В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.
Добави отговор

Re: Какво трябва да направим днес срещу наркотиците?

14 Ное 2011, 16:56

Проблема с психоактивните вещества е много сериозен. Много са факторите, които влияят на разпространението и употребата, както при младите хора, така и при всички останали. Ако проявяваме по силна степен на Емпатия към другите и създадем добронамерена среда на общуване изградена на взаимно доверие е един чудесен начин за предпазване. Понякога обаче това не е достатъчно за това е добре да се знае, че има специализирани центрове за превенция и информация на психоактивните вещества. В тези центрове, човек може да намери отговорите на много въпроси и да му се подаде ръка. В Стара Загора има вече открит Превантивно информационен център по зависимости на ул." Цар. Иван Шишман" 96.

14 Ное 2011, 17:14

valiart написа:Възпитанието в семейството, комуникацията между детето и родителите и приятелския кръг са решаващите и определят постъпките, които ще се направят от човека. Спорта е също много важен и определено държи нарктиците извън интереса на подрастващите.

Всичко това ми е известно, но имам чувството, че се заражда голям проблем с детето ми. Говорим постоянно, следя какво пише в скайп, във фейсбук, познавам голяма част от приятелите и. Но определено на теория е по-лесно!

14 Ное 2011, 19:33

Margo написа:
valiart написа:Възпитанието в семейството, комуникацията между детето и родителите и приятелския кръг са решаващите и определят постъпките, които ще се направят от човека. Спорта е също много важен и определено държи нарктиците извън интереса на подрастващите.

Всичко това ми е известно, но имам чувството, че се заражда голям проблем с детето ми. Говорим постоянно, следя какво пише в скайп, във фейсбук, познавам голяма част от приятелите и. Но определено на теория е по-лесно!

Може би, точно това, че я следите създава проблем между вас...

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

17 Ное 2011, 17:28

Здравейте, Еnergy!

След като вече си започнала да употребяваш, е хубаво, че търсиш информация за последствията /физически и психически/.Темата за метамфетамините сама по себе си е обширна и затова ще ти напиша само най-важното.

Пико е синтетичен наркотик, метамфетамин, който се извлича от ефедрин. Метамфетаминът е мощен стимулант на централната нервна система, който спомага за освобождаването на невротрансмитери като допамин, норепинефрин и серотонин. Всеки от тях контролира изпращането на импулси в мозъчните центрове за награда и удоволствие, сън, апетит и настроение.

При употреба метамфетаминът води до продължително състояние на еуфория и енергичност. Неблагоприятните ефекти могат да бъдат краткосрочни (сърдечни проблеми, прегряване, депресия, обърканост) и хронични.

При хронична употреба метамфетаминът предизвиква дълготрайни неврологични промени, които се изразяват в разстройства на паметта, променливо настроение, нарушена двигателна координация. Възможни са и психиатрични проблеми, които могат да продължат дълго след спиране на употребата (става дума за амфетаминовата психоза, която прилича по симптоми на параноидна шизофрения – с халюцинации и параноя).

Редовната употреба на метамфетамин може да доведе до зависимост с повишен толеранс към ефектите му и със симптоми на физическа и психологическа абстиненция. Тези симптоми могат да включват депресия, тревожност, изтощение, обърканост, безсъние или много дълъг сън (до 48ч.), силен глад, непреодолимо желание за употреба на метамфетамин.

Относно смесването на метаамфетамин със сънотворно средство, комбинацията е доста рискована. След преминаване ефекта на метамфетамина, ефектът от сънотворното се усеща много по силно. Физическите ефекти от веществата може да се усилят и да продължат по-дълго. В редки случаи може да има депресивна симптоматика след събуждането, но не всеки реагира по един и същ начин.

Затова с риск да ти прозвучи досадно ми се иска да внимаваш как го взимаш (каквото и да е то). Дали ще дойде момент, след който вече ще има последствия и кога ще е той, е твърде индивидуално за всеки. Знам със сигурност само едно – такъв момент няма да има единствено, ако не взимаш изобщо.
Повече информация за сънотворните и транквилантите, може да прочетеш и тук: http://www.drugsinfo-bg.org/bg/drugs-alphabet-11.html

Това отговаря ли на въпроса ти?
Ако ти хрумват още въпроси или не си против да разкажеш още, пиши пак.

20 Яну 2012, 12:31

Искам да попитам въпрос относно хазартната зависимост, споменавате, че могат и да се обърнат такива хора към вас. Има ли обаче в България дори един истински обучен специалист който да се бори срещу тази зависимост? Дори един специалист по хазартна зависимост с реален опит? Аз лично не вярвам да има такива хора. Доколкото знам в сравнение с наркотиците и алкохола проблема с хазарта в България изобщо не подлежи дори на дискусия а де факто това е изключително сериозен проблем.

26 Яну 2012, 17:37

Memento написа:Искам да попитам въпрос относно хазартната зависимост, споменавате, че могат и да се обърнат такива хора към вас. Има ли обаче в България дори един истински обучен специалист който да се бори срещу тази зависимост? Дори един специалист по хазартна зависимост с реален опит? Аз лично не вярвам да има такива хора. Доколкото знам в сравнение с наркотиците и алкохола проблема с хазарта в България изобщо не подлежи дори на дискусия а де факто това е изключително сериозен проблем.

Здравейте, Memento! Благодаря за въпроса!
Хазартната зависимост действително не среща гласност в обществото ни, въпреки сериозността на това проблемно поведение. От поста ви разбирам,че се интересувате от това дали в България има специалисти, които да работят с хазартно зависими лица и се съмнявате дали има хора, които да предлагат адекватно лечение.

Специализирани програми за лечение на хазартна зависимост в България наистина все още не са разкрити. Но има възможности хората с хазартна зависимост да търсят и да получават помощ и има програми в България, където те биха могли да се включат и да преминат своята терапия. Тези програми обслужват предимно хора с други зависимости - от психоактивни вещества и алкохол, но могат да бъдат полезни в излизането от болестния цикъл. Това е така, тъй като подходът, който се използва при лечението на хазартна зависимост е сходен с този при другите дезадаптивни поведение, порати това, че хазартната зависимост е свързана с дезадаптивно поведение, характерно с все по-честото поемане на риск, загуба на контрол върху поведението и липса на осъзнаване на състоянието.

Освен това много често, хората, които са пристрастени към хазарта в комбинация с това имат и други зависимости - от психоактивни вещества или алкохол. В тази връзка и в България предлаганите лечения са различни – има дневни центрове, вечерни програми, групова и индивидуална терапия, както и затворени общности. Съществува вече и група за взаимопомощ на територията на град София - Анонимни Хазартнозависими.

Ако имате нужда от информация и координати за някоя от посочените програми, не се колебайте да ни пишете отново.
Повече информация за основни понятия за хазартната зависимост и проблемно поведение, възможностите за лечение може да прочетете и на http://www.ncn-bg.org/docs/useful/Hazart.doc.

Re: Превенция и Борба със Зависимости

06 Фев 2012, 14:34

Превенцията е много важна, но тя наистина трябва да е добре обмислена и фокусирана към определените таргет групи... Най - успешна превенция имаме, когато тя се прави в ниска възрастова граница, в момента, когато се изграждат моделите за защита... Има полза от това всеки да е запознат с проблемите, които предизвиква зависимостта, знанията определено трябва да се получат систематизирано и от професионалисти

Re: Превенция и Борба със Зависимости

06 Фев 2012, 14:42

Най-успешното оръжие в борбата с наркотиците е превенцията, това май го беше казал един от шефовете на ЦРУ :)

25 Фев 2012, 13:05

Здравейте, ще помоля за компетентно мнение по следния въпрос: Ефедрин-а спада ли към наркотичните вещества ? Така наречените drugtest-тове излизат ли положителни при употребата му ?

28 Фев 2012, 22:17

SoulSpli7ter написа:Здравейте, ще помоля за компетентно мнение по следния въпрос: Ефедрин-а спада ли към наркотичните вещества ? Така наречените drugtest-тове излизат ли положителни при употребата му ?

Здравейте, SoulSpli7ter! Благодаря Ви от името на екипа на Информационната линия за въпроса. Тъй като не знам кой форум следите по-често, ето и тук линк с отговора на въпроса Ви: http://www.drugsinfo-bg.org/forum/viewt ... c93a4f95bc.
Поздрави!
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9