Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа
Правила на форума
Добави отговор

Недоносено бебе - съвети какво да правим

28 Апр 2011, 12:22

Бебето ви е е родило мъничко и недоносено и се е наложило да бъде оставено в болница, предполагам някои от вас е попадал в подобна ситуация? Споделете пътят, през който сте преминали в грижите за вашето мъниче.

» Кърмене и преждевременно раждане
» Бременост
» Калкулатор за термина

Re: Недоносените бебета

27 Окт 2011, 15:02

Моето го родих 3 седмици преди термина, ама си беше доста дребно-2520 гр. За щастие всичко й беше наред и не се наложи специални грижи :)

Недоносено бебе

21 Юни 2012, 17:00

Момичета, родих в осмия месец и бебчето е недоносено :? Има ли и други мами като мен, защото съм много притеснена и искам да разбера дали се полагат по-специфични грижи за него? Сега сме в кувьоз и се моля всичко да е наред, но там все пак се грижат специалисти, а като се приберем вкъщи какво ще правя? Знам, че нито съм първа, нито пък ще остана последна, но цялата ми бременност протече толкова спокойно и безпроблемно, а накрая родих преждевременно :? Много съм объркана и ще съм благодарна на всяка мама, която сподели своя опит с мен!

Re: Недоносено бебе

22 Юни 2012, 10:20

Здравей! Първо, колкото и трудно да ти звучи - опитай се да не се притесняваш, защото кърмата може да ти спре, а е от изключително важно значение недоносените бебчета да се кърмят. Колко килограма се роди бебо и колко време ще го държат в болницата, имаш ли представа? Моя приятелка роди по същия начин в 8-мия месец, а малката тежеше 2 кг, след което теглото спадна до 1 кг и 700 г. Нея я изписаха, а малката остана в кувьоз 20 дена. Всеки ден се изцеждаше и носеше кърма в болницата :idea: Кърмата на мамите, родили преждевременно е много по-богата на протеини и затова е важно бебчето да се храни с нея. Вече има биберони за недоносени бебета, а ако са прекалено малки им дават млякото през сонда. Надявам се да ти разрешат и на теб, защото в някои болници се противят и им дават АМ.
Успех и скоро да си гушнеш малкото съкровище :)

22 Юни 2012, 10:35

tsoneva написа:Момичета, родих в осмия месец и бебчето е недоносено :? Има ли и други мами като мен, защото съм много притеснена и искам да разбера дали се полагат по-специфични грижи за него? Сега сме в кувьоз и се моля всичко да е наред, но там все пак се грижат специалисти, а като се приберем вкъщи какво ще правя? Знам, че нито съм първа, нито пък ще остана последна, но цялата ми бременност протече толкова спокойно и безпроблемно, а накрая родих преждевременно :? Много съм объркана и ще съм благодарна на всяка мама, която сподели своя опит с мен!

Първо да ти е живо и здраво бебчето! Майчинството не е лека работа! Колко килограма се роди бебчето? Не съм много запозната с проблемите около недоносените бебета, но вероятно ще ви наблюдават известно време тъй като някои може да се получат леки усложнения около преждевременното раждане.Ако бебето се е родило под 3000 гр. и се храни добре, то бързо ще навакса с килограмите. Важното е ти да си спокойна и силна, всичко ще бъде наред!

25 Юни 2012, 09:18

Здравейте отново, ами бебка се роди 2 100 г в 35 г.с., но нали знаете, че теглото спада... В момента е 1 800 г, но категорично отказаха да приемат кърма, защото не била стерилна. Не знам, може би са прави. Аз в момента се изцеждам, за да не ми спре кърмата и живот, и здраве се надявам като ни изпишат да се кърмим. В момента е по-важно малката да е добре. Ще пиша отново как се развиват нещата при нас.

25 Юни 2012, 15:45

Здравейте и честита ви рожба.Да расте живо и здраво!Място за притеснение винаги има с недоносените.Аз родих преждевременно в шестия месец и слава на Бога след много битки сега сме като всички деца.Раждането в 35г.с не е толкова страшно.С това тегло също не е страшно.Спадането на теглото е нормално и няма за какво да се притеснявате.Ретината е узряла,белите гробове за зрели,предполагам му подават мин количества кислород и подържа само температура.Храни ли се от биберон?Ако да,значи и това е чудесно.Само е мн лошо че не искат кърмата ви!!!Няма по стерилно от кърмата.Каквито бацили имате вие,такива има и вашето бебе.Та нали кърмата е като щит и тя му дава най силния имунитет точно сега и помага за бързото преодоляване на проблема "ранно раждане"Ето затова може да поспорите с неонатолозите.Не седнаха да прочетат някоя книга и да се образоват поне малко.Сега вдигнете гордо глава и се успокойте,родили сте си почти доносено дете,една седмица ви дели от определението"недоносено бебе"Имайте малко търпение и се радвайте на това че сте станала майка.Отморете си и заредете със сили,детето ви има нужда от вас и от кърмата ви.Цедете се и съхранявайте ако не искат кърмата ви.Успех и много целувки на малкия борец:)

26 Юни 2012, 10:56

Честито бебче и от мен :) Да ви е жива и здрава малката рожба, и много да ви радва! Колкото и клиширано да звучи е много важно да сте спокойна, защото малкото човече със сигурност усеща вашите тревоги. Стойте при него, говорете му, защото въпреки, че е в кувьоз контакта с вас му е крайно необходим - все пак познава гласа ви. Това за кърмата аз също не го разбирам :x Няма ли с кой да говорите по този въпрос? Някой по-висшестоящ? Как ще откажат да я приемат при положението, че това е най-ценната храна за едно бебе, още повече, че е недоносено. Чела съм, че кърмата на майките с недоносени бебчета е в пъти по-хранителна и богата на протеини. Вие си я съхранявайте във фризер или в камера, с каквото разполагате, защото ще ви влезе в употреба по-натам.
Вярвам, че при вас всичко ще бъде ок и бързо ще се приберете вкъщи, и ви пожелавам много сили и спокойствие. Както е писала galya123 - използвайте момента да си починете и да подредите стаята на бебо, така, както на вас ви харесва. А като се прибере и най-малкия член на семейството, му отдайте цялата си любов и внимание, на което сте способни :)

29 Юни 2012, 09:37

Чела съм, че недоносените бебчета трябва да се водят на очен лекар всеки месец, особено, ако са били в кувьоз и така до шестия месец. Също така е хубаво да се ограничи достъпа на външни хора, защото мъниците са с много по-нисък имутет от останалите бебета. В стаята трябва да се поддържа по-висока температура и колкото да им се спи, мамите трябва да ги будят, за да ги кърмят, защото имат много да наваксват.
tsoneva, вярвам, че нещата при вас ще се развият по най-добрия начин и скоро ще се гушкате вкъщи. Убедена съм, че майчинския инстинкт е по-силен от всичко на света и ти сама ще усетиш кое е правилно за малкото ти бебче и кое не е :)

26 Сеп 2012, 14:45

От скоро в АГ болница " Шейново"заработи детски консултативен кабинет, като специалисти ще работят с наркозависими майки и недоносени бебета. Идеята е тези бебета да се наблюдават в един по-продължителен период от време след изписването им от болницата.Това е първият кабинет в страната, в който педиатри извършват абсолютно безплатно за родителите прегледи и изследвания на тази рискова група новородени.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2