Затлъстяване при децата - диетолог, спорт, смяна на начина на живот

Хранителни режими за регулиране на тегло, видове диети, хранене при заболявания

Re: Как е редно да отслабват тийнейджърите?

Мнениеот Боби_Тони » 12 Мар 2019, 12:35

С повечко физическа активност, по-малко джънк и готово. То е просто, само желание се иска.
Аватар
Боби_Тони

Мнениеот Dalia » 12 Мар 2019, 12:39

Малко диета и спорт и готово. Едва ли има по-голямо предимство от това да си тийнейджър и да се опитваш да си в добра форма. Двуразовите тренировки са винаги добро решение за критична ситуация. Но само с диета без движение не мисля, че е добре да се отслабва за когото и да е. :wink:
Dalia

Мнениеот Fire storm » 09 Май 2019, 12:14

Подрастващите трябва да отслабват само, ако имат реална нужда от това. Тоест, ако лекар сметне за необходимо. Тогава и хранителният режим трябва да е съобразен с възрастта. Не можеш просто да харесаш диета и да я наложиш на детето.
Fire storm

Re: Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот Marshmellow » 27 Юни 2019, 10:19

Каквато и политика да има, вкъщи е най-важно - примера на родителите e най-важен. Ако те им купуват болкуци, това ще ядат и децата.
Marshmellow

Моето предложение - дете на 10 години, 52 килограма

Мнениеот Viktoriya11 » 24 Окт 2024, 11:01

Като майка на 10-годишно дете, което имаше проблеми с теглото, искам да споделя нашия опит и някои подходи, които наистина работят в българските условия. Първо, нека си признаем - проблемът е огромен. Според последните данни, които съм чела, почти 30% от българските деца са с наднормено тегло. Виждам го и в училището на детето ми - все повече деца се борят с килограмите.
Ето какво проработи при нас:

Промяна в семейните навици - спряхме да купуваме газирани напитки и пакетирани закуски, готвим и се храним заедно, никога пред телевизора
Движение като семейно занимание - семейни уроци по плуване, разходки в Витоша, каране на колело в Южния парк, паркираме колата по-далеч от училище и изминаваме последните 10 минути пеша
Психологическият аспект - никога не използваме думи като "дебел" или "слаб",говорим за здраве, не за килограми, празнуваме малките победи - например когато детето избере плод вместо сладкиш
Нашите изводи - строгите диети НЕ работят при децата, забраните водят до тайно хранене, промените трябва да са постепенни и да включват цялото семейство

Важно е да отбележа - не съм специалист, а просто родител, който споделя личен опит. Всеки случай е различен и е добре да се консултирате с педиатър и детски диетолог, преди да предприемете сериозни промени.
Viktoriya11

Предишна

Назад към Диети