Разказвате ли на децата си приказки ?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Разказвате ли на децата си приказки ?

Мнениеот Yana » 06 Апр 2011, 11:41

Натоварени от ежедневните задължения, вечно тичащи напред-назад по задачи, работещите родители нямат много време за най-важното - децата си. Някак между другото децата ни израстват до възраст, в която животът ги разбива на парченца и отново ги събира, а дали всичко би било иначе, ако разказвахме на децата си "приказки" от живота, дали биха били по-спокойни и по-подготвени? Мъдрите ни баби и дядовци знаят, че приказките развиват въображението. Какво е един съвременен човек без въображение? Разбира се, че работата е много важна, нали така обезпечаваме семейството си с необходимите вещи, но трупаме стаята на децата си с бездушни играчки и разстоянието между нас расте.

В никакъв случай аз не съм идеалната майка, и аз си имам своите слаби моменти, и аз използвам егоистично свободните минути само за себе си (за да се заредя). Но истината е там, че децата се чувстват сами в един страшен свят на чудовища и страхове, и наш дълг е да им помогнем да пристъпват по-уверено. Точно от тук започва магията на приказките и ласкавите прегръдки на родителя.

В моя дом си имаме ритуал - всяка вечер се разказват приказки, темите са свободни (ако в детската градина е възникнал някакъв проблем, ние го решаваме в приказката), имаме си герои - нашите кукли (те вече са толкова одърпани и непрекъснато в ремонт), но имат важна мисия. Детето ги приема като живи создания и искрено се забавлява. А и сънят е по-спокоен. Аз за себе си знам, че моето задължение е да го възпитам да бъде добър и смислен човек, да е здрав и с много богато въображение.
А вие имате ли някакви свои ритуали? Споделете!

:arrow: Още от Възпитание, грижа и съвети за детето
:arrow: Здравен блог
:arrow: Книги с приказки във framar.bg
Yana

Re: Разказвате ли на децата си приказки ?

Мнениеот perla197811 » 06 Апр 2011, 19:10

В това успешно ме заместваха бабите :mrgreen: Аз се намесвах, ако имаше възникнал проблем, за съвет, разяснение и др.
Аватар
perla197811

Мнениеот Yana » 07 Апр 2011, 09:01

Хубаво е ,когато бабите помагат . Да са живи и здрави :)
Yana

Мнениеот southern_sun » 16 Юни 2011, 09:17

Моята дъщеря много обичаше да и чета приказки, винаги преди сън четяхме по една приказка. Децата имат нужда от приказки, така се развива въображението им.
southern_sun

Мнениеот perla197811 » 18 Юни 2011, 15:12

Добре, че са задължителните книги с приказки по време на ваканцията:)
Аватар
perla197811

Мнениеот Margo » 23 Юни 2011, 10:54

perla197811 написа:Добре, че са задължителните книги с приказки по време на ваканцията:)

Искам да те попитам, ти колко от задължителните книжки за лятото си чела? Аз пък не обичам да чета приказки, а сама да ги измислям. Измислям си герои, случки, истории дори оставям детето само да се включи в приказката давайки идея за това как ще се развие действието. Така се развива детското въображение.
Margo

Четете ли приказки на децата си?

Мнениеот Даниела Танева » 04 Яну 2012, 19:11

Изображение

Светът на приказките е така необятен и вълшебен, а защо посягаме все по- рядко към детската книжка? "Поверявяме" децата си на телевизия, Internet, а вълшебното царство на книгите остава някъде там на рафта! Постоянно се оправдаваме със забързаното ежедневие, умората и куп други "удобни" причини. А не е ли всъщност това чисто и просто егоизъм, без дори за миг да се запитаме от какво наистина има нужда нашето дете?
Даниела Танева

Re: Четете ли приказки на децата си?

Мнениеот Даниела Стоянова » 05 Яну 2012, 13:54

Определено децата имат нужда от книгите, дори това да бъде само за да се гушне в мама или тате. През етапите от психическото развитие на децата възниква нуждата детето да развие своето въображение, гледайки телевизия или клипчета в интернет няма как да стане това. Докато детето е на 3-5 години то вече е опознало околния свят, познава повечето животни, разпознава звуците, които те издават. За това най-подходящи за тази възраст са книжките с животни, след това на преден план излизат фантастичните сили, историите за принцове и принцеси. Докато четем на детето докато е малко, създаваме у него едно удовлетворение откривайки един неподозиран свят, където може да се отпусне и пусни въображението да работи.
Даниела Стоянова

Re: Четете ли приказки на децата си?

Мнениеот ogi-smile » 20 Яну 2012, 16:49

Приказките-помагат или вредят на децата?
Повечето хора ще кажат, че са полезни и развлекателни - нали с тях сме израснали. Фантастични, невероятни - приказките винаги имат щастлив край и винаги доброто побеждава.Това е една голяма заблуда, защото в реалния живот не винаги има happy end и не винаги можем да оправим нещата с магическа пръчица или с шапката-невидимка. На какво всъщност ни учат приказките? Дали успяват да ни подготвят за живота или само ни заблуждават, а може би просто запълват детството ни? Каквато и да е ролята им, трябва по-обстойно да погледнем в “скрития” смисъл на приказките...
Аватар
ogi-smile

Мнениеот ivka-86 » 15 Мар 2012, 15:35

Yana написа:Хубаво е ,когато бабите помагат . Да са живи и здрави :)

Бяхме малки със сестра ми и помня как баба всяка вечер преди да заспим ни даваше да ядем кисело мляко с мед, след което четяхме приказки :D Никога няма да го забравя! И понеже в повечето случаи аз постоянно се сърдех, а сестра ми все си намираше причина да надуе гайдата, баба ни започваше приказката така: Имало едно време една сърдитка и една ревливка...
Много е вярно, че децата много по-лесно възприемат нещата под формата на приказка, да не говорим, че всяка приказка си има поука. Хубаво е да четем книжки на децата си, защото по този начин развиваме мисленето им.
ivka-86

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети