Висок холестерол и триглицериди, атеросклероза - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с болести на кръвоносните съдове, да споделяте мнения и да получите съвет от медицинския екип на "Фрамар". Тук ще получите консултация по въпроси за лечение на разширени вени, холестерол, триглицериди, проблеми с оросяването на крайниците.

Висок холестерол и триглицериди, атеросклероза - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Яну 2019, 16:24

В тема "Атеросклероза, висок холестерол и триглицериди" на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с тези болестни състояния. Тук може да получите консултация, съвет и информация относно причините за появата им, характерните симптоми, поставянето на диагноза и възможностите за лечение. На вашите въпроси отговаря д-р Стелла Йорданова, специалист по ендокринология.

Атеросклерозата представлява хронично заболяване на големите и средни по калибър артериални съдове, при което настъпва формиране на атеросклеротични плаки по вътрешната повърхност на тези съдове. Рискови фактори за възникване на това болестно състояние са високите нива на холестерол и триглицериди в кръвта, високото кръвно налягане, диабета, тютюнопушенето, злоупотреба с алкохол, затлъстяването, фамилната предразположеност, нездравословният начин на живот и пр. Атеросклерозата често протича, без да причинява оплаквания в продължение на десетилетия, тъй като формираните плаки не запушват изцяло засегнатия съд и кръвният поток не е нарушен. Симптоми възникват в резултат значително стесняване или цялостно затваряне на ангажирания артериален съд и са дължат на затруднения притока на кръв към съответния орган или част от него.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1030
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Назад към Заболявания на кръвоносните съдове

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта