Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

03 Апр 2019, 14:07

Използвам студенопресован, екстра върджин зехтин. Знам ,че зeхтинът се добавя, след като яденето е готово, иначе се губят качествата му. За салати е безспорен фаворит.
За пържене употребявам олио (слънчогледово или царевично). Не си падам по маслото и маргарина, идват ми тежки като вкус и мирис.

03 Апр 2019, 14:23

Качественият зехтин е идеалната мазнина за пържене, неговите мастни киселини са изключително устойчиви на високи температури. Сравнено с останалите растителни мазнини, чиято критична точка е по-ниска и знаем какво се получава при пържене.
По темата - използвам само зехтин за салати и готвене, почти не ядем пържено, дори традиционните кюфтета ги приготвям на фурна :lol:
Маргарин - имах честта лично от специалист да разбера какъв боклук е, и как се добива? Лошото, че много хора подценяват това заради рекламите, мажат филии и тъпчат децата си с тая гадост. Или може би, защото е на най-ниска цена. :sad:
Масло не ям, но пък купувам за децата, защото сандвичите са основна закуска.
Олио ползвам, но рядко.

09 Апр 2019, 16:20

Зехтин за готвене, май имаме само в България. Страните, в които си готвят масово със зехтин - Италия, Гърция, използват само екстра върджин, другия изобщо не го смятат за нещо, което трябва да ядат. ;) Всъщност, той си е супер за готвене, въпропсът е да не пържите картофи в него, но в крайна сметка,ако сте решили да си пържите картофи, то като цяло не е най-добрата храна, та да я мислите толкова.
Аз готвя главнос мас, масло и зехтин, понякога използвам олио, но наистина само за пържене. Не си представям да опържа мекици със зехтин. :)

17 Апр 2019, 12:28

Аз ползвам различни неща - според рецептата. Вкъщи винаги имаме и зехтин, и олио. Масло ползвам понякога, за разни десерти.

25 Апр 2019, 15:16

Използвам основно зехтин, а за готвене - зехтин от гроздови семки.

07 Май 2019, 12:03

Основно използвам зехтин от гроздови семки. Понякога масло. Олио - не.

09 Май 2019, 12:32

И трите неща използвам, зависи от случая и рецептата. Само маргарин вкъщи не се ползва въобще.

15 Май 2019, 11:14

И трите ги ползвам в различни случаи.

17 Май 2019, 12:04

Зехтин почти не ползвам, особен ми е мирисът му е. Основно ползвам масло и олио.

27 Май 2019, 10:19

От всичко ползвам в различни моменти, според рецептата. Май зехтинът най-вече го ползвам за салатите все пак.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5