Разказвате ли на децата си приказки ?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Re: Четете ли приказки на децата си?

Мнениеот bmomkova » 06 Дек 2012, 14:29

За приказките съм отново и отново, тъй като стойността им за умственото развитие на децата все повече се признава.
Приказките са за възможни решения на конфликтни ситуации. Те предлагат на детето да му помогнат да преодолее силни емоции като ревност, страх или самота.
Приказките вдъхновяват въображението. Докато слушат истории, във въображението на детето възникват и изображения. Това е безценно предимство пред телевизионните екрани.
Приказките предават традиционни ценности, издават предпочитания и мироглед. Също така насърчават развитието на езика и усвояването на непознати думи.
Разбира се, има една пределна възраст, след което е добре детето да се насочи само да търси интересни четива и да споделя за тях с приятели.
bmomkova

Мнениеот сиско » 13 Дек 2012, 10:08

Ние сега започваме да разказваме приказки на 3 г. и на детето му е много интересно. Всяка вечер преди лягане иска приказка и обича и той да разказва на местата, където я знае. На мен също ми харесва да му разказвам приказки и не намирам нищо лошо в това.
сиско

Мнениеот desita@ » 03 Яну 2013, 18:30

Нямам много време да чета приказки,но почти всеки ден им пускам в мр3 формат на дивидито.
desita@

Мнениеот ninars » 23 Яну 2013, 11:53

Разбира се :P Във всяка приказка има зрънце мъдрост. Това е най - добрият начин на изградим възприятия на децата...
ninars

Мнениеот Dalia » 12 Фев 2013, 17:30

Всяка вечер чета книжки на детето си. Това занимание ми доставя истинско удоволствие. Сега малко сме сменили приказките с енциклопедии, защото детето расте и иска да научи нови неща и по детски да опознае света.
Dalia

Мнениеот Venito » 22 Фев 2013, 10:30

Приказките са необходими - сближават децата и родителите, увеличават речниковия запас на децата, може би до някаква степен ги подготвят, че в живота винаги има добри и лоши герои и т.н.
Аватар
Venito

Мнениеот ivontistyle » 22 Фев 2013, 14:04

Без приказки не заспиваме, сестра ми работи в книжарница и ни е затрупала с книжки, още повече ме радва факта , че малката сама проявява интерес и си избира коя да е приказката. А най- ми е добре когато реши тя да разказва по картинките и се удивявам на детската й фантазия:)
Аватар
ivontistyle

Мнениеот geriva » 23 Фев 2013, 12:25

Вече сме големи за приказки, но понякога разказвам интересни истории от миналото или прочитам цитат от книгата която чета (естествено, ако е подходяща за детето)
geriva

Подбирате ли приказките, които четете на детето си?

Мнениеот M.Tasheva » 27 Яну 2014, 15:31

От известно време се замислям за приказките, които четат на децата в градината, защото след това малката иска да й ги чета и вкъщи докато заспива.

Намирам новите детски книжки за неподходящи. Опитвам се поне вкъщи да подбирам приказките, които чета за лека нощ, но това се случва без особен успех. :?

Най-често й предлагам приказки, които са класика, като тези на Андерсен :idea: , но не са й така интересни, както тези за еди-какви си феи, например.

Не мисля, че много родители се замислят върху това, каква информация поднасят на децата си с приказките, които им четат, но мен много ме вълнува! :!:
Подбирате ли приказките за вашите деца или се доверявате на техните желания, всъщност четете ли им все още преди да заспят?
M.Tasheva

Re: Подбирате ли приказките, които четете на детето си?

Мнениеот lussy » 27 Яну 2014, 15:35

Чета приказки, разбира се, но не виждам нищо нередно в тях, оставям я сама да избере, най-често е една и съща де!
Какво нередно виждаш, ти пък в новите приказки? Някои родители само се чудят какво да измислят, така че да не е това, което искат децата! Не може всичко да е като едно време, Андерсеновите приказки остаряха и останаха във времето си!
lussy

ПредишнаСледваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети