Ухапване от змия - първа помощ, въпроси, отговори, коментари

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с нездравословни навици и предпазване от заболявания, да споделяте мнения и да получите съвет - недостиг на витамини и минерали, подсилване на имунитета, ваксини и имунизации, отказване от алкохол и тютюнопушене.

Re: Ухапване от змия

Мнениеот Снежана » 04 Юни 2012, 11:57

anton_i написа:На места съм чел, че се прави разрез на ухапаното място с дълбочина 1-2 сантиметра? Правилно ли е това или е напълно излишно?

И аз съм чувала, че по този начин трябва да се изкара отровата от ухапаното място, но ако подръчните ти инструменти не са почистени и в последствие развиеш някакво възпаление по-добър вариант ли е? В България не мисля, че има толкова отровни змии, че да те ухапе и да умреш на място, но въпреки това си ме е страх.
Снежана

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 06 Юни 2012, 10:37

anton_i написа:На места съм чел, че се прави разрез на ухапаното място с дълбочина 1-2 сантиметра? Правилно ли е това или е напълно излишно?

Не се препоръчва да се прави разрез на ухапаното място, особено в полеви условия, където инструмента не е стерилен.
Д-р Галина Кисьова
Педиатър, МБАЛ "Тракия"-ЕООД
Консултант за националния здравен портал- Framar.bg
телефони: 0882948468; 0898227819
email: dr.kisyova@abv.bg
Dr Galina Kisyovа

Мнениеот the princess » 06 Юни 2012, 10:40

Как да разпознаем коя змия е отровна и коя не? Ако те ухапе неотровна змия какво трябва да направим?
the princess

Re: Змия у дома...мисия възможна?

Мнениеот gloriq_ » 11 Фев 2014, 11:15

Не мога да си представя да имам змия вкъщи. Имам чувството, че цяла вечер ще сънувам кошмари как се увива около мен ... Само като си помисля и настръхвам ...
gloriq_

Мнениеот djudjanka » 11 Фев 2014, 12:35

Имам познати с такива домашни любимци, малко е странно, наистина, но пък е яко :P Само с храненето ще е неприятно да гледаш как си хапва мишки. :) И трябва да се внимава при затварянето на аквариума :lol: :!:
Аватар
djudjanka

Мнениеот krasyto » 25 Апр 2014, 13:42

Аз съм виждала как им пускат живи зайчета да ги ядат, отвратително грозна гледка е ... Незнам как спят хората, които имат у дома. Не ги ли е страх, че през нощта тая гадинка може да се измъкне и да иде в леглото им?!
krasyto

Мнениеот pepa1974 » 26 Апр 2014, 14:06

krasyto написа:Аз съм виждала как им пускат живи зайчета да ги ядат, отвратително грозна гледка е ... Незнам как спят хората, които имат у дома. Не ги ли е страх, че през нощта тая гадинка може да се измъкне и да иде в леглото им?!

Отвратителен домашен любимец, а на децата ще им омръзне точно след седмица :!:

✳️▶️Змията напада само при самозащита ◀️
pepa1974

Как да се предпазим от змии и влечуги без да ги нараняваме?

Мнениеот lini_leni » 25 Юли 2014, 10:44

Пиша тази тема тук, понеже мисля, че бих получила най-адекватни съвети.

Миналата година за малко ни се размина инцидент със змия - пепелянка и искам да се подготвим за това лято, така че да не дърпаме дявола за опашката повече.
До колкото разбрах тази година змиите и други влечуги са плъзнали от селата към градовете, но това не означава, че не можем да се натъкнем на тях и извън града.

На почивка, обикновено ходим по палатки, много рядко по къмпинги, което увеличава шансът ни да се срещнем с влечуги, съответно и змии.
Исках да попитам дали има начин или средство, с което е възможно да отблъснем змиите и влечугите, така че да не се стига до среща очи в очи :? или ако се стигне до такава да се отървем без пострадали и от двете страни?!
lini_leni

Re: Как да се предпазим от змии и влечуги без да ги нараняваме?

Мнениеот MGB » 25 Юли 2014, 10:46

Виждала съм, че в аптеките се продават такива репеленти, но не знам до колко е природосъобразно това, то по-скоро е за къщи, в които има опасност от влечуги
MGB

Мнениеот Kaya » 16 Ное 2014, 17:19

Violetta написа:Децата ми искат да им взема змия за домашен любимец. Преди да се съглася, има ли нещо, което трябва да знам и което би било проблем? Змията не е отровна ,за разлика от мен... :evil: :lol:

Не е нормално сякаш да даваш на децата си да имат живоядящо същество, т.е. какво ще им кажеш, хайде да отидем за хамстери и после да ги пуснем при змията? Това животно според мен трябва да се гледа само от възрастен човек,който наистина иска и има как да се отнесе отговорно към това животно, не е като да ги си гледаш рибка или костенурка,това е змия!
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

ПредишнаСледваща

Назад към Профилактика и проблеми, свързани с начина на живот