Сезонът на алергиите - как да се избавя?

Re: Сезонът на алергиите - как да се избавя?

Мнениеот qproin » 27 Окт 2011, 23:51

Аз съм така от години, първо с пролетните цветове, после с липите....ужасно е, кихане кашляне, подути очи....ама все не отивам на лекар и чакам да ми мине.
qproin

Мнениеот valiart » 28 Окт 2011, 00:50

Ооо, това с алергиите е ужасно! Определено трябва да се вземат мерки. Има толкова медикаменти, че просто е недопостимо да не се прави нещо по въпроса и да оставате с дискомфорта, който носят полените.
Аватар
valiart

Мнениеот southern_sun » 26 Мар 2012, 10:29

Преди да поговорим как можем да се справим с пролетната алергия, нека да обърнем поглед към причинителите.Един от основните причинители за пролетната алергия това е цветния прашец.

Отделяния от дърветата, тревите, плевелите и цветята прашец, може да предизвиква сенна хрема или сезонни алергии. Ако имате кихане, хрема, запушване на нова, сърбеж, сълзене на очите, стойте повече за закрити места и избягвайте отворени прозорци.

Животинския пърхот е за второ място сред алергените, които предизвикват алергични реакции през пролетта. Ако усетите, че получавате подобни симптоми на изброените по-горе избягвайте за известно време домашния си любимец, докато алергията отшуми, махнете всички килими от дома си и мийте по-често ръцете си.

На трето място като най-често срещана причина за алергии се нарежда домашния прах. Причината за развиване на алергия от домашен прах е микроскопичните организми, които се развиват при висока влажност, те се хранят с мъртвите клетки на кожата на хората и домашните любимци.За да се предпазим от тях трябва да поддържаме къщата без прах, да избягваме предмети като плюшени играчки, пердета, килими.

Има хора, които са алергични към ужилвания, а това може да доведе до тежки животозастрашаващи реакции. Алергичната реакция протича в подуване, зачервяване, гадене,умора, субфебрилна температура. Ухапването може да предизвиква анафилактичен шок, затруднено дишане, подуване на лицето, гърлото устата, ускорен пулс, световъртеж или рязко падане на кръвното налягане.

Плесените произвеждат алергени, а понякога и токсични вещества, ако сте по чувствителни тези алергени или токсични вещества могат да предизвикат алергични реакции.Така, че за да избегнете това, проветрявайте влажните зони в дома си.

Въпреки, че за нас хората храната е удоволствие понякога може да ни изиграе лоша шега. Едни от най-често срещаните храни предизвикващи алергии са мляко, миди, ядки, пшеница.Симптомите са трудно дишане, уртикария, повръщане, диария и подуване около устата.

Латексът използван в ръкавиците, презервативите, както и в някои медицински устройства може да предизвика алергия. Симптомите включват кожен обрив, раздразнение на очите, хрема, кихане, хрипове, сърбеж на кожата или носа. Алергичните реакции могат да варират от зачервяване и сърбеж на кожата до по – сериозни, които да доведат до затруднено дишане и обриви.

Лекарствата също могат да бъдат причина за някои алергии, това са пеницилин, аспирин и др. Симптомите могат да бъдат както леки така и животозастрашаващи. Най-често се появяват обриви, сърбеж в очите и подуване в устата и гърлото. При такива реакции е най-добре да се избегне изцяло лекарството.

Парфюмите, ароматните свещи, прах за пране и козметиката могат да предизвикат алергии и да доведат до леки или тежки последици за здравето. За повечето хора, симптомите отзвучават, след като ароматът е извън обхват. Има редица дебати дали тези реакции са истински алергии или просто отговор на дразнител.

Протеинът,отделян от хлебарките , може да бъде неприятен алерген. Изтребването на тези насекоми е много трудно, особено, ако живеете в държава с топъл климат или стара кооперация.
southern_sun

Мнениеот teddy » 04 Май 2012, 13:27

И мъжа ми има пролетна алергия - много е неприятно, защото постоянно киха, очите му сълзят, носа му не спира да тече и тези мъки продължаваха повече от месец. Сега, преди пролетния сезон, пие таблетките на Лорано около 20 дни и е много по-добре. Рядко му се налага да използва други капки, за да облекчи състоянието си.
teddy

Мнениеот Камелия » 08 Май 2012, 14:12

teddy написа:И мъжа ми има пролетна алергия - много е неприятно, защото постоянно киха, очите му сълзят, носа му не спира да тече и тези мъки продължаваха повече от месец. Сега, преди пролетния сезон, пие таблетките на Лорано около 20 дни и е много по-добре. Рядко му се налага да използва други капки, за да облекчи състоянието си.

Не си ги чувала тия таблетки, но искам да попитам дали предизвикват сънливост и пристрастяване?
Камелия

Мнениеот Dior » 07 Май 2013, 14:13

Ужасен проблем. Цъфнат ли липите и започвам да се задъхвам.Проявяват се класическите симптоми като сълзящи очи, кихане, запушен нос и задушаване. За жалост не минават преди пролетта да отмине.
Dior

Мнениеот tihomir » 16 Май 2013, 21:09

Изписаха ми Клиндамицин и Ксизал,след 3 хапче се получи лек обрив и сърбеж(пия само антибиотика понеже пия и диазепам,прочетох че не трябва със Ксизал да се смесва)днес изпих 5-то хапче и трудно си поемам въздух-как да процедирам?Благодаря Ви предварително!
tihomir

Каква алергия е това?

Мнениеот dejavu » 04 Ное 2013, 15:35

Миналата пролет след боледуване - температура, кашлица, хрема и т.н. остана само хрема, с която не мога да се преборя и до сега.

От дете живея в Стара Загора, съответно мириса и прашеца от липите не са ми чужди, но си мислих, че в последствие съм придобила някаква алергия от цветовете.

Отмина и пролетта, дойде лятото, хремата продължи съпътствана с толкова много кихавици. Реших, че като отида на море, нещата ще се нормализират от солената вода и ако е алергия трябва да изчезне. Е, нищо подобно, всичко продължи по старо му.

Единственото, което се сещам, че може да предизвика алергия е домашният прах, нещото, което не виждаме толкова често, но е там.

Личната ми лекарка вдигна рамене и ме прати да си ходя, дори не ми предложи направление. :o Естествено изпробвах какви ли не капки и спрейове за нос, но без промяна, като започна все по-често да ми тече кръв от носа.
С какъв лекар бих могла да се консултирам – УНГ или друг?
Мисля, че ми трябват някакви по-сериозни мерки, какво бихте ми предложили вие?
dejavu

Re: Каква алергия е това?

Мнениеот MollyDolly » 04 Ное 2013, 15:39

Въпросът тук е друг - как до сега не си се обърнала към лекар специалист?!
Личните, естествено, когато е за хрема, никой нищо, безобидно им изглежда това, но всъщност е опасно - не лекуваните хреми могат да доведат до изкривяване на носната преграда. ;)
MollyDolly

Мога ли да се избавя от алергиите?

Мнениеот valiopaf » 07 Фев 2014, 15:31

Здравейте!
Преди няколко години получих първата си алергия към полени.
След около година се появи втора алергия от котки, а имах домашен любимец – котка. :!:
Преди ден установиха трета алергия от домашен прах.

На кратко, почти не мога да се избавя от запушен и постоянно течащ нос. :oops:

Първите две алергии можех да ги преглътна, но третата ми идва в повече! До сега не съм чувал нещо, което да ми помогне да се избавя от алергиите. :roll: А мога само да си стискам палци да не се появи нова!

Като дете бях здрав, без никакви алергии или непоносимост към храни и лекарства. :? Не зная какво се случи с времето, за да стигна до тук.

Има ли някакви лекарства или добавки, може и бабини рецепти, които да избавят от алергиите? Нали се сещате, че предстои пролет и аз отново ще разцъфна?
valiopaf

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с алергология и имунология