Висок холестерол, триглицериди и атеросклероза - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с болести на кръвоносните съдове, да споделяте мнения и да получите съвет - лечение на разширени вени, холестерол, триглицериди, проблеми с оросяването на крайниците.

Re: Висок холестерол на 25?!

Мнениеот мик2 » 16 Яну 2013, 20:03

RESTOR (ROSUVASTATIN)
Активното вещество на Crestor е rosuvastatin. Crestor филмирани таблетки се предлагат в опаковки съдържащи 10 mg или 20 mg rosuvastatin.Таблетките съдържат и помощните вещества: лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, калциев фосфат, кросповидон, магнезиев стеарат, хипромелоза, глицерол триацетат, титаниев диоксид (Е171), червен железен оксид (Е172).

Още за: КРЕСТОР - 28 таблетки - 10 мг. (CRESTOR - 28 tabl. 10 mg.), цена и информация
от framar.bg
мик2

Специфично питане за холестерол и триглицериди

Мнениеот stefism » 11 Яну 2014, 08:43

Здравейте,
Предположих, че тук е мястото на темата. Надявам се ако не, да я преместите в подходящия раздел.
Аз имам следния много странен и не традиционен проблем и се надявам някой да даде съвет по въпроса.
Имам хив от 5 години и съм на терапия. Пия Кивекса, Норвир и Инвиразе. Като страничен ефект от терапията имам много високи нива на холестерол и триглицериди. Тук е важно да отбележа, че съм спортна натура. 70 кила на 183 см. ръст. Спортувам, не ям мазни храни и гледам да се храня и живея здравословно. Тоест каквото трябва относно режим на хранене и тяло съм го направил. Високите ми нива се дължат единствено на терапията като страничен ефект. Тук вече идва странният ми проблем. Всяко нещо, което до сега съм пил, като билка или лекарство, води след себе си до много неприятен страничен ефект. Получавам възпаление на уринрния тракт и започва много силно да ми пари от ануса та чак до върха на пишката. Получавам типични симптоми на цистит и трябва да пия Ципринол за да се оправя.
Лекаря ми предписа Липантил Супра. От третото хапче и се почва паренето. Невероятно но факт, от ябълковия пектин ми се получава абсолютно същото! Парене при уриниране и непрекъснат сърбеж. Спирам да пия нещата за холестерола и проблема с паренето спира. Почвам нещо и пак се появява. Освен от Ципринола и от пектина, този ефект става и от билков чай, който си купих от билковата аптека в София на ул. Кирил и Методи. Имам чувството, че глицеридите излизат през пишката ми и правят този много неприятен за мен проблем.
Хайде сега да видим дали някой ще каже какво да пия за холестерол и триглицериди, което да няма този страничен ефект върху мен. Някаква добавка или алтернатива на Липантил или нещо подобно?
Ще се радвам ако някой ми даде съвет.
Предварително благодаря за което.
stefism

Re: Специфично питане за холестерол и триглицериди

Мнениеот varlam » 11 Яну 2014, 10:22

Лекуващите лекари имат ли мнение?
varlam

Мнениеот stefism » 13 Яну 2014, 12:26

Лекуващите лекари като имаш оплакване, извън ХИВ, те пращам ти ЖП-то, което от своя страна ми изписва Циппринол :oops:
Ако искаха и можеха да ми помогнат, нямаше да пиша по форумите. Вие като чели незнаете, какво е отношението към пациента в тази страна и колко лекарите всъщност са лекари. Или поне повечето от тях де.
stefism

Мнениеот FramarLekari » 10 Фев 2014, 14:31

stefism написа:Здравейте,
Предположих, че тук е мястото на темата. Надявам се ако не, да я преместите в подходящия раздел.
Аз имам следния много странен и не традиционен проблем и се надявам някой да даде съвет по въпроса.
Имам хив от 5 години и съм на терапия. Пия Кивекса, Норвир и Инвиразе. Като страничен ефект от терапията имам много високи нива на холестерол и триглицериди. Тук е важно да отбележа, че съм спортна натура. 70 кила на 183 см. ръст. Спортувам, не ям мазни храни и гледам да се храня и живея здравословно. Тоест каквото трябва относно режим на хранене и тяло съм го направил. Високите ми нива се дължат единствено на терапията като страничен ефект. Тук вече идва странният ми проблем. Всяко нещо, което до сега съм пил, като билка или лекарство, води след себе си до много неприятен страничен ефект. Получавам възпаление на уринрния тракт и започва много силно да ми пари от ануса та чак до върха на пишката. Получавам типични симптоми на цистит и трябва да пия Ципринол за да се оправя.
Лекаря ми предписа Липантил Супра. От третото хапче и се почва паренето. Невероятно но факт, от ябълковия пектин ми се получава абсолютно същото! Парене при уриниране и непрекъснат сърбеж. Спирам да пия нещата за холестерола и проблема с паренето спира. Почвам нещо и пак се появява. Освен от Ципринола и от пектина, този ефект става и от билков чай, който си купих от билковата аптека в София на ул. Кирил и Методи. Имам чувството, че глицеридите излизат през пишката ми и правят този много неприятен за мен проблем.
Хайде сега да видим дали някой ще каже какво да пия за холестерол и триглицериди, което да няма този страничен ефект върху мен. Някаква добавка или алтернатива на Липантил или нещо подобно?
Ще се радвам ако някой ми даде съвет.
Предварително благодаря за което.

Здравейте!

Няма как някоя хранителна добавка да замени и да покрие действието на лекарства по рецепта. Какви са стойностите на холестерол, триглицериди, добър и лош холестерол.

Поздрави!
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari

Генетичен висок холестерол

Мнениеот Nadine » 16 Окт 2015, 14:25

Преди години ми откриха висок холестерол, който е генетичен и не се влияе от диети. Така или иначе водя здравословен начин на живот, но стойностите ми са между 9-12. Досега са ми предписвали различни лекарства със статин, от който съм с ужасни болки в мускулите. В момента съм в чужбина и не получавам алтернативно лечение. Въпросът ми е: може ли нивото на холестерола ми да се регулира с друг вид лекарства без съдържание на статин? Последните стойности са около 9 без лекарства за около 1,5 месеца.
Благодаря предварително!
Nadine

Re: Генетичен висок холестерол

Мнениеот FramarLekari » 16 Окт 2015, 19:37

Nadine написа:Преди години ми откриха висок холестерол, който е генетичен и не се влияе от диети. Така или иначе водя здравословен начин на живот, но стойностите ми са между 9-12. Досега са ми предписвали различни лекарства със статин, от който съм с ужасни болки в мускулите. В момента съм в чужбина и не получавам алтернативно лечение. Въпросът ми е: може ли нивото на холестерола ми да се регулира с друг вид лекарства без съдържание на статин? Последните стойности са около 9 без лекарства за около 1,5 месеца.
Благодаря предварително!

Здравейте, Nadine!

Тази статия може да Ви бъде от полза: Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства.

При висок холестерол могат да бъдат полезни хранителни добавки с лецитин, ниацин, артишок или богати на омега-3 мастни киселини, като рибено масло или ленено масло.

С уважение,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari

Re: Генетичен висок холестерол

Мнениеот Nadine » 23 Окт 2015, 21:08

Много благодаря, намерих полезни статии и рецепти.
Nadine

Кръвна картина - моля за съвет (завишен холестерол)

Мнениеот nshopov » 22 Май 2018, 10:07

Здравейте, моля за съвет относно завишените стойности на холесерола. Момче на 24г. Благодаря!

ПКК 21 показателя
левкоцити 6.6 x10*9/L 3,5 - 10,5
еритроцити 4.90 x10*12/L 4,5 - 6,5
хемоглобин 149 g/L 140 - 180
хематокрит 43.9 % 40 - 52
ср. обем на еритроцитите 89.6 fl 78 - 96
ср. Hgb. конц. в ер. 339 g/L 320 - 360
ср. Hgb. съдърж. в еритр. 30.4 pg 27 - 33
девиация на ер. разпред. 12.3 % 0,1 - 18,5
тромбоцити 274 x10*9/L 130 - 450
ср. обем на тромбоцитите 9.8 fL 7.6 - 10.8
общ обем 0.3 % 0.01 - 9.99
неутрофили % 44 % 40 - 70
лимфоцити % 42.8 % 20 - 40
моноцити % 10.7 % 3 - 10
еозинифили% 2 % 1-5
базофили% 0.5 % 0-1
неутрофили бр. 2.9 x10*9/L 2.2 - 7.0
лимфоцити бр. 2.8 x10*9/L 1.3 - 4.8
моноцити бр. 0.7 x10*9/L 0.3 - 1.0
базофили бр. 0 x10*9/L 0.0 - 0.1
еозинифили бр. 0.1 x10*9/L 0.0 - 0.6
СУЕ 14 mm 0-15
Westergren
Биохимия
Име на теста(изследване)
Резултат
Единици
Референтна стойност
Метод
Глюкоза 4.92 mmol/l 2.8 - 6.1 PHOT
Креатинин 75 umol/l 74 - 134 PHOT
Урея 7.90 mmol/l 3,20 - 8,20 PHOT
Пикочна киселина 352.5 umol/l 207 - 387 PHOT
Общ белтък 76.9 g/l 60 - 84 PHOT
Албумин 50.5 g/l 35 - 55 PHOT
Общ билирубин 5 umol/l 3.4 - 21.0

Холестерол 5.33 mmol/l < 5.17
HDL-холестерол 1.20 mmol/l М. > 1.45; Ж. > 1.68
LDL-холестерол 4.15 mmol/l < 3.36
VLDL-холестерол 0.41 mmol/l < 0.65 PHOT
Триглицериди 0.91 mmol/l < 1.71
ASAT 25 U/l 6-37 PHOT
ALAT 18 U/l 0-49 PHOT
GGT 24 U/l 0-50 PHOT
ALP 79 U/l 40-130 PHOT
Калий 4.9 mmol/l 3.5 - 5.6 ISE
Натрий 140 mmol/l 136 - 151 ISE
Желязо 10.7 umol/l 10,5 - 28 PHOT
C-реактивен протеин 3.67 mg/l < 5 TD
Хормони
FT3 5.65 pmol/l 3.1 - 6.8 ECLIA
FT4 15.26 pmol/l 12.0-22.0 ECLIA
TSH 1.73 uIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA
TAT <10.00 IU/ml < 115 ECLIA
MAT 13 IU/ml <34 ECLIA
Тестостерон 17.38 nmol/l 8,64 - 29 ECLIA

Урина
Урина-ОХИ
EO (PHOT)
Специфично тегло 1.025 1.000 - 1.030
EO (PHOT)
pH 5.0 5-7
EO (PHOT)
Левкоцити (-) negative (-) negative
EO (PHOT)
Нитрити (-) negative (-) negative
EO (PHOT)
Белтък урина 0 mg/dl 0 - 30
EO (PHOT)
Глюкоза 0 mg/dl 0 - 25
EO (PHOT)
Кетони (+) positive (-) negative
EO (PHOT)
Уробилиноген Normal normal
EO (PHOT)
Билирубин (-) negative (-) negative
EO (PHOT)
Еритроцити (-) negative (-) negative
EO (PHOT)
Урина-седимент поле единични левкоцити
nshopov

Re: Кръвна картина - моля за съвет (завишен холестерол)

Мнениеот FramarLekari » 28 Май 2018, 18:25

Здравейте, nshopov!

От важно значение за нормализиране на повишените стойности на холестерола са промени в начина на живот - подходящ хранителен режим, повишена физическа активност, поддържане на здравословно тегло, намаляване на стреса, ограничаване на консумацията на алкохол и отказ от тютюнопушенето.
Ето някои статии, които могат да Ви бъдат от полза:
Как да се храним, когато имаме висок холестерол?
Контрол на холестерола
Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
Храни, които понижават холестерола

Най-добре е да се проведе консултация и с лекуващия/личния лекар.

С уважение,
Фрамар
FramarLekari

ПредишнаСледваща

Назад към Заболявания на кръвоносните съдове