Рубриката на психолога - подкрепа и взаимопомощ, полезни съвети

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Галина Тодорова – психолог-консултант

Мнениеот Galina Todorova » 13 Яну 2016, 21:24

tanita011 написа:Здравеите, къде мога да задам въпроса си? Не намирам...

tanita011 написа:Здравеите,
Възможно ли е да ми се схващат краката, с болка, отзад на 4-5 пръста височина над свивката на коленете и мускулите на бедрата? Изпадам в паника за здравето си... Случва се спонтанно или мойе би като съм под напрежение... Вземах 10-тина години Ривотрил - не всеки ден, но често - половин от 0.25 мг ме успокоява, но прочетох, че е вреден и започнах Ксанакс - половин от 0.5мг сутрин, но...понякога не ме успокоява и повтарям...
Благодаря

Здравейте,
Възножно е схващанията да се дължат на определена психосоматика, свързана с високата ви тревожност. Обезпокоително звучи приема на ксанакс. Оставам с впечатление, че го пиете без лекарско предписание. Горещо ви препоръчвам да направите консулт с психиатър, който да определи състоянието ви, а след това да се срещнете с психолог за да планирате заедно евентуална психотерапия. Най-добрият вариант за лечение на тревожни разстройства (ако се окаже, че имате такова) е съчетание на медикаментозно лечение с психотерапия. Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 18 Яну 2016, 16:46

Здравейте Стели,
Вашето емоционално писмо е израз на Вашата нагласа, че не желаете нещата в дома Ви да продължават по досегашния начин, защото просто вече сили не са Ви останали да се борите с някои поведения на майка си, страдаща от шизофрения.

Споделяте, че преди време тя е лежала в психиатрично отделение, а баща Ви се опитва да я води на психиатър, но тя и това не иска.

Смятате, че трябва да се вземе някакво адекватно решение, но баща Ви не иска да я настаните принудително в болница, защото според него там условията са нечовешки и не можете да се отнасяте така с нея.

Тревожите се и за здравето на своя баща заради инфаркта му отпреди няколко години.

На първо място страдащите от шизофрения дългосрочно се лекуват медикаментозно и се наблюдават от лекуващия лекар.
Така че вие - близките на майка Ви, просто трябва постоянно да контактувате с лукуващия специалист и да го информирате за всички необичайни промени, които настъпват в нейното състояние.
Този постоянен контакт е необходим, за да се правят бързо нужните промени в лечението, както и да се обсъждат какви да бъдат реакциите на семейството спрямо болната, така че да не ескалира тревожността й.
На второ място - необходимо е да вземете предвид и желанието на баща Ви тя да не се настанява принудително в болница и който винаги се е стараел да не й причинява неудобство.
В противен случай напълно е възможно той стресово да преживее едно принудително настаняване в психиатричното отделение и това да го изпълни с чувство за вина.
На трето място - направете справка там, където живеете, дали функционира дневен рехабилитационен център за хора с психиатрични проблеми, който майки Ви може да посещава денем от време на време.
Една такава възможност ще внесе равновесие у всички вас - това би било полезно и за майка Ви.
Или проверете какви терапии предлагат от психиатрията за болните пациенти - например трудотерапия и др., където майка Ви да прекарва определени часове.
На четвърто място - ако има такава възможност, помислете да заживеете отделно от родителите си и да им помагате, когато те имат нужда.
И на пето място - спрете да се тревожите и засилвате с мислите си настоящите проблеми, а насочете вниманието си към намиране на подходящия за всички вариант за промяна.

Желая Ви успех.
Ели Ноева.
Eli Noeva

Мнениеот Eli Noeva » 22 Яну 2016, 13:56

Здравейте Вили,
Нарушенията на паметта могат да се дължат на невродегенеративни заболявания, черепно-мозъчни травми, инсулти, депресия и др.
Във връзка с прекарания инсулт и настъпилите мозъчни промени за които съобщавате, при Вашия баща най-вероятно се развива разстройство на паметта, което е съпътствано от депресивни симптоми и психогенна амнезия, която се причинява от прекомерно изтласкване на неприятни мисли и импулси или от потребността от бягство от житейски ситуации, смятани за непоносими.
Абсолютно е необходимо постоянно неврологично наблюдение и лечение, които ще дават информация за актуалното състояние на пациента и неговите възможности да извършва определени дейности в ежедневието като шофиране, работа с инструменти и уреди и др.
Поздрави, Ели Ноева.
Eli Noeva

Мнениеот Viksi89 » 28 Яну 2016, 13:53

Здравейте!

Бих искала да Ви споделя как се чувствам напоследък. На 26 год съм, завърших висшето си образование преди 2 години и не работя. Живея при родителите си, отношенията ни са добри. От 2-3 месеца започнах да се чувствам зле - главоболие, световъртеж, болки в корема, косопад и какво ли още не... Ходих на лекар, правих си кръвна картина - показателите са в норми. На практика излиза, че съм здрава, но всъщност не се чувствам никак добре и това продължава и до днес. От скоро започнах и да се задушавам на моменти, да не мога да си поема въздух, силно сърцебиене, чувствам се все едно ще умра. И това се появява ей така, от нищо не е провокирано.

Последното, за което се сетих беше невролог. Отидох преди месец на преглед, изписаха ми доста лекарства за пиене, но получих нещо като алергия и реших да ги спра. А и ми бяха изписали да пия и анти депресанти, а не ми се искаше да прибягвам към такива. Не знам дали правилно съм постъпила като съм ги спряла.

Сега съм в безизходица и ми е трудно да реша вече какво да правя, за да се почуствам по-добре. Вече и когато се опитвам да говоря с родителите ми, си мислят, че нищо ми няма и ми казват "Стегни се", което на мен изобщо не ми помага да се почувствам по-добре, а точно обратното.
Не съм преживявала някакъв силен стрес през живота си, но по характер съм по-затворена и доста чувствителна.

Ще се радвам на съвет от Ваша страна!
Поздрави!
Viksi89

Мнениеот kesten70 » 30 Яну 2016, 12:40

Здравейте!Синът ми когато беше на 15 години започна да изпоска предмети и да мята ръцете си така го заведохме на невролог и на еег то мо показа, че има клиптогенна епилепси и от тогава е на лекарства сега е на петинимид,ривотрил и депакин хроно,но е на малки дози.Сега е на 26 години в събота вечерта на 23 яноари се прибра от работа и нещо беше притеснен и ядосан седна да вечеря,но правеше много често неговите пристъпи.Отказа се да вечеря и отидоха с баща си в дрогата стая да си поговорят по мъжки ,но в един момент човам вик и отидох в стаята и какво да видя синът припаднал и полочил гърч пяна от остата гледката беше ожасна.Викнахме бърза помощ ,докато дойдат той вече беше се съвзел .Той не че разбра какво се е слочило,но като ни видя изплашените физиономий и лекарят се оплаши и той.Още от започването мо на тази болест той се очожди от приятели няма никакви ,а сега и това нещо май трябва да мо намеря психолог той се изплаши и първите вечери искаше да спя при него.Опитвам се да мо говоря че не толкова болен ,но той си е вношил че е зле винаги при първа среща с приятелка той гледа да споделе че е на хапчета и е болен.Незная дали наистина е за психоло или за психиатър .
kesten70

