Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Мнениеот Dr Ilian Savov » 07 Апр 2013, 15:41

Здравейте !

Отговорих на посочения от Вас E-mail.

Поздрави,
д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот stanley » 08 Апр 2013, 17:12

Здравейте,

Имам момиче на 5 години което примигва бързо с очи за 2-3 секунди и го прави много пъти през деня. Имам записан час за лекар, но докато дойде часа ще превъртя от цялата тази неизвестност.

Детето ми не стиска здраво очите, а очите и примигват много пъти за интервал от 2-3 секунди. Понякога прекъсва говоренето когато го прави, а понякога не. Не мога да преценя за този интервал от време дали и се губи какво се е случило.
Важното според мен е че не го прави постоянно, а само в конкретни ситуации. Ако гледа филм или спи не го прави въобще. Ако трябва нещо да ми обясни и се затруднява или говори или пее пред хора го прави много (може по 1 път в минута).
Ако примерно гледа филм и се сети че иска да ме запита нещо - докато гледа филм не го прави, после примигва и ме попитва.

Мога да изпратя и клипче на което съм я снимал.

Въпросът ми е това нервни тикова ли са? Възможно ли е да има детето епилепсия и да го прави само в конкретни моменти в зависимост от това което прави или епилепсията не зависи от това което правиш и ако я имаш го правиш постоянно и по време когато гледаш филм или когато спиш?
stanley

Мнениеот Mericheri » 08 Апр 2013, 18:08

Здравейте ,

Съмнение на шийна херния Лечени с Дипрофос 5 инжекции по схема 3 дни *1 инжекция и 2 те през ден Получени почти всички странични ефекти изброени в листовката на лекарството / повечето след поставянето на последната инжекция/
Около 15 дни след поставянето на последната инжекция освен луновидното лице получих и окосмяване на брада, мустак , бакенбарди До този момент не съм имала подобни проблеми
Мнението на ендокринолог е , че окосмяването не е в следствие на Дипрофос и причината трябва да се търси другаде.
Аз обаче установих от различни форуми включително и тук , че все пак има хора , които са получи окосмяване дори и при прилагане на много по - малки дози, но за съжаление не мога да се свържа с повечето от тях.
Въпросите ми към Вас са следните
- нормална ли е тази схема на приложение на лекарството при положение , че съм имала болки , но не нетърпими, не съм била със загубена трудоспособност / дори нямам издаден болничен лист/ Назначаван ми е Дипрофос и преди за лумбална дискова херния и то само 2 инжекции през 3 дни когато съм била неподвижна на легло Не съм ли "предозирана" Всички с които съм говорила с подобни заболявания / а при мен даже не установена все още диагнозата / са учудени от схемата на лечение
- възможно ли е според Вас окосмяването да е в следствие на Дипрофоса и ако да възможно ли е да "изчезне" след време
- с какво депо натрупване е това лекарство и кога мога да очаквам , че ще се изчисти от организма ми

Благодаря ,че има такива лекари като Вас !
Mericheri

Мнениеот Dr Ilian Savov » 08 Апр 2013, 21:10

Здравейте !
Разбирам притесненията Ви !

Бързам да Ви отговоря, че до 18 годишна възраст децата подлежат на проследяване от детски невролог. Аз самият съм невролог. От споделеното - да трябва да се разграничи - за тик ли се касае или за епилептичен синдром. Епилепсиите при децата са различни от тези при възрастните. Освен подробен преглед от детски невролог е необходимо да се проведат и изследвания - Електроенцефалография (ЕЕГ) и евентулано образно изследване (КТ или ЯМР)
Добри детски невролози има в Св. Наум - доц. Божинова, Института по Педиатрия - д-р Литвиненко

Не се притеснявайте докато нямате диагноза !

Успех
Поздрави
д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот Dr Ilian Savov » 08 Апр 2013, 22:20

Mericheri написа:Здравейте ,

Съмнение на шийна херния Лечени с Дипрофос 5 инжекции по схема 3 дни *1 инжекция и 2 те през ден Получени почти всички странични ефекти изброени в листовката на лекарството / повечето след поставянето на последната инжекция/
Около 15 дни след поставянето на последната инжекция освен луновидното лице получих и окосмяване на брада, мустак , бакенбарди До този момент не съм имала подобни проблеми
Мнението на ендокринолог е , че окосмяването не е в следствие на Дипрофос и причината трябва да се търси другаде.
Аз обаче установих от различни форуми включително и тук , че все пак има хора , които са получи окосмяване дори и при прилагане на много по - малки дози, но за съжаление не мога да се свържа с повечето от тях.
Въпросите ми към Вас са следните
- нормална ли е тази схема на приложение на лекарството при положение , че съм имала болки , но не нетърпими, не съм била със загубена трудоспособност / дори нямам издаден болничен лист/ Назначаван ми е Дипрофос и преди за лумбална дискова херния и то само 2 инжекции през 3 дни когато съм била неподвижна на легло Не съм ли "предозирана" Всички с които съм говорила с подобни заболявания / а при мен даже не установена все още диагнозата / са учудени от схемата на лечение
- възможно ли е според Вас окосмяването да е в следствие на Дипрофоса и ако да възможно ли е да "изчезне" след време
- с какво депо натрупване е това лекарство и кога мога да очаквам , че ще се изчисти от организма ми

Благодаря ,че има такива лекари като Вас !

Здравейте !

Дипрофос е депо-кортикостероид (КС). КС са хормони. Основните им ефекти са дозозависими - и са противовъзпалителен, противооточен, имуносупресивен и др. Депо- формите са с бавно освобождаване в продължение на 5-7 дни. По принцип се прилагат 1-2 апликации през 7 дни !!! Не е първо средство на избор за лечение на дискова болест. Не е обичайна дозата и честотата в която Ви е предписан. Съветвам Ви да потърсите и следващо мнение на ендокринолог. Много вероятно е да се касае точно за страничен ефект. А и КС нямат пряк обезболяващ ефект.
Вероятно оставате удовлетворен от отговора ми.
Аз в моята практика много рядко предписвам депо-КС, тъй като страничните ефекти за повече от ползите.

Ако имате желание може да Ви консултирам по отношение на проблема с врата !

Оставам на разположение !

Поздрави

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот yolanta111@gmail.com » 10 Апр 2013, 21:27

Д-р Савов, здравейте!
Преди време отправих запитване до Д-р Стела Йорданова в този сайт и бях приятно изненадана и много благодарна за двете мнения, от голяма полза за мен.
На 48г. съм ,жена, от няколко години имам болка в дясното рамо, локализирана в предната горна част. Тя не беше, и продължава да не е силна, но от една година стана постоянна и ограничава движенията на ръката. Спуска се надолу към лакетя. Започна слаба болка в другото рамо, засега без сковаване и ограничение. Имам шип във врата, доказан рентгеново,в ляво.
От година ставите на палците на ръцете ме болят в частта на ставите, чувам прещракване. Същото прещракване, без болка имам и на десен глезен и ляво коляно.
Днес ОПЛ ми даде направление за физиотерапия, с диагноза??-увреждане на шийните коренчета. Диагнозата е поставена на база на моите оплаквания, без снимка.
Висока съм 164, тежа 69 килограма, практикувам туризъм, почти вегетарианка съм, не пуша, пия рядко, старая се да изпивам 2.5 л вода,спазвам, по моему, природосъобразен начин на живот.
Опасявам се , че съм на път да навредя на здравето си, ако следвам направлението.Моля за мнението и препоръка от Вас!
Йоланта Русева, Варна
yolanta111@gmail.com

Мнениеот Dr Ilian Savov » 12 Апр 2013, 13:19

yolanta111@gmail.com написа:Д-р Савов, здравейте!
Преди време отправих запитване до Д-р Стела Йорданова в този сайт и бях приятно изненадана и много благодарна за двете мнения, от голяма полза за мен.
На 48г. съм ,жена, от няколко години имам болка в дясното рамо, локализирана в предната горна част. Тя не беше, и продължава да не е силна, но от една година стана постоянна и ограничава движенията на ръката. Спуска се надолу към лакетя. Започна слаба болка в другото рамо, засега без сковаване и ограничение. Имам шип във врата, доказан рентгеново,в ляво.
От година ставите на палците на ръцете ме болят в частта на ставите, чувам прещракване. Същото прещракване, без болка имам и на десен глезен и ляво коляно.
Днес ОПЛ ми даде направление за физиотерапия, с диагноза??-увреждане на шийните коренчета. Диагнозата е поставена на база на моите оплаквания, без снимка.
Висока съм 164, тежа 69 килограма, практикувам туризъм, почти вегетарианка съм, не пуша, пия рядко, старая се да изпивам 2.5 л вода,спазвам, по моему, природосъобразен начин на живот.
Опасявам се , че съм на път да навредя на здравето си, ако следвам направлението.Моля за мнението и препоръка от Вас!
Йоланта Русева, Варна

Здравейте г-жа Русева !
Като практикуващ невролог НЕ бих съветвал пациент да започне физиотерапия, без да има диагноза (в случая вероятно се касае за шийна радикулопатия) но тя се поставя след неврологичен преглед. Вероятно е ще е необходима и консултация от ортопед и/или ревматолог с оглед уточняване на ставните проблеми.

Съветвам Ви преди каквато и да е физиотерапия да направите неврологична консултация и рентгенография.
Ако желаете може да ви консултирам, но аз практикувам в София.
Адрес и мой телефон има във визитката ми тук.

Успех !
Поздрави,
д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот yolanta111@gmail.com » 12 Апр 2013, 20:29

Здравейте, Д-р Савов!
Много благодаря за мнението Ви! Болката в рамото слезе до лакетя, прескочи до другия и стигна другото рамо. Движението на ръцете, и двете, стана силноболезнено и твърде ограничено. Дори събличане/обличане, отваряне на врата са съпроводени от болка.
За да мога да се справям с ежедневните си задължения, особено в ден със непрогледна мъгла/знаете във влажно и студено време как е/ днес отидох и направих първата
процедура. Два магнита на двете рамена,доста дълго, после една много силнобръмчаща машина с лампа, насочена към кръста. Цялото времетраене-един час.
Не усещам особена промяна в по-силноболящото рамо. Другото-не ме боли. Лактите-стрелкащи, мигриращи болки.
Не бих искала да Ви отнемам от времето. Ако пиша подробно и обстоятелствено то е за да създам възможност на Вас да се ориентирате максимално бързо.
Още веднъж най-искрени благодарности за отговора и предоставената възможност да Ви потърся отново!
Йоланта Русева
yolanta111@gmail.com

Мнениеот alwaysontime » 24 Апр 2013, 15:49

Здравейте !
Наскоро моя приятел претърпя катастрофа с мотор и беше диагностициран с комоцио. Влачил се е на лявата си страна при падането, няма счупвания, има само видими охлузвания. Вчера обаче, той ми спомена, че не усеща дясната си част от езика, зъбите и устата. Той свири на китара и също ми каза, че има проблеми с дясната ръка. Трудно му е да влиза в ритъма , като цяло казва, че усеща сякаш е забравил какво е можел да прави с нея. Разтревожих се и се поразрових из интернет, но не намерих такива оплаквания. Силно се надявам тези оплаквания да отшумят, но реших да потърся и мнението на специалист.
Ще се радвам да ми отговорите ! :)
alwaysontime

Мнениеот annieF » 28 Апр 2013, 14:54

Здравейте, Д-р Савов! Аз съм жена на 24 години, и миналата година на ядрено магнитен резонанс открих, че имам хиперлордоза в лумбосакралния преход , дикова херния на ниво L4-L5 и протрузия на L5-S1. Със слаба съединителна тъкан съм и още не съм раждала. Лекарят с когото говорих каза, че някой ден в бъдеше може да се наложи операция и че операцията представлява пълното премахване на диска и сливане на двата прешлена, между които е бил самият диск. Това ли е единственият оперативен вариант? Знам, че премахването на диска провокира образуването на нови хернии. Няма ли възможност за премахване само на материала, който е излязъл извън диска? Или някоя по-съвременна терапия? Напоследък се говори ( или може би спекулира) за потенциала на стволовите клетки, включително и за възстановяване на увредени дискове.

Благодаря ви за вниманието.
annieF

ПредишнаСледваща

Назад към Архив