Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

Мнениеот velichka_mutafova » 10 Дек 2025, 13:59

Здравейте, момичета,
Реших да пусна тази тема, защото имам чувството, че много от нас водят една тиха битка всеки месец, а често се примиряваме, че "просто така стоят нещата".
Случвало ли ви се е да се събудите и още преди да си отворите очите, да знаете, че денят ще е ад? При мен беше станало хронично. Онова гадно подуване, напрежението в гърдите, главоболието... Но най-страшното беше настроението. Имах чувството, че не аз управлявам живота си, а хормоните ми са хванали кормилото. Всяка дума на мъжа ми, всеки шум от децата ме дразнеше до полуда. А после идваше вината. Огромна вина, че съм избухнала за глупост, че рева без причина, че не съм "себе си".

Това си беше класически тежък ПМС. Не е просто каприз, както някои мъже си мислят, ами направо те опустошава.
И точно когато си мислех, че горе-долу съм свикнала с този месечен ад, започнаха да се обаждат и предвестниците на менопаузата. Честито! Първо една гореща вълна през нощта, после сънят ми отиде на кино, а емоционалните люлки станаха още по-зверски. Гледах се в огледалото и се чудех коя е тази изнервена жена срещу мен.
Много дълго време си мълчах и търпях, защото нали "така е нормално за жените". Еми, писна ми да ми е нормално да се чувствам зле.
Започнах да чета и да търся нещо, което да не е тежка химия, но да ми помогне да се балансирам. Така, малко скептично в началото, попаднах на WomanZen.
Честно казано, не вярвам в чудеса, но видях, че съставът е доста добре подбран – има неща като витекс (което знам, че помага за ПМС), шафран за настроението, черен кохош за топлите вълни. Реших, че няма какво да губя и го пробвах.
Искам да ви споделя, че разликата при мен е огромна. Не стана от първия ден, но постепенно усетих как вътрешната буря утихва. Преди всеки цикъл животът ми се преобръщаше, а сега... сега просто минава по-леко. Напрежението не е толкова натрапчиво, не ме избива на агресия или рев за щяло и нещяло.

Най-хубавото е, че си върнах спокойствието вкъщи. Вече не реагирам първосигнално, имам повече търпение към близките си. Дори в работата се концентрирам по-лесно, защото я няма онази постоянна умора и раздразнителност. Сякаш отново аз контролирам себе си, а не хормоните.
Споделям ви всичко това, защото знам, че може би някоя от вас чете сега и си кима пред екрана. Ако сте уморени да търпите и да се чувствате виновни за състоянието си, потърсете решение. За мен WomanZen проработи и ми върна баланса.
Не е нужно да се примиряваме, момичета. Заслужаваме да се чувстваме добре в кожата си, независимо от периода на месеца или годините.
Поздрави и стискам палци на всички в тази борба! Different Pharm помагат!
velichka_mutafova

Назад към Приказки по женски