Мнениеот Galina Todorova » 31 Яну 2016, 10:19

kesten70 написа:Здравейте!Синът ми когато беше на 15 години започна да изпоска предмети и да мята ръцете си така го заведохме на невролог и на еег то мо показа, че има клиптогенна епилепси и от тогава е на лекарства сега е на петинимид,ривотрил и депакин хроно,но е на малки дози.Сега е на 26 години в събота вечерта на 23 яноари се прибра от работа и нещо беше притеснен и ядосан седна да вечеря,но правеше много често неговите пристъпи.Отказа се да вечеря и отидоха с баща си в дрогата стая да си поговорят по мъжки ,но в един момент човам вик и отидох в стаята и какво да видя синът припаднал и полочил гърч пяна от остата гледката беше ожасна.Викнахме бърза помощ ,докато дойдат той вече беше се съвзел .Той не че разбра какво се е слочило,но като ни видя изплашените физиономий и лекарят се оплаши и той.Още от започването мо на тази болест той се очожди от приятели няма никакви ,а сега и това нещо май трябва да мо намеря психолог той се изплаши и първите вечери искаше да спя при него.Опитвам се да мо говоря че не толкова болен ,но той си е вношил че е зле винаги при първа среща с приятелка той гледа да споделе че е на хапчета и е болен.Незная дали наистина е за психоло или за психиатър .

Здравейте,
От случилото се разбирам, че синът Ви е преживял стрес и се страхува да не му се случи подобно нещо на публично място. Препоръчвам Ви да се консултирате с психолог. Нека синът ви се опита да сподели всичко, което чувства и мисли. Намесата на професионалист ще помогне на сина ви да се справи по-лесно със страховете и притесненията си. Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот Viksi89 » 31 Яну 2016, 11:53

Здравейте!

Бих искала да Ви споделя как се чувствам напоследък и притесненията си. На 26 год съм, завърших висшето си образование преди 2 години и не работя. Живея при родителите си, отношенията ни са добри.
От 2-3 месеца започнах да се чувствам зле - главоболие, световъртеж, болки в корема, кожни проблеми, косопад и постоянно усещане на иглички по краката. Ходих на лекар, правих си кръвна картина - показателите са в норми. На практика излиза, че съм здрава, но всъщност не се чувствам никак добре и това продължава и до днес. Имам усещане за една буца в гърлото през повечето време. От скоро започнах и да се задушавам на моменти, да не мога да си поема въздух. И това се появява ей така, от нищо не е провокирано. Не съм преживявала някакъв силен стрес през живота си.

Последното, за което се сетих беше невролог. Отидох преди месец на преглед, изписаха ми доста лекарства за пиене, но получих нещо като алергия и реших да ги спра. А и ми бяха изписали да пия и антидепресанти, а не ми се искаше да прибягвам към такива. Не знам дали правилно съм постъпила като съм ги спряла.
Вече и при личната ми лекарка не ми се ходи, защото симптомите ми са най-различни.

Сега съм в безизходица и ми е трудно да реша вече какво да правя, за да се почуствам по-добре. Вече и когато се опитвам да говоря с родителите ми, ми казват, че нищо ми няма и само ми повтарят "Стегни се", което на мен изобщо не ми помага да се почувствам по-добре, а точно обратното.

Поздрави!
Viksi89

Мнениеот Galina Todorova » 02 Фев 2016, 21:36

Viksi89 написа:Здравейте!

Бих искала да Ви споделя как се чувствам напоследък и притесненията си. На 26 год съм, завърших висшето си образование преди 2 години и не работя. Живея при родителите си, отношенията ни са добри.
От 2-3 месеца започнах да се чувствам зле - главоболие, световъртеж, болки в корема, кожни проблеми, косопад и постоянно усещане на иглички по краката. Ходих на лекар, правих си кръвна картина - показателите са в норми. На практика излиза, че съм здрава, но всъщност не се чувствам никак добре и това продължава и до днес. Имам усещане за една буца в гърлото през повечето време. От скоро започнах и да се задушавам на моменти, да не мога да си поема въздух. И това се появява ей така, от нищо не е провокирано. Не съм преживявала някакъв силен стрес през живота си.

Последното, за което се сетих беше невролог. Отидох преди месец на преглед, изписаха ми доста лекарства за пиене, но получих нещо като алергия и реших да ги спра. А и ми бяха изписали да пия и антидепресанти, а не ми се искаше да прибягвам към такива. Не знам дали правилно съм постъпила като съм ги спряла.
Вече и при личната ми лекарка не ми се ходи, защото симптомите ми са най-различни.

Сега съм в безизходица и ми е трудно да реша вече какво да правя, за да се почуствам по-добре. Вече и когато се опитвам да говоря с родителите ми, ми казват, че нищо ми няма и само ми повтарят "Стегни се", което на мен изобщо не ми помага да се почувствам по-добре, а точно обратното.

Поздрави!

Здравейте,
Споделеното от вас ме кара да смятам, че става въпрос за тревожно разстройство с изразена психосоматика. Хубаво е, че сте си направили изследвания, с които се изключва физиологичен проблем. Проблемът ви не може да бъде решен на форумно ниво. Препоръчвам ви да посетите психолог или психотерапвет, с който да споделите усещанията, мислите и чувствата си. След това той ще прецени дали да направите консулт и с психиатър, който да постави диагноза, например дали става въпрос за тревожно разстройство. Понякога се налага да се вземат медикаменти с цел регулиране на определени нарушения в невротрансмитерите. Не е никак страшно или опасно. Най-добрият начин да се справите с проблема е като се доверите на психотерапевт и заедно с него предприемете мерки за разрешаване на проблема, но да знаете, че преодоляването му е свързано с време, търпение и усилие от ваша страна.
Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот svetlaivanova1821 » 16 Фев 2016, 11:34

Здравейте !
Искам да се консултирам с Вас по повод моето състояние .
Имам висока тревожност и страх от болести .Не мога да я преодолея. Опитвам но не мога . Каже ли ми някой че се е разболял и почвам да търся симптоми в себе си .
Преди да се родят децата не съм имала такава тревожност но сега определено - да . Засили се особено реди три години когато ме оперираха ( гърда) и не извадиха нищо та се наложи втора операция ... Слава на Бог доброкачествено.Сега обаче имам отново киста ... обиколих пет лекари и всички са на мнение да се следя но мен толкоз ме е страх че мира и покой нямам докато минат определените месеци ( поне 3 ) за да отида пак на преглед .
В главата ми нахлуват различни "филми" и се визуализирам в какво ли не и не само мен а и децата :cry: . Страх ме е от думите " Не го мисли за да не се случи " ,ЗАЩОТО мислите са по силни от мен . Не взимам АД и не искам да започвам .
Сънувам често и лоши сънища :sad: . Общо взето съм нервна и всичко по горе изброено ми разваля не само деня а и живота . Моля ви за някакъв съвет :-| .
Моля отговорете ми Наистина ли лошите мисли и сънища се сбъдват според Вас ? Ако това е така ,какво да правя аз , много ме е страх !!! Бог да ни пази от реализиране на лошите мисли и сънища !!!
Предварително Благодаря за отговора !
Всичко добро !
svetlaivanova1821

Мнениеот Galina Todorova » 17 Фев 2016, 18:49

svetlaivanova1821 написа:Здравейте !
Искам да се консултирам с Вас по повод моето състояние .
Имам висока тревожност и страх от болести .Не мога да я преодолея. Опитвам но не мога . Каже ли ми някой че се е разболял и почвам да търся симптоми в себе си .
Преди да се родят децата не съм имала такава тревожност но сега определено - да . Засили се особено реди три години когато ме оперираха ( гърда) и не извадиха нищо та се наложи втора операция ... Слава на Бог доброкачествено.Сега обаче имам отново киста ... обиколих пет лекари и всички са на мнение да се следя но мен толкоз ме е страх че мира и покой нямам докато минат определените месеци ( поне 3 ) за да отида пак на преглед .
В главата ми нахлуват различни "филми" и се визуализирам в какво ли не и не само мен а и децата :cry: . Страх ме е от думите " Не го мисли за да не се случи " ,ЗАЩОТО мислите са по силни от мен . Не взимам АД и не искам да започвам .
Сънувам често и лоши сънища :sad: . Общо взето съм нервна и всичко по горе изброено ми разваля не само деня а и живота . Моля ви за някакъв съвет :-| .
Моля отговорете ми Наистина ли лошите мисли и сънища се сбъдват според Вас ? Ако това е така ,какво да правя аз , много ме е страх !!! Бог да ни пази от реализиране на лошите мисли и сънища !!!
Предварително Благодаря за отговора !
Всичко добро !

Здравейте,
Споделеното от вас поражда в мен мисъта, че най-вероятно страдате от тревожно разстройство. Тревожните разстройства са едни от най-често срещаните в съвременния свят. Причините за тях са най-различни, като вашата най-вероятно е свързана със заболяването, което сте имала. Надявам се, че не се опитвате да се справите сама с този проблем. Той не може да се реши и на форумно ниво. Нужни са ви консултации с психиатър (за евентуално медикаментозно лечение) и с психотерапевт.
Тревогата е емоционално състояние, възникващо в ситуации на неопределена опасност и проявяващо се в очакване за неблагоприятно развитие на събитията. За разлика от страха, който въпреки, че съществува в различни варианти, все пак е реакция на някаква заплаха с времева локализация в личното настояще, то тревогата е генерализиран, дифузен или безпредметен страх, който е локализиран в бъдещето на личността(по-близко или по-далечно) и често е обусловен от неосъзнаването на източника на опасност. Накратко, тревогата е „страх от бъдещо събитие”. Колкото повече страхът „прекрачва” актуалното лично настояще(сега) и се проецира в бъдещето, толкова повече той добива облика на тревога. От нормална психологична гледна точка, функцията на тревогата е не само да предупреждава за опасност, но и да подбужда към търсене и конкретизиране на тази опасност, към активно изследване на реалността. Тревогата е по-общо и по-обемно понятие от страха. Тя включва несигурност, безпомощност и надценяване на фактора, предизвикал тревогата. Може да включва също така и различни вегетативни компоненти – сърцебиене, тремор, сухота в устата, зачервяване или побледняване, изпотяване. Като психопатлогичен симптом тревогата е по-често срещано явление от страха и често се назовава страхова напрегнатост в нашата литература. Тревогата е важен симптом за депресивните и обсесивно-компулсивните разстройства, за невротичните разстройства и т.н.
За да се справите с тази тревога е добре да живеете в настоящето, да се опитате да спрете да мислете за бъдещето или да се връщате в миналото. Сигурно трябва да промените нещо и в начина си на живот - хранене, спорт, развлечения, ангажираност с някаква интересна дейност. Светла, наистина е добре да се срещнете с професионалист психолог, с който да споделите какво чувствате и мислите. Заедно ще планирате терапия, която ако спазвате ще донесе добри резултати. Но при всички случаи ще се наложат някои промени в живота ви и то такива, които никак няма да са лесни.
И накрая относно страхът ви от това, че мислите се сбъдват или, че могат да предивикат лоши неща. Ако е така то те щаха да могат да предизвикват и хубави, защото винаги има равновесие. Не могат да се случват само лоши неща. Спомнете си колко пъти мислейки си за нещо лошо то се е случвало. Запомнете МИСЪЛТА НЕ Е ФАКТ! Ако беше така всички ние щяхме да бъдем много могъщи и успешни. В света нямаше да има болести, болка, смърт. Има хора, които нямат време да си мислят каквото и да е било и пак им се случват неприятни неща. Не можете да контролирате нещата само с мислите си. Така, че вместо да отделяте толкова време за мислене, по-добре започнете да действате. Като за начало ви предлагам да се консултирате с психолог или психотерапевт за да му споделите всичко което ви тревожи. Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология