В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.
Добави отговор

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

23 Мар 2020, 17:58

Здравейте, geri.s03!

Първата стъпка за започване на лечение е да се направи консултация със специалист, работещ в областта на зависимостите, за да се направи оценка на тежестта на случая на човека, който има проблем. В зависимост от това какви наркотици употребява тази човек специалистът може да е психолог или да е необходимо освен психолог да се направи и консултация с психиатър.

Хората, които употребяват вещества, водещи до силна физическа зависимост, е добре да се обърнат и към психиатър, а ако се налага, да постъпят в болница за детоксификация. Психиатър или дори постъпване в болница са необходими и когато употребяващият страда от някакво психиатрично разстройство, което може да е предизвикано или усложнено от употребата на наркотици (например психоза).

Затова е важно да се уточни какво точно употребява човекът, дали има абстинентни симптоми и дали има психиатрични такива. Ако ви е трудно да установите това сама и да се ориентирате дали да търсите помощ от психиатър, можете спокойно да направите една консултация с психолог, който има опит в работата със зависими. На тази консултация трябва да отиде самият зависим, най-добре придружен от някой свой близък. Психологът ще направи оценка на случая и ако се налага консултация с психиатър или постъпване в болница, ще даде тези препоръки.

Ако се налага детоксификация, независимо дали е в болница или вкъщи, това е само първата стъпка от лечението на зависимостта. Втората стъпка е психосоциалната рехабилитация, защото зависимостта е заболяване, което засяга най-вече психиката. Рехабилитацията е продължителен процес, който може да се случи под различни форми. Как и къде точно може да се проведе се определя от тежестта на случая, от възможностите и желанието на зависимия и от това какви услуги са налични в населеното място, където живее човекът.

Можете да научите повече за зависимостта и нейното лечение от нашия сайт: https://www.drugsinfo-bg.org/kakvo-e-zavisimostta/.

Ако зависимият отказва в момента да потърси помощ, тогава неговите близки могат да се консултират с психолог сами, за да получат подкрепа и насоки как да го мотивират за лечение.

Имайте предвид, че заради епидемията от COVID-19 някои услуги за зависими може в момента да са по-трудно достъпни, а други да се предоставят само по телефон или онлайн.

Ако имате нужда от насочване към някаква услуга, можете да ни се обадите анонимно на тел. 0888 991 866 (понеделник-петък, 9:00-17:00 ч.) или да разгледате списъка с места за помощ в България в нашия сайт: https://www.drugsinfo-bg.org/spisak-s-mesta-za-pomosht/.

Поздрави!

Re: Зависимости - алкохол, наркотици и лекарства - мнения и въпроси

14 Окт 2020, 13:31

Здравейте, какво е нужно за да си закупя Метадон от аптеката, рецепта от психиатарът ми или личния лекар?

23 Ное 2020, 12:11

Преди 2г ми изписаха Ксанакс 0.5 3×2 преди една година заминах
За чужбина и там не само че беше без рецепта,но имаше и Ксанакс 2мг качих много дозата прибрах преди седмица на мин.доза 6табл от 2мг на ден. Моля ви кажете ми към кой да се обърна тук има най много от 0.5 Ксанакс,което ще рече,че съм на 24табл.дневно Искам да го намаля и спра,но към кой да се обърна при такава голяма доза.

17 Яну 2021, 21:06

MartinPenev написа:Преди 2г ми изписаха Ксанакс 0.5 3×2 преди една година заминах
За чужбина и там не само че беше без рецепта,но имаше и Ксанакс 2мг качих много дозата прибрах преди седмица на мин.доза 6табл от 2мг на ден. Моля ви кажете ми към кой да се обърна тук има най много от 0.5 Ксанакс,което ще рече,че съм на 24табл.дневно Искам да го намаля и спра,но към кой да се обърна при такава голяма доза.
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 5, 6, 7, 8, 9