Milena96 написа:Здравейте! На 21г.съм и вече над 2 години следя бучка на гърдата. За първи път ми я измериха преди 5 месеца при което ми откриха втора. Получавам различни мнения и различни съвети (ходих при няколко специалиста) Казват, че първата бучка е фиброаденом, а втората не могат да я определят. Трябвало да се следя на 6месеца и за двете или другото мнение катекорично да махна фиброаденома. Въпросът ми е като жена, която не е раждала голям ли е рискът след време да ми създаде проблеми? При бременност и кърмене как се отразяват тези бучки защото пак получавам различни мнения? По добре ли е да премахна фиброаденома и как да се предпазвам от подобни образувания? Благодаря ви предварително!
Здравейте!
Фиброаденомът е доброкачествено обрзувание, често срещащо се при млади жени. Ако сме сигурни, че е фиброаденом може да се изчака оперативна намеса, ако е под 1 см. и не нараства бързо при проследяването. Моето наблюдение е, че по време на бременност фиброаденомите нарастват, някои пъти доста бързо.