Измръзване

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

Измръзване

Мнениеот Framar.bg » 27 Фев 2012, 17:33

Измръзването може да засегне целия организъм (хипотермия) или част от него (локално измръзване).

Предразполагащи фактори за измръзването са ниска температура на околната среда, неподходящо облекло, влажни дрехи, силен вятър, употреба на алкохол,недохранване, хронични заболявания и други.
В началната фаза на измръзването настъпва вазоспазъм (свиване) на периферните кръвоносни съдове, което цели доставянето на топла кръв до сърцето и мозъка,но не и до крайниците. Тази фаза се познава по побеляването на кожата на ръцете и краката, които стават студени и с намалена до липсваща чувствителност. По- късно под влияние на студа настъпва дегранулация на мастоцитите, които отделят хистамин и други фактори, предизвикващи разширение на кръвоносните съдове (вазодилатация). Пръстите на крайниците почервеняват и болят. Именно това редуване на свиване и разширение на кръвоносните съдове води до недостатъчнодоставяне на кислород и хранителни вещества до клетките, което води до тяхното увреждане и смърт.

Кои са симптомите на измръзването?

В зависимост от тежестта, локалното измръзване бива три степени:
1. Първа степен (стадий на еритем)- след експозицията на студ кожата остава зачервена. Промените са в епидермиса.
2. Втора степен (стадий на були)- по кожата се появяват мехури, изпълнени с кръвниста течност.
3. Трета степен (стадий на некроза)- почерняване на кожата. След няколко дни мъртвите участъци отпадат.
izmrazvane3.JPG
izmrazvane3.JPG (42.35 KiB) Прегледано 5971 пъти


Общото измръзване (хипотермия) протича с различна клиника, в зависимост от тежестта на охлаждането:
- лека хипотермия: с телесна температура 35 градуса. Засегнатият е със запазено съзнание, апатичен, сънлив, с учестена сърдечна дейност, повишено кръвно налягане.
- средна хипотермия: с телесна температура под 35, но над 28 градуса. Протича с нарушено съзнание, мускулна ригидност, трудно движение на крайниците,аритмична сърдечна дейност, ниско кръвно налягане, повърхностно дишане.
- тежка хипотермия: с телесна температура под 28 градуса. Пациентът е в дълбоко безсъзнание, не се измерва кръвно налягане, трудно се усеща пулс, дишането е изключително рядко и повърхностно.

Най- податливи на измръзване са:
- бебета и малки деца;
- възрастни хора;
- хора с хронични заболявания (хипотиреоидизъм, психични заболявания, заболявания, свързани с обездвижване, феномен на Рейно и други);
- алкохолици;
- хора, работещи или спортуващи на открито;
- хора, приемащи определени лекарства (антидепресанти, антипсихотици, диуретици).

Как да се предпазим от измръзване?

1. Избягвайте продължителен престой на студени влажни места.
2. Избирайте подходящи за сезона дрехи. Най-добре обличайте няколко дрехи една върху друга. Така ще се получат няколко тънки слоя въздух, който е добър изолатор на топлина.
3. Ако дрехите ви се намокрят, сменете ги със сухи.
4. Приемайте топли, сладки течности.


Как да помогнем при измръзване?


1. Проверете дали измръзналият има пулс и дихателна активност. Ако не- започнете сърдечен масаж и обдишване (кардиопулмонална ресусцитация).
2. Поддържайте засегнатият в съзнание. Ако е в съзнание помогнете му да се придвижи до място на завет или топло помещение (не го носете- ако сам движикрайниците си той ще стимулира кръвообръщението и затоплянето им). Ако е в безсъзнание пренесете го, като внимавате да не травмирате допълнително крайниците.
3. Съблечете мокрите дрехи. Ако разполагате с вана, може да го потопите в нея (температурата на водата трябва да ви се струва леко хладна). Друг вариянт е да напълните бутилки с топла вода и да ги сложите под мишниците и около слабините. Завийте измръзналия с одеяло. Внимавайте ако близо до пострадалия има топлинен източник, тъй като той е с намалена чувствителност и можете да предизвикате изгаряне. НЕДЕЙТЕ да разтривате или масажирате измръзналите повърхности(това може допълнително да ги увредите).
4. Пригответе топли подсладени течности (чай, топла вода със захар). НЕДЕЙТЕ да давате на измръзналия кафе или алкохол.
5. Ако пострадалият е в безсъзнание, с нарушена сърдечна или дихателна дейност или при адекватни мерки телесната температура остава ниска потърсете лекарска помощ.
Аватар
Framar.bg
Модератор
 
Мнения: 9
Регистриран на: 04 Мар 2014, 14:51

Re: Измръзване

Мнениеот trojan horse » 01 Мар 2012, 19:07

Ако много ви е студено на ръцете през зимата започнете да ги движите изпънати пред гърди и в страни.Така кръвообращението на ръцете се нормализира и се затоплят.Това е техника,която използват специалните части за оцеляване в трудни условия.
trojan horse
 
Мнения: 23
Регистриран на: 14 Фев 2012, 21:33

Re: Измръзване

Мнениеот Genoveva » 03 Мар 2012, 17:33

Преди две години получих временно измръзване на пръстите на краката. След преглед при личната лекарка ми изписаха да се мажа с Волтарен или Диклак. Личната лекарка ми каза,че трябва да е нещо сгряващо. И да се похваля тази година нямам никакъв проблем с пръстите, нито с краката си. Но от тогава единия ми нокът на крака посиня и не иска да се оправя. Според вас така ли ще си остане и дали не е нещо по-сериозно?
Genoveva
 
Мнения: 130
Регистриран на: 19 Окт 2011, 20:50

Re: Измръзване

Мнениеот blanshe » 30 Авг 2013, 16:40

Видях, че за предотвратяването на измръзване се препоръчва пиенето на топли напитки. Искам да добавя, че комбинациите с алкохол (като например добавяне на алкохол към чая или кафето) НЕ се включват в този списък. Доколкото знам, алкохолът разширява кръвоносните съдове и всъщност изстиваме по-бързо. Ефектът на зачервяване е временен и само може да заблуди някого, че се е стоплил, но после става още по-лошо. Също така не бива да се пуши, ето от този съвет разбрах защо - http://www.framar.bg/alternative_link/6201
blanshe
 
Мнения: 24
Регистриран на: 07 Юни 2012, 09:53

Re: Измръзване

Мнениеот Valent1na » 02 Окт 2013, 12:29

Аз съм чувала за разтриване с алкохол, например със силна ракия, при измръзване - тук обаче чета, че не трябвало да се разтрива... :?:
Valent1na
 
Мнения: 9
Регистриран на: 16 Юли 2013, 09:41

Re: Измръзване

Мнениеот djudjanka » 03 Окт 2013, 11:42

Разтриване със силна ракия наистина е ефикасно, предизвиква изпотяване и потиска втрисането при настинка. Приемът на алкохол обаче не е добър вариант, защото (както пишат по-горе) разширява кръвоносните съдове и тялото изстива по-бързо. Разбира се, зимата не може да мине без червено вино - пази сърцето, спомага за тънка талия и стимулира мозъка, но не повече от една или две чаши на ден. :P
Аватар
djudjanka
 
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Окт 2012, 14:12

Re: Измръзване

Мнениеот baikolio » 02 Юли 2014, 10:51

Хмм, определено обогатява знанията.
baikolio
 
Мнения: 9
Регистриран на: 02 Юли 2014, 10:46

Re: Измръзване

Мнениеот silver933 » 14 Ное 2014, 16:29

Много е гадно да измръзнеш,преди 2г. стоях в снега около час и половина, не си чувствах краката накрая, не знам колко сериозно беше положението,но като се прибрах се изкъпах с топла вода и се завих, разбира се разболях се, но сериозни последствия нямаше. Информацията е полезна,защото идва зима и не се знае къде ще ни хване студа и какво ще е положението.
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Измръзване

Мнениеот arooj » 19 Дек 2014, 12:08

Ако улично ме ухапе то ще избяга със сигурност Докторе.Не ми стана ясно като ме ухапе какво правим и какви са последствията
arooj
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Дек 2014, 12:02

Re: Измръзване

Мнениеот Viki Borisova » 29 Мар 2019, 10:49

Първо трябва да се затоплят краката - завиване с топли одеяла или чорапи, но в никакъв случай не се препоръчва потапянето на краката в гореща вода.
Viki Borisova
 
Мнения: 94
Регистриран на: 22 Мар 2019, 11:22


Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта