Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 28 Апр 2018, 23:51

Михайлов написа:Вече килограмите са 25 надолу,а не 18. Притеснява ме загубата на мускулна маса въпреки, че съм повишил физическата активност. И това започна преди 2-3 седмици след като стопих значително от мазнините. Този уйкенд се занимавах по 10ч. дневно с "агрофитнес". До оня ден краката ми тръпнаха. Едва вчера се почуствах по-добре. И това не е мускулна треска, защото при мене вече не е рязко натоварване,а и при мускулна треска се чувствам по друг начин,сега сякаш краката ми омекват.Интересното е, че вече не усещам умора когато работя или се движа, а след като седна да почивам и след това, а и я няма тая сънливост която беше преди започване на лечението.
Като споменах отпадналост нямах в предвид ленност и сънливост или пък,че се чувствам като дроб. Напротив. Просто сякаш мускулите ми губят сила и ме наболяват.
Затова питането ми е възможно ли е, както си мисля, при липса на достатъчно въглехидрати и мазнини в тялото, които да разгражда, организма да започне да се храни от мускулите? И ако е така да увелича ли консумацията на бързи въглехидрати? Но в такъв случай навярно ще се увеличи кръвната захар. Трябва да вдигна отново дозата лекарства, а това ще доведе до още отслабване и т.н. Един омагьосан кръг се получава. За това питах как да процедирам. Ако направя експеримент с повишаване на въглехидратите може ли с един замах да унищожа постигнатото за 3-4 месеца?

Уважаеми Михайлов,
такава голяма редукция на телесно тегло за 3м, няма как да не доведе до оплаквания. Ако сте очаквали, че при сваляне на килограми ще се намалят само мазнините, няма как да не бъдете разочарован. Разграждат се всички тъкани. Бързата, рязка редукция на тегло е огромен стрес за организма и не е нито здравословна, нито безопасна. Най-често е и нетрайна.
Бързи захари трябва да се избягват. Бавните въглехидрати са за предпочитане. Това, което трябва да правите е да приемате достатъчно калории за да се спре редукцията на телесно тегло. Не ми е ясно какви диетични ограничения се налагате и какво се опитвате да постигнете. Образно казано - от едната крайност сте се озовали в другата, а истината най-често е по средата.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 851
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 29 Апр 2018, 00:15

Валя111 написа:Здравейте, от около 7 години имам топли вълни, в менопауза съм от около 5. В същото време имам диабет. Едновременно с горещината, която ме облива, се появява жажда и позиви за уриниране. Възможно ли е тези вълни да не се дължат на менупаузата, а на диабета? Опасни ли са (чувствам се уплашена, че нещо с мен сериозно не е наред, докато съм в това състояние)? Мога ли да взема някакви мерки? Благодаря ви предварително!

Уважаема Валя111,
наличието на диабет не води до оплаквания наподобяващи топли вълни. Това, което описвате не е характерно. Топлите вълни могат да се повлияят медикаментозно. Изборът на медикамент зависи от конкретния пациент.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 851
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Евгения.Генчева » 09 Май 2018, 21:09

При случайно измерена захар на гладно сутринта глюкомера отчете 7,9 има дни когато след пристъп на прилошаване я измерих и показа 3,2 ходих на лекар гликираният хемоглобин е 5,8. Можете ли да ме посъветвате какво трябва да предприема за да си изясня на какво се дължи това колебание на захарта.
Евгения.Генчева
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Май 2018, 20:51

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Май 2018, 06:55

Евгения.Генчева написа:При случайно измерена захар на гладно сутринта глюкомера отчете 7,9 има дни когато след пристъп на прилошаване я измерих и показа 3,2 ходих на лекар гликираният хемоглобин е 5,8. Можете ли да ме посъветвате какво трябва да предприема за да си изясня на какво се дължи това колебание на захарта.

Уважаема Евгения.Генчева,
необходимо е да осъществите ОГТТ. Тестът изисква да имате на разположение поне 2 ч и да отидете на гладно сутрин, без да сте яли поне 8 ч. След като осъществите теста посетете ендокринолог за да го изтълкува и да прецени какво трябва да се прави.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 851
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Предишна

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта