирани" рибни филета)
:arrow: Млечната промишленост
:arrow: Сладкарската промишленост

Защо производителите предпочитат да използват трансглутаминаза?
Икономическата изгода е основната причина за широкото използване на този ензим:
:arrow: Поевтинява производството на продуктите
:arrow: Позволява използването на евтини отпадъци вместо качествено месо
:arrow: Дава възможност за добавяне на растителни белтъчини
:arrow: Увеличава задържането на вода в продуктите

Проблеми за потребителите
Главният проблем при използването на трансглутаминаза е измамата на потребителите. Купувачите плащат за цяло парче месо или друг пълноценен хранителен продукт, а получават механична смес от слепени отпадъци, често с по-ниска хранителна стойност.
По-притеснителното е, че производителите не са задължени да посочват на етикета наличието на трансглутаминаза в продукта.
Потенциални здравни рискове
Въпреки че трансглутаминазата се разрушава при температура от 60 градуса и досега няма директни доказателства за вредното й въздействие върху здравето, съществуват други опасности:
:arrow: Слепените месни продукти могат да създадат риск от непълна термична обработка. При естествено парче месо, термичната обработка засяга равномерно всички слоеве.
:arrow: При слепени продукти обаче, вътрешните повърхности (които преди са били външни) могат да останат недостатъчно обработени и да съдържат опасни микроорганизми.
Как да разпознаем слепените месни продукти?
В суров вид специалистите могат да различат слепените продукти от истинските, но след термична обработка разликата става почти незабележима дори за експерти.
pexels-pixabay-56007.jpg
Трансглутаминаза
pexels-pixabay-56007.jpg (50.85 KiB) Прегледано 1843 пъти

Реални случаи на измама
В САЩ вече са разкрити няколко случая на големи доставчици на месо, които са продавали слепени месни продукти, представяйки ги като цели парчета месо с високо качество.
:!: Как чревните бактерии влияят на теглото?
Трансглутаминазата е "мръсна тайна" на хранителната индустрия, която позволява на производителите да реализират по-високи печалби за сметка на качеството и безопасността на храните. Като потребители трябва да бъдем информирани и бдителни относно храните, които консумираме, и да изискваме по-голяма прозрачност от производителите.
Kabakliev
 
Мнения: 5
Регистриран на: 18 Май 2024, 10:34

Re: Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

Мнениеот Piterr9 » 15 Мар 2025, 23:33

Трансглутаминазата е ензим, който се използва в хранителната индустрия за "лепене" на различни месни и рибни компоненти, което прави продуктите по-евтини, но с по-ниско качество. Може да доведе до измами, като се продават слепени меса за цели парчета, и има потенциални рискове за здравето, ако не се обработват правилно. Потребителите трябва да бъдат внимателни и информирани за продуктите, които купуват.
Piterr9
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Мар 2025, 23:28


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта