от Viktoriya11 » 24 Окт 2024, 11:01
Като майка на 10-годишно дете, което имаше проблеми с теглото, искам да споделя нашия опит и някои подходи, които наистина работят в българските условия. Първо, нека си признаем - проблемът е огромен. Според последните данни, които съм чела, почти 30% от българските деца са с наднормено тегло. Виждам го и в училището на детето ми - все повече деца се борят с килограмите.
Ето какво проработи при нас:
Промяна в семейните навици - спряхме да купуваме газирани напитки и пакетирани закуски, готвим и се храним заедно, никога пред телевизора
Движение като семейно занимание - семейни уроци по плуване, разходки в Витоша, каране на колело в Южния парк, паркираме колата по-далеч от училище и изминаваме последните 10 минути пеша
Психологическият аспект - никога не използваме думи като "дебел" или "слаб",говорим за здраве, не за килограми, празнуваме малките победи - например когато детето избере плод вместо сладкиш
Нашите изводи - строгите диети НЕ работят при децата, забраните водят до тайно хранене, промените трябва да са постепенни и да включват цялото семейство
Важно е да отбележа - не съм специалист, а просто родител, който споделя личен опит. Всеки случай е различен и е добре да се консултирате с педиатър и детски диетолог, преди да предприемете сериозни промени.