Слънчева алергия

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

Слънчева алергия

Мнениеот Dr Violina Todeva » 12 Май 2011, 21:35

Слънчевата алергия е имунна реакция на организма към светлина, която се изразява с поява на сърбящ обрив на местата изложени на слънце. Най-честото разположение на обривите е по шията, деколтето, ръцете и краката. В редки случаи реакцията може да бъде по-тежка с обрив представен от мехурчета и да се засягат дори областите, които не са изложени на слънце.

Слънчевата алергия се дължи на промени, които настъпват в изложената на слънце кожа. Имунната система разпознава като чужди увредените от слънцето кожни структури. Това предизвиква алергична реакция.

Не е напълно ясно защо организма на някои хора развива такава реакция. Не може да се определи също така кои хора ще развият подобна реакция към слънцето. Слънчевата алергия засяга двата пола и всички раси. Има данни, че може да има и наследственост.


Някои от най-често срещаните алергични реакции към слънцето са:

Полиморфна светлинна ерупция. Характеризира се с поява на сърбящ обрив в области, които са изложени на слънце. Този тип реакция към слънцето е вторият по честота след слънчевото изгаряне. Жените са по-често засегнати и симптомите започват още в млада възраст с настъпването на пролетта и лятото. Веднъж възникнало това заболяване се повтаря всяка година. Постепенно през лятото затихва в резултат от излагането на слънце, докато на следващата година през пролетта всичко започва отначало.

polymorphous_light_eruption.jpg
Полимофрна светлинна ерупция
polymorphous_light_eruption.jpg (9.5 KiB) Прегледано 54955 пъти


Фотоалергична и фототоксична реакция. При този вид реакция съчетанието на излагане на слънце с приложение върху кожата на различни химични вещества води до поява на обриви. Най-честа причина за такава реакция могат да бъдат различни съставки в слънцезащитни продукти, парабени (консерванти), козметични продукти, парфюми, локални антибиотици. Повишена фоточувствителност може да има и след прием на някои лекарства – антибиотици (тетрациклини, сулфонамиди), психиатрични лекарства (фенотиазини), лекарства стимулиращи отделянето на урина (диуретици), лекарства за лечение на високо кръвно налягане или сърдечна недостатъчност, противозачатъчни. До такава реакция могат да доведат и лекарства, които могат да се вземат и без рецепта – някои нестероидни противовъзпалителни средства за облекчаване на болка (ибупрофен).

photoallergic reaction.jpg
Фотоалергична реакция
photoallergic reaction.jpg (9.31 KiB) Прегледано 54955 пъти


phototoxic reaction.jpg
Фототоксична реакция
phototoxic reaction.jpg (16.41 KiB) Прегледано 54955 пъти


Фитофотодерматит. Този вид реакция се дължи на контакт на кожата с различни треви, след което при излагане на слънце се появява сърбящ обрив.

phytophotodermatitis.jpg
Фитофотодерматит
phytophotodermatitis.jpg (7.12 KiB) Прегледано 54955 пъти


Слънчева уртикария. При тази форма в изложените на слънце части се получава обрив представен от уртики (червени, плътни, бързо преходни, сърбящи обриви). Среща се рядко и се засягат по-често жените.

Solar Urticaria.jpg
Слънчева уртикария
Solar Urticaria.jpg (5.02 KiB) Прегледано 54955 пъти


Милиарията е състояние, което няма нищо общо със слънчевата алергия, но може да се получи след излагане на слънце и да бъде объркано. Обривът е представен от малки червени обриви, които наподобяват на мехурчета. Обривът се дължи на запушване на потните жлези, в резултат, на което се образуват тези мехурчета. Среща се по-често при военнослужещи и при хора, които работят при високи температури.

miliaria.jpg
Милиария
miliaria.jpg (16.17 KiB) Прегледано 54955 пъти


Какви са симптомите?

Симптомите при слънчева алергия се различават в зависимост от вида на реакцията.

Полиморфна светлинна ерупция – поява на сърбящ или парещ обрив до 2 часа след излагане на слънце. Засягат се шията, деколтето, гърдите, ръцете или краката. В по-редки случаи може да има и оплаквания като втрисане, главоболие, гадене, неразположение.

Фотоалергична, фототоксична реакция, фитофотодерматит - поява на сърбящ обрив на места, които са изложени на слънце в съчетание с приложение на химически вещества, прием на лекарства или контакт с треви, които повишават фоточувствителността. Тази реакция може да се появи един-два дни след излагане на слънце.

Слънчева уртикария - поява на уртики на участъци, които са изложени на слънце. Обривът се появява в рамките на минути.


