Рубриката на психолога - подкрепа и взаимопомощ, полезни съвети

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот godeva » 12 Окт 2015, 08:19

Здравейте,благодаря ви,че ми отговорихте.Исках само да уточнп,че майка ми не е с онкологично заболяване.Образованието на бъбрека беше доброкачествено.Преди операцията около 6-7 месеца тя пиеше серопрам,ксанакс без никакъв проблем и се чувстваше много добре.След операцията тя спря всички лекарства,не ги е намалявала постепенно,лекуващия психиятър ни каза,че не е проблем.От тогава минаха 3 години и сега не се получават нещата.Когато разговарях с лекарката за липсата на бъбрек,и дали това може да е причина за силното неразположение при прием на лекарствата,тя ми отговори,че това няма никакво отношение.Много се тревожа,незнам как да и помогна.
godeva

Мнениеот kesten70 » 28 Окт 2015, 16:40

Здравейте!Имам питане от близо 1 година пия стимулотон и деанксит малко качих килограми,но за сега се чуствам по добре.Оня ден нещо започнах да повръщам и реших да взема деган ,но дали съчетанието от мойте лекарства и дегана не стане нещо аз не можех да се държа на краката си толкова ми се доспа и изпитвах безтегловност.
kesten70

Мнениеот bisko » 22 Ное 2015, 14:14

Здравейте, искам да попитам за една моя приятелка, с която имаме от време на време сексуални контакти, но аз бих искал да имам сериозна връзка с нея. Тя обаче според мен е патологичен случай първо на флиртаджийка, което след това преминава във нимфоманство. Ето един такъв случай, правим с нея любов и след 2 дни научавам, че на следващата вечер е била с друг мъж, но това е постоянно при нея, тя прави поне 2 флирта на седмица с различни и единия поне завършва със секс. Моят секс със нея е по 1-2 пъти в месеца. Странното е че тя обаче се ядосва много и започва да ме критикува и заяжда ако види как мои познати жени коментират постовете ми във фейса, особено ако са някои от бившите ми гаджета, с повечето от които имам добри отношения. Искам да Ви питам дали е болестно психично разстройство това при нея, и евентуално какво бихте ме посъветвали да правя с нея.
bisko

Мнениеот Eli Noeva » 01 Дек 2015, 18:17

Здравейте,
От разказа Ви разбирам, че имате от време на време контакти с една приятелка и бихте искали те да прераснат в сериозна връзка.
А за да се случи това, е необходимо заедно да преразгледате смисъла на досегашните си отношения и как те могат да се променят:
- какви индивидуални потребности имате като личности и като партньори;
- какъв тип връзка може да удовлетвори тези ваши потребности, т.е. каква да бъде вашата връзка;
- какви отношения да поддържате с хора от другия пол и с кръга от приятели, който всеки от вас има;
- и не на последно място е важно мястото на чувствата – какво означавате един за друг.
След като анализирате и обсъдите досегашните си отношения в контекста на горните препоръки, ще добиете повече яснота за бъдещето на връзката между вас.
Тези анализи и разговори не са лесни, могат да провокират напрежение, обвинения …
Ето защо ви напомням, че в атмосфера на взаимно съобразяване един с друг може да постигнете много повече.

Желая Ви успех!
Ели Ноева.
Eli Noeva

Мнениеот steli_85 » 08 Дек 2015, 00:55

Здравейте! пиша ви в отчаянието си да намеря някаква помощ за майка си. Болна е от шизофрения и нещата започват да стават все по - сериозни с времето. Ще ви разкажа накратко каква е нашата история с надеждата да ни дадете някакъв съвет. Още когато бях малка знаех, че майка ми психически не е добре, но баща ми някак си се справяше с тези нейни състояния. С течение на времето нещата започват да се задълбочават все повече и повече. От 4 години съм вече женена и имам малко дете на 3 г. С раждането на детето ми обаче започна истинския ад и едно безкрайно въртене в кръг. От както се е родило детето тя постоянно си наумява нещо, Първо беше да се смени рожденната дата на детето, защото не била хубава. После си наумяваше, че никой освен майката неможе да се грижи за детето и никой не трябва да ми помага, след това казваше, че ние не и даваме да я вижда и т.н. Дойде времето в което пуснахме детето на градина, но проблемите не свършиха. Сега непрестанно си наумява, че има какви ли не коварни болести в градината, че не трябва да ходи на градина и че трябва да я оставям при нея да я гледа. По никакъв начин неможем да и обесним, че детето ходи с желание там и че слава богу е здраво. Казвам и , че ако трябва аз ще си остана вкъщи и ще я гледам , но и така не става , защото тогава пък обвинява мъжа ми и баща ми, че те не ме пускат при нея и, че не дават детето да седи при нея. Според нея там е защитено от всякакъв вид болести. Пречи и на работата ми по този начин, защото едва ли не трябва да се съобразявам непрестанно с желанията и. Преди време знам, че е лежала в психиатрично отделение, баща ми се опита да я води на психиатър. Плащаше скъпите консултации, но тя и това неискаше. Според мен трябва да се вземе някакво адекватно решение, защото неможе да продължават така нещата, просто вече сили не ми останаха да се боря с нея. Незнам защо, но баща ми неиска да я настаним принудително в болница, защото казва, че там условията са нечовешки и неможем да се отнасяме така с нея. Разбирам го и него, защото винаги се е стараел да не и причинява неудобство. Тя разбира се се отнася много зле и с него, обвинява го във всичко, а той си търпи и си трае, но трябва да помисля и за него , защото преди няколко години изкара инфаркт. Моля ви се от сърце помогнете ни по някакъв начин, дайте ни съвет какви мерки да предприемем. Благодаря ви !
steli_85

Re: Галина Тодорова – психолог-консултант

Мнениеот vili123 » 17 Дек 2015, 15:54

Здравейте! Искам да се консултирам с Вас!
Баща ми е на 61 год. и от известно време започна да изпитва затруднение и обърканост при извършване на доста от ежедневните си задължения и на дейности който преди е правел без проблем.(напр.разбираше от електричество,можеше да готви а сега не може да се справи)Стана по-затворен и почти не общува,няма желание за нищо и почти не взима никаква инициатива.
На скоро както вечерта си спеше. се събуди и започна да търси майка си която е почина преди 20 год. и това продължи няколко часа.(за сега не се е повтаряло).
Във същото време помни неща от миналото си както и от преди няколко дни.Знае какво трябва да прави на следващия ден или кой е идвал ,защо е идвал и т.н.Кагато разговаряме с него си разсъждава съвсем нормално.Шофира и кола без проблем.Направихме скенер и изследванията са:
Нехарактерна за възрастта атрофия на мозъчния паренхим под и над тенториума .Обширна исхимична зона в дясно темпорално около силвиевата бразда.Разширени вентрикули и арахноидални пространства.
Въпросът ми е освен,че е прекарал инсулт ,вузможно ли е проблемът ми да е на психическа основа или депреси! И трябва ли да кара кола?
Благодаря предварително!
vili123

Мнениеот vili123 » 17 Дек 2015, 15:55

Здравейте! Искам да се консултирам с Вас!
Баща ми е на 61 год. и от известно време започна да изпитва затруднение и обърканост при извършване на доста от ежедневните си задължения и на дейности който преди е правел без проблем.(напр.разбираше от електричество,можеше да готви а сега не може да се справи)Стана по-затворен и почти не общува,няма желание за нищо и почти не взима никаква инициатива.
На скоро както вечерта си спеше. се събуди и започна да търси майка си която е почина преди 20 год. и това продължи няколко часа.(за сега не се е повтаряло).
Във същото време помни неща от миналото си както и от преди няколко дни.Знае какво трябва да прави на следващия ден или кой е идвал ,защо е идвал и т.н.Кагато разговаряме с него си разсъждава съвсