Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа
Правила на форума
Добави отговор

Re: Захранване на бебе - как и кога да го направим

11 Мар 2016, 14:38

rabotnata pchela написа:
Lollipop написа:
Snejna написа:Това е новата мода, преди няколко години първо се захранваха със сок, после с плодово пюре, след тва със зеленчуково, сега е точно на обратното и се почва в 5-6 месец. Децата сега прояждат много по-трудно от преди.

И аз така - а сега много късно ги захранват, не знам по-добре ли е или по-зле. :roll:

Със сигурност е по-добре сегашното захранване, децата имат време да усвоят храната си и организма им да привикне. Минус е сякаш, че по-трудно опитват нови храни и по-трудно се захранват и хранят като цяло.

Отдавна съм минала този период с детето и сега като чета за новостите направо се хванах за главата. Сега ако реша да родя второ по кой начин да го захранвам - по моя, който познавам, макар че съм забравила, или по новия, който ми е напълно непознат и неприемлив?

11 Мар 2016, 16:19

pavleta написа:
Отдавна съм минала този период с детето и сега като чета за новостите направо се хванах за главата. Сега ако реша да родя второ по кой начин да го захранвам - по моя, който познавам, макар че съм забравила, или по новия, който ми е напълно непознат и неприемлив?

Кое е неприемливо според теб в новия вариант, и нима като си родила първото си дете си била с мнение за захранването му и със знания, така че не виждам голяма разлика. Но очаквам да ми кажеш кое смяташ, че е неприемливо и необичайно в този нов начин на хранене.

12 Мар 2016, 13:05

Lollipop написа:
pavleta написа:

Кое е неприемливо според теб в новия вариант, и нима като си родила първото си дете си била с мнение за захранването му и със знания, така че не виждам голяма разлика. Но очаквам да ми кажеш кое смяташ, че е неприемливо и необичайно в този нов начин на хранене.

Например необичайно за мен е да захранвам детето си чак към 6-ия месец. Струва ми се късно. И какво, дотогава само да го карам на адаптирано мляко ли, ако нямам кърма? Някога приготвях домашни сокове и пюрета, доколкото си спомням в третия-четвъртия започнах със сока от моркови и ябълки.

12 Мар 2016, 14:05

Така беше на времето ги захранвахме още при навършени 3 месеца със сокове, после с зеленчукови и след това с месни пюрета. хората са направи изследвания, които подкрепят тезата, че до 5-6 месец е добре детето да си се храни главно на кърма, и след това да започне захранването със зеленчукови пюрета, които с еусвояват по-добре и не дразнят стомаха, както плодовете. Не мисля, че е лошо, не виждам и защо да е късно, съвсем нормално е да му се развие напълно стомахчето за да се приготви за приема на новата храна, то има нужда от повече лесносмилаеми неща и такива, които не дразнят.

Re: Захранване на кърмачето - онлайн консултация с педиатър

16 Мар 2016, 11:43

Здравейте, д-р Кисьова! Синът ми е на 3 месеца. От месец и половина отказва да суче, така че се цедя и го храня с биберон. Бяхме на 3-часов режим на хранене, но след неуспешен опит да го върна на гърда, режимът му се разбута и сега от 6 дни се храни на поискване, през час, през два. Изяжда на ден по около 600мл кърма и адаптирано мляко около 250 мл. Пропуиснах да спомена,че се роди 4,2 кг, а в края на втория месец беше 5,8 кг. Вече е наддал на около 7 кг. По колко е нормално да яде? Правим опити да се върнем пак на режимно хранене,за сега са неуспешни. Благодаря предварително!

10 Май 2016, 11:54

Дъщеря си захраних когато навърши 6 месеца, започнах поетапно с картофено пюре, с тиква, с морков. Плодове още не съм започнала да й давам активно, яде главно зеленчуци.

24 Окт 2016, 19:01

Здравейте,
Детето ми е на осем месеца и половина. Последните два месеца на консултация е все 8 кг и ръста му и двата пъти беше 69 см. До 4 месеца Бебо беше само на кърма, след което последва захранване - зеленчуково пюре, месно , млечни каши. В момента сме на детска кухня и той всичко си яде. Имам ли повод за притеснение от това, че не наддава при положение , че не е злояд. Нашата педиатъра ме уверява, че всичко е наред, и аз й имам вяра, просто искам още едно мнение!Благодаря!

25 Окт 2016, 17:15

mimsim написа:Здравейте, д-р Кисьова! Синът ми е на 3 месеца. От месец и половина отказва да суче, така че се цедя и го храня с биберон. Бяхме на 3-часов режим на хранене, но след неуспешен опит да го върна на гърда, режимът му се разбута и сега от 6 дни се храни на поискване, през час, през два. Изяжда на ден по около 600мл кърма и адаптирано мляко около 250 мл. Пропуиснах да спомена,че се роди 4,2 кг, а в края на втория месец беше 5,8 кг. Вече е наддал на около 7 кг. По колко е нормално да яде? Правим опити да се върнем пак на режимно хранене,за сега са неуспешни. Благодаря предварително!

Здравейте,
на 3 месеца трябва да яде 7 пъти по 130 мл, на 4 месеца по 140 мл на хранене.

Поздрави,
д-р Кисьова

26 Окт 2016, 07:13

Miboga написа:Здравейте,
Детето ми е на осем месеца и половина. Последните два месеца на консултация е все 8 кг и ръста му и двата пъти беше 69 см. До 4 месеца Бебо беше само на кърма, след което последва захранване - зеленчуково пюре, месно , млечни каши. В момента сме на детска кухня и той всичко си яде. Имам ли повод за притеснение от това, че не наддава при положение , че не е злояд. Нашата педиатъра ме уверява, че всичко е наред, и аз й имам вяра, просто искам още едно мнение!Благодаря!

Здравейте,
след като бебето ви си приема нормално количество храна, няма място за притеснение, ако само едим месец не е наддал достатъчно на тегло. Изчакайте до другия месец, през това време му предлагайте разнообразна храна.

Поздрави,
д-р Кисьова

12 Дек 2016, 23:48

Здравейте. Днес пуснах изследвания на 9 месечният ми син. Трябва ли да се притеснявам?

ХЕМАТОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
ПКК , автоматично, с 3-части диференциално
броене
Левкоцити (WBC) 7.7 10^9/l 3.5 10.5 -
Лимфоцити (Ly)# 5.5 10^9/l 1.2 3.8 H
Моноцити (Mo)# 0.5 10^9/l 0.2 0.8 -
Гранулоцити(Gran) # 1.7 10^9/l 1.5 6.5 -
Лимфоцити (Ly) % 70.8 % 20 45 H
Моноцити (Mo) % 6.5 % 2 10 -
Гранулоцити(Gran) % 22.7 % 50 70 L
Хемоглобин (HGB) 94.0 g/l 130 180 L
Еритроцити (RBC) 4.41 10^12/l 4.5 6.5 L