Как се поставя диагнозата?

Диагнозата слънчева алергия много често човек си поставя сам, защото забелязва поява на сърбящ обрив непосредствено след излагане на слънце. Обикновено оплакванията започват през пролетта и с напредване на лятото състоянието се подобрява или обривите дори напълно изчезват – това се дължи на т.нар. закаляване на кожата.

Ако имате по-сериозни оплаквания като поява на уртики, мехурчест или кървящ обрив е необходимо да потърсите лекар. Възможно е да се наложи да се направят допълнителни изследвания, за да се постави точна диагноза или да се изключат други заболявания:

Кожна биопсия – отстраняване на парченце кожа.

Изследване на кръв и урина – за да се изключат заболявания, които променят чувствителността на слънце като лупус, порфирия и др.

Провеждане на фототест – дозирано излагане на ултравиолетова светлина с помощта на апарат.

При фотоалергична, фототоксична реакция или фитофотодерматит установяването на причината за този тип реакция става с насочено разпитване. Необходимо е да съобщите за всички препарати, които приемате или поставяте върху кожата, а също така ако сте имали контакт с треви.


Очаквана продължителност на оплакванията?

Колко дълго ще имате оплаквания зависи от вида на реакцията.

Полиморфна светлинна ерупция. При този вид реакция като се преустанови излагането на слънце обрива отшумява за 2 – 3 дни. С напредване на лятото постепенно тази реакция към слънцето става по-слаба. При някои хора само няколкократно излагане на слънце помага, а при други са необходими седмици.

Фотоалергична, фототоксична реакция, фитофотодерматит. Продължителността на тази реакция е непредвидима и зависи в най-голяма степен в откриването на причината и преустановяването и.

Слънчева уртикария. Уртикариалният екзантем се задържа от 30 минути до няколко часа и се появява винаги след излагане на слънце.


Как да се предпазите?

За да се предпазите от слънчева алергия е необходимо да избягвате излагането на слънце.

• Използвайте слънцезащитни продукти с широк спектър (срещу UVA и UVB лъчи) и фактор на защита не по-нисък от 15-20.

• Използвайте слънцезащитни продукти за устните и около очния контур – има такива, които са предназначени за тези зони.

• Използвайте слънчеви очила със защита и шапки с широка козирка.

Ограничете времето прекарано навън между часовете от 10:00 до 16:00 часа.

Носете широки и светли дрехи с дълъг ръкав и крачол.

Не използвайте продукти, които повишават риска от фотоалергична реакция.

• Ако прекарвате дълго време на открито съобщете това на Вашия лекар - някои лекарства повишават чувствителността на кожата към слънцето.


Какво е лечението?

При поставяне на диагноза слънчева алергия най-важно е да се предпазвате от излагане на слънце. Това ще намали оплакванията и риска от влошаване. Специфичното лечение зависи от вида на алергията.

Полиморфна светлинна ерупция.
При по-леки състояния може да слагате студени компреси на местата с обриви или да вземете студен душ. За сърбежа може да използвате лекарства от групата на антихистамините – има такива, които могат да се вземат и без рецепта. Може да се използва локално и кортикостероиден крем. Лечението е добре да е назначено от лекар. Може да Ви предпишат фототерапия (контролирано излагане на ултравиолетови лъчи) с постепенно повишаване на дозата на ултравиолетовите лъчи. Целта е да се получи закаляване на кожата.

Фотоалергична, фототоксична реакция, фитофотодерматит.
Основната цел при лечение на този проблем е да се открие и елиминира фактора, който предизвиква алергичната реакция. За да се повлияят симптомите Вашия лекар може да Ви предпише кортикостероиден крем или антихистамини.

Слънчева уртикария.
При лек уртикариален обрив могат да се използват кортикостероидни кремове или антихистамини. При по-тежки случаи консултацията с лекар е задължителна.
Във всички случаи е много важно да използвате слънцезащитни продукти с фактор на защита по-висок от SPF 20 и да покрива, както UVA, така и UVB спектъра. Трябва да се излагате постепенно на слънце – започнете с няколко минути още през пролетта.


Кога да потърсите лекар?

Обадете се на Вашия лекар или потърсете кожен лекар, ако:

Имате уртики и/или оток особено в областта на устните, очите, или имате затруднение в дишането и/или преглъщането. Това може да бъде белег за живото-застрашаващо състояние.

• Обривът ангажира големи области от тялото, включително и участъци, които не са изложени на слънце.

• Обривът се задържа.

• Има кървене от кожата.


Каква е прогнозата?

Прогнозата при слънчева алергия е добра особено, ако използвате слънцезащитни продукти и подходящи дрехи. Повечето хора с полиморфна светлинна ерупция се подобряват значително за 5 до 7 години след като се постави диагнозата. В случаите, в които причината за алергията е химично вещество е достатъчно да бъде открит и най-вече избягван причинителя. От всички форми на слънчева алергия слънчевата уртикария може да продължи по-дълго време и да не се повлияе успешно от прилаганите форми на лечение.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 3248
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Слънчева алергия

Мнениеот georgi_78 » 14 Май 2011, 15:50

Аз мисля,че имам някаква слънчева алергия......в началото на лятото винаги кожата ми става на петна, явно докато привикне със слънцето, защото после след време се оправя и нищо ми няма. Може би е време да започна да се мажа с някакъв лосион, понеже слънцето ще става все по силно и кожата ми сигурно пак ще стане на петна.
Аватар
georgi_78
 
Мнения: 177
Регистриран на: 29 Апр 2011, 08:51

Re: Слънчева алергия

Мнениеот Dr Violina Todeva » 15 Май 2011, 22:17

georgi_78 написа:Аз мисля,че имам някаква слънчева алергия......в началото на лятото винаги кожата ми става на петна, явно докато привикне със слънцето, защото после след време се оправя и нищо ми няма. Може би е време да започна да се мажа с някакъв лосион, понеже слънцето ще става все по силно и кожата ми сигурно пак ще стане на петна.

Здравейте!
Може да опитате със слънцезащитен крем и с постепенно увеличаване на излагането на слънце!
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 3248
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Слънчева алергия

Мнениеот southern_sun » 16 Май 2011, 10:06

Олеее като си спомня една година каква алергия бях направила. На втория ден от почивката ми на море се покрих със ситни пъпчици, които не само, че сърбяха ужасно, а и болеше от слънцето. Така две седмици стоях на плажа или под чадъра или с тениска.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Слънчева алергия

Мнениеот HealthyBoy » 30 Май 2011, 12:07

southernsun написа:Олеее като си спомня една година каква алергия бях направила. На втория ден от почивката ми на море се покрих със ситни пъпчици, които не само, че сърбяха ужасно, а и болеше от слънцето. Така две седмици стоях на плажа или под чадъра или с тениска.

Кофти тръпка. Аз миналата седмица имах петна по тялото и стигнах до извода че са от слънцето, не бяха големи, но сърбяха много, 2 дена пих алергозан хапчета и ми мина.
HealthyBoy
 
Мнения: 69
Регистриран на: 15 Апр 2011, 14:45

Re: Слънчева алергия

Мнениеот dr_dimitrov33 » 28 Юни 2011, 15:53

Аз имам лека форма на слънчева алергия и вече две години използвам Дермодрин и съм много доволен.
dr_dimitrov33
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Юни 2011, 15:45

Re: Слънчева алергия

Мнениеот Margo » 13 Юли 2011, 11:06

А само да попитам, възможно ли е да получиш трайна слънчева алергия, тоест винаги когато се излагаш на слънце да се изриваш? И какво правим в такива моменти, освен, че се мажеш със слънцезащитни кремове с висок фактор?
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Слънчева алергия

Мнениеот Dr Violina Todeva » 13 Юли 2011, 17:45

Margo написа:А само да попитам, възможно ли е да получиш трайна слънчева алергия, тоест винаги когато се излагаш на слънце да се изриваш? И какво правим в такива моменти, освен, че се мажеш със слънцезащитни кремове с висок фактор?

Здравейте!

Въпросът Ви до голяма степен зависи от това какъв тип е слънчевата алергия. Може да разгледате графата прогноза каква е за различните алергии. По принцип не е завинаги, но в някои случаи продължава дълго време.

При слънчева алергия най-добре е да избягвате излагане на слънце, да използвате слънцезащитни продукти с широк спектър (срещу UVA и UVB лъчи) и фактор на защита не по-нисък от 20 , да използвате слънчеви очила със защита, шапки с широка периферия, да носите широки и светли дрехи с дълъг ръкав и крачол.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 3248
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Слънчева алергия

Мнениеот МВB » 23 Юли 2011, 15:01

Кловейт маз добро средство ли е за дерматит причинен от слънце?
МВB
 
Мнения: 12
Регистриран на: 23 Юли 2011, 14:51

Re: Слънчева алергия

Мнениеот Margo » 28 Юли 2011, 14:11

МВB написа:Кловейт маз добро средство ли е за дерматит причинен от слънце?

В листовката пише, че е с добри показания срещу възпаления и сърбеж. Може би ще е добър срещу изгаряния :shock:
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Следваща

Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта