В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с нездравословни навици и предпазване от заболявания, да споделяте мнения и да получите съвет - недостиг на витамини и минерали, подсилване на имунитета, ваксини и имунизации, отказване от алкохол и тютюнопушене.
25 Юли 2011, 16:49
Незнам дали да спомена, че освен посочените лекарства за първа помощ е най-добре да се натрие с чесън, изсмуква отровата, наистина е доста ефикасно
28 Юли 2011, 14:09
daniela написа:Незнам дали да спомена, че освен посочените лекарства за първа помощ е най-добре да се натрие с чесън, изсмуква отровата, наистина е доста ефикасно

Да това дори съм го пробвала, ако нямаш на близо чесън е добре да имаш наблизо лед , поне!
02 Авг 2011, 16:26
Margo написа:daniela написа:Незнам дали да спомена, че освен посочените лекарства за първа помощ е най-добре да се натрие с чесън, изсмуква отровата, наистина е доста ефикасно

Да това дори съм го пробвала, ако нямаш на близо чесън е добре да имаш наблизо лед , поне!
Най-добре да разчитате на леда, а не на чесъна

!
19 Окт 2011, 20:29
Мен това лято ме беше ужилила оса по гърба. Не го виждах и с 2 огледала, но го усещах, сърбеше ме, но нямах оток. След 2 дни майка ми извади жилото без проблем. Нямам алергия към оси, дори даже не съм разбрала.
19 Окт 2011, 21:14
Sofito написа:Мен това лято ме беше ужилила оса по гърба. Не го виждах и с 2 огледала, но го усещах, сърбеше ме, но нямах оток. След 2 дни майка ми извади жилото без проблем. Нямам алергия към оси, дори даже не съм разбрала.
Може би е било пчела защото осата не си оставя жилото тя само си инжектира отровата.Пчелата след ухапване си оставя жилото и след това умира.
19 Окт 2011, 23:44
Мой познат го охапали две пчели това лято, една на гърба и втората на ръката на вена. После обаче изпил два алергозана и направо омекнал. Буквално паднал на земята. Целия се подул и кожата му станала на пъпчици като волейболна топка. Врата и ушите му се подули. Тази по-сериозна реакция на охапването или на приетите ДВА алергозана се е дължала?
20 Окт 2011, 22:41
valiart написа:Мой познат го охапали две пчели това лято, една на гърба и втората на ръката на вена. После обаче изпил два алергозана и направо омекнал. Буквално паднал на земята. Целия се подул и кожата му станала на пъпчици като волейболна топка. Врата и ушите му се подули. Тази по-сериозна реакция на охапването или на приетите ДВА алергозана се е дължала?
Здравейте!
Най-вероятно тези оплаквания са причинени от ухапването от пчелите, а алергозанът не е успял да подейства.
При наличие на подобна реакция след ухапване е необходимо този човек да носи в себе си сет за спешно реагиране.
Поздрави!
21 Окт 2011, 22:40
д-р Тодева, Благодаря Ви за отговора! И аз имах такива притесненя, но момчето категорично ми заявяваше: "Че няма алергия!" За това реших да се допитам до вашето компетентно мнение. Още веднъж Ви Благодаря!
08 Ное 2011, 11:15
А може ли да се разбере предварително, дали човек е алергичен от жилещи насекоми? Така поне може да е подготвен, ако се наложи а няма достъп до лекар.
17 Ное 2011, 15:34
eli написа:А може ли да се разбере предварително, дали човек е алергичен от жилещи насекоми? Така поне може да е подготвен, ако се наложи а няма достъп до лекар.
Здравейте, Ели!
За съжаление няма как да се разбере дали определен човек е алергичен към ужилването от пчели или други насекоми. Още повече, че риска от развитие на такава алергия може да нарасте с броя на ужилванията. Хубавото е, че повечето хора имат само локална реакция и не развиват тежки алергични реакции. При съмнение за възникване на такава реакция трябва да се потърси незабавно специализирана помощ. Тези, които знаят, че са алергични трябва винаги да имат в себе си средства за незабавно реагиране.