Зависимости - алкохол, наркотици и лекарства - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Превенция и Борба със Зависимости

Мнениеот georgia » 17 Апр 2011, 15:49

Именно, а и моят пример точно това показва, че изборът, по кой път да поемем, го правим ние и никой и нищо не може да ни повлияе, когато става въпрос за обърканото тийнейджърско съзнание (както е в случая, за който разказах). За съжаление човек се учи от грешките си и практиката го е доказала. Всеки си мисли, че е безсмъртен или че на него няма да му се случи най - лошото, докато сам не се убеди в обратното. Черногледството ми се дължи на това, че думата зависимост има по-скоро отрицателен, негативен смисъл и заряд. Вярно е, че в началото всяка зависимост ни носи удоволствие и наслада, но с времето тази сладост ни заробва и погубва. Когато човек е зависим от нещо, той не може да почувства истинската свобода. Съзнанието е ангажирано единствено с мисълта за цигарата, наркотикът, чашката с пието...
Аватар
georgia

Мнениеот Bennito » 19 Апр 2011, 15:36

Моето мнение е, че ако тя сама не реши, че иска да ги откаже няма как да я накарате да го направи. Аз дълго време живях в Испания. В семейството ми всички пушеха, а това от своя страна направи мен и сестра ми противници на тютюневия дим. Бяхме възпитани добре, но след като се върнахме в България, нашите приятели ни показаха какво е цигара. Не обвинявам тях, тъй като пубертетът си каза думата, но повярвайте ми - средата има огромно значение.

Както и да е, 10 години активен пушач, докато не се сгодих и моята годеница не каза, че трябва да ги спра. Разбира се, преди това съм опитвал десетки пъти. Е..., спрях ги. Но, не защото се притеснявах за здравето ми, а защото тя така поиска и защото знаех, че това е един огромен разход за семейния бюджет, който може да бъде пренасочен другаде. Това беше моя мотив. Любовта ми към приятелката ми и финансови причини.

С една дума - трябва да й дадете време сама да поиска това. Тя сама ще намери мотива. Вашия е, че обичате дедето си, но това не е нейния.
Bennito

Мнениеот southern_sun » 19 Апр 2011, 16:05

Съгласна съм с Bennito, че средата е много определяща. Но нали знаете когато си тинейджър как всичко забранено ти се струва така съблазнително.
southern_sun

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохо

Мнениеот varlam » 06 Май 2011, 10:52

Занимавате ли се с зависимост от хазарт? Един много сериозен проблем за семейството ми!
varlam

Мнениеот petko_ned_petkov » 08 Май 2011, 11:43

Работите ли с алкохолици - алкохолизъм?
petko_ned_petkov

Мнениеот NILNA » 09 Май 2011, 15:57

varlam написа:Занимавате ли се с зависимост от хазарт? Един много сериозен проблем за семейството ми!

Здравейте, varlam!
Да, бихте могли да се обърнете към нас и за зависимост от хазарт. Хазартната зависимост е свързана с дезадаптивно поведение, с все по-често поемане на риск, загуба на контрол върху поведението и липса на осъзнаване на състоянието.
Но за да мога да Ви напиша нещо повече, се нуждая от повече информация от Ваша страна. Бихте ли описали малко по-подробно ситуацията в семейството Ви? От колко време са тези затруднения и търсил ли е човекът помощ до сега?
Консултант Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта
NILNA

Мнениеот NILNA » 09 Май 2011, 16:07

petko_ned_petkov написа:Работите ли с алкохолици - алкохолизъм?

Здравейте, petko_ned_petkov!
Да, работим с хора, които имат проблеми с употребата на алкохол, както и със зависими.
Най-общо зависимостта и толерансът към алкохол може да възникнат постепенно. Ето защо е важно да се отграничава употребата от злоупотребата. Проблематичната употреба започва с голямо пиене от време на време и се превръща в регулярно напиване. Постепенната природа на този процес я прави трудна за разпознаване. Може да се говори за злоупотреба, когато някой, независимо от обстоятелствата, продължително употребява алкохол и това води до проблеми или тяхното влошаване.
Бихте ли споделили повече за конкретната ситуация?
NILNA

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот southern_sun » 10 Май 2011, 09:17

След като прочетох коментара ви относно въпроса на petko_ned_petkov, искам да попитам кога говорим за алкохолизъм? Тъй като смятам, че границата между употребяващите алкохол и злоупотребяващите с алкохол е много тънка.
southern_sun

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

Мнениеот NILNA » 13 Май 2011, 16:16

southernsun написа:След като прочетох коментара ви относно въпроса на petko_ned_petkov, искам да попитам кога говорим за алкохолизъм? Тъй като смятам, че границата между употребяващите алкохол и злоупотребяващите с алкохол е много тънка.

Здравейте, southernsun!
Задавате наистина важен въпрос. Вероятно много хора също често си го задават. Затова проблемът с алкохолната зависимост е толкова често срещан. Да, действително, границата между употребата на дадено вещество и злоупотребата е тънка. Алкохолът е психоактивно вещество, така че е същото. Вярно е, че употребата на алкохол може да доведе до приятни усещания, отпускане, хубаво прекарване на вечерта ... Ако е в малки количества и се пие контролирано и рядко, вероятността да има негативни последствия не е голяма. Факт е, обаче, че когато човек прекалява с честотата и количеството пиене, проблемите могат да станат много и опасни.

За злоупотреба говорим тогава, когато е налице дезадаптивна употреба, довела до клинично значими дисфункции, определени от наличието на един или повече от посочените проблеми по-долу през 12 месечен период:
- Повтаряща се употреба, в резултат, на която започват провали в личния живот, работата и учението;
- Повтаряща се употреба в ситуации, в които това създава рискове за живота;
- Повтарящи се проблеми със закона, свързани с употребата;
- Продължаване на употребата въпреки социалните , личностни и междуличностни проблеми;

За зависимост от алкохол (алкохолизъм) говорим тогава, когато човек е употребявал поне 1 година и са налице определени критерии, описани в справочниците (МКБ10 и ДСМIV), по които се прави диагноза в целия свят. Зависимостта минава през няколко етапа. Ако човек веднъж човек се напие до безпамет, не означава, че веднага става зависим. Повторено няколко пъти, също не го прави зависим. Трябва да има повишен толеранс към приемане на веществото, трябва да има абстинентен синдром при липса на веществото... Поне 3 от критериите трябва да ги има в продължение на 1 година, за да се определи човек като зависим.
Но най-общо, диагностичните критерии за зависимост включват съчетаване на 3 или повече от следните условия:
1. Желание за употреба до компулсивност
2. Нарушен контрол – количествен и ситуативен
3. Приемът облекчава абстиненцията
4. Отнемането на веществото причинява абстиненция
5. Повишен толеранс
6. Стесняване на личния репертоар на ползване
7. Отпадане на алтернативни удоволствия
8. Употреба въпреки вредата.
Малко повече за основните понятия свързани със зависимостта, можете да прочетете и на http://www.drugsinfo-bg.org/bg/dependence.html
NILNA

Мнениеот southern_sun » 16 Май 2011, 14:48

А какво ще кажете за развиване на зависимост към пазаруването?
southern_sun

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология