Най-разумните застраховки - на какво мнение сте, застраховате ли се?

Вашите права, социална политика и законодателство. Никой от нас не е безгласна буква.

Най-разумните застраховки - на какво мнение сте, застраховате ли се?

Мнениеот rositka » 10 Фев 2012, 16:59

Застраховките - гаранция за по-спокоен живот
Застраховките са нашата гаранция за малко по-спокоен живот. Били то застраховки "живот", "автокаско" или за домашно имущество - всички те са създадени с цел да ни помогнат в трудни моменти. Но дали наистина е така?
Знаем ли, когато сключваме застраховки, какви са точно условията им? Или когато настъпи неблагоприятният момент, се чудим дали дадената щета се покрива от нашата застраховка? За съжаление, практиката показва, че повечето от нас не са напълно запознати с детайлите на своите застрахователни договори.
Застраховката като израз на култура и отговорност
За мен лично застраховката е израз на самоуважение, и колкото по-висока култура имаме, толкова повече трябва да разберем, че тя е не само необходимост, а и разумна инвестиция в нашето бъдеще. Застрахователното съзнание е показател за зрялост и отговорно планиране на личните финанси.
Проблемите с информираността
Друг е въпросът какво и как ни се предлага като застраховка. Разясняват ли ни правата и задълженията? Обяснява ли ни се ясно за какво всъщност даваме парите си?
Често застрахователните агенти и брокери се съсредоточават върху продажбата, без да отделят достатъчно време за детайлно обяснение на:
:idea: Точните рискове, които се покриват
:idea: Изключенията от застрахователното покритие
:idea: Процедурите при настъпване на застрахователно събитие
:idea: Размера на франшизите и тяхното влияние върху обезщетението
:idea: Сроковете за заявяване на щети

Препоръки за по-добро застрахователно решение

За да избегнем неприятните изненади, е важно да:

:idea: Четем внимателно общите условия на застрахователния договор
:idea: Задаваме конкретни въпроси преди подписването
:idea: Търсим примери за типични случаи от съответния тип застраховка
:idea: Сравняваме предложенията на различни застрахователи
:idea: Периодично преразглеждаме нуждите си от застрахователно покритие

Добрата застрахователна компания винаги ще отговори прозрачно на всички наши въпроси и ще ни предостави ясна информация за условията на договора. Само така застраховката може да изпълни истинската си роля - да ни даде сигурност и спокойствие в ежедневието.

:arrow: Ако можете да не внасяте осигуровки, бихте ли го направили?
:arrow: Ще доживея ли до пенсия - проблемите на българския пенсионер?
rositka

Re: Застраховането за и против

Мнениеот Memento » 11 Фев 2012, 15:28

Личните ми наблюдения над застраховките живот са, че българина още няма необходимата застрахователна култура за да започне масово да прави застраховки живот. В стълбицата на необходимостите те са остават много назад, хората трудно свързват двата края и е невъзможно да ги убедиш, че е нужно да дават по 50-60 лева минимум на месец за застраховка живот.
Аватар
Memento

Мнениеот rositka » 12 Фев 2012, 12:57

Конкретно животозасраховането е малко по обширна тема. Но си мисля ,че не е толкова проблема в заделянето на определена сума за месец ,а че не се вярва в предлаганата услуга . И защо ли ? Недай Боже се случи нещо та се започва ходене по мъките, то не са инспекции то не са лекари...И накрая кой ли остава доволен??? ;)
rositka

Мнениеот Memento » 13 Фев 2012, 13:20

rositka написа:Конкретно животозасраховането е малко по обширна тема. Но си мисля ,че не е толкова проблема в заделянето на определена сума за месец ,а че не се вярва в предлаганата услуга . И защо ли ? Недай Боже се случи нещо та се започва ходене по мъките, то не са инспекции то не са лекари...И накрая кой ли остава доволен??? ;)

За един средностатистически българин, проблема е точно заделянето на определена сума на месец особено ако е за нещо някъде си там което е нематериално, неясно и в бъдеще време. Сумата за една средно добра застраховка живот е около 100 лева на месец, колко хора които взимат средни заплати за страната познаваш които могат да си ги позволят точно за застраховка "Живот"?
Аватар
Memento

Мнениеот Milenstz86 » 15 Фев 2012, 11:20

За да добием ясна представа за застрахователния пазар тук в страната, ще се наложи да се върнем малко назад във времето. След падането на комунизма и отварянето на страната ни към пазарната икономика се зародиха тъмните времена на прехода. Поне за едно десетилетие както застрахователния така и другите пазари бяха оставени без регулация и надзор. Затова не е случайно, че се е наблюдавало появата на всевъзможни фирми с предмет на дейност "застраховане". Тези фирми в крайна сметка подлъгват и ограбват клиентите си с фалшиви застраховки. Друга част пък просто фалирват и завличат клиентите си.
Тази порочна практика бе прекратена със закон, който регулира сектора и лицензира фимите желаещи да извършват застрахователна дейност. Въпреки това и до ден днешен витае усещането за несигурност подхранвано и от медиите. Далеч съм от мисълта, че всичко вече е вече ясно и прозрачно. Все още се срещат доста случай в който не се изпълняват застрахователните договори.
Ако трябва да бъда честен застраховките са нещо полезно и чистия си вид те са за защита от риск. Но ние още не сме узрели да прозрем същността им. все още има хора, който вярват че застраховката е само за общо застраховане, т.е за колата и дома. Целия спектър от продукти влючва и живото застраховането, което има характер на спестожен влог, а също така и финансова помощ при злополука. Затова аз казвам "ЗА" застраховките, но и за ясни и прозрачни правила и регулации защитаващи потребителите и педлагащите.
Milenstz86

Мнениеот Memento » 15 Фев 2012, 11:51

Последното нещо което застрахователят иска е да изпълни договор при настъпило застрахователно събитие. Дано не ви се налага да търсите повечко пари от крупна застраховка, голямо ходене по мъките е! Дори големи застрахователни компании правят проблем най-вече заради некоректни техни служители. В днешно време всеки който може да чете и пише може да стане застрахователен агент.
Аватар
Memento

Мнениеот Milenstz86 » 15 Фев 2012, 14:11

За съжаление си прав. Аз лично предивреме щях да ставам застрахователен агент. След като разбрах какви са критериите за бодбор на кадри ... Определено не е за разправяне. Човек определено трябва много да внимава. За съжаление и при небанковите финансови институции, които дават кредити е същото положение. Само че тък става дума за кредити и за лихварски лихви
Milenstz86

Мнениеот Memento » 15 Фев 2012, 16:01

Аз за кратко бях агент на една малка словенска компания, нищо лошо само, че кризата ги отвя сериозно затвориха си масово офисите и оставиха само централно управление. Въпреки, че всяка компания и те включително са презастраховани в Мюних Ре и парите са що годе подсигурени, стана голяма каша. Ако ще се доверявате на застраховател поне се доверете на някоя световноизвестна фирма.
Аватар
Memento

Най-разумните застраховки

Мнениеот PasDeDeux » 29 Ное 2013, 15:04

Замисляли ли сте се, дали не е добре да си направите застраховка на децата си или пък на вас?
Аз се чудя много и наистина не зная как да постъпя, дали е по-разумно да направя застраховка живот на двете си деца или на себе си и съпруга ми.

Миналата година покрай природните бедствия се бяха позасилили застрахователните компании и тогава се интересувах за застраховка на жилището, но всичко остана във времето и ето, пак се чудя!
Една позната ми каза, че преди време им се е развалил хладилника, а те са имали имуществена застраховка и не са дали един лев за поправката му!

Можете ли да ми някакви примери или просто ми кажете, кои от видовете застраховки са най-разумни?
PasDeDeux

Re: Най-разумните застраховки

Мнениеот Mr.Eko » 29 Ное 2013, 15:08

Мисля, че е по-добре да си направиш застраховка живот за себе си. Има и такива, които са като застраховка живот, но имат и някакви допълнения при злополука или болест. Добре е да отидеш в застрахователна компания, за да ти кажат малко по-подробно!
Mr.Eko

Следваща

Назад към Социални дейности