Зависимости - алкохол, наркотици и лекарства - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет от медицинския екип на "Фрамар".

Зависимости - алкохол, наркотици и лекарства - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 17 Яну 2019, 10:08

В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани със зависимост към вещества. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на този проблем. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Често е трудно хората да осъзнаят, че са станали зависими от алкохол, лекарства или наркотици. Те могат да го възприемат като временна ситуация, тъй като с това преодоляват физическа болка или мъка / загуба. Признаването на проблема е първата стъпка към справянето със зависимостта или пристрастяването.

Ставайки зависим от алкохол или наркотици, човек разчита на вещество, за да се чувства добре или да се справи с ежедневието. Тялото се адаптира към него, като се нуждае от все повече и повече, за да получи същия ефект (развива се толеранс). Тялото развива специфични физически или психически симптоми, ако се спре внезапно употребата на веществото (наричано оттегляне). Това може да се случи при прием на много видове лекарства, когато те се използват дълго време.

Хората, които са развили зависимост, продължават да използват субстанцията въпреки вредните последици. Трудно им е да спрат употребата, което често може да повлияе значително и да наруши живота им - неспазване на работни, социални или семейни задължения, както и здравословни проблеми.

Някои признаци на зависимост към алкохол, лекарства или наркотици са: променени навици на хранене или сън, по-малко полагане на грижи за външния вид, прекарване повече време с хора, които пият прекалено много или използват наркотици, пропускане на работни и семейни ангажименти, губене на интерес към дейности, които преди са доставяли удоволствие, проблеми в училище, работата или закона, проблеми и повече спорове със семейството или приятели, пазене на тайни от близките хора, ограничаване на социални дейности, все по-голяма нужда от конкретното вещество.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1671
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Назад към Психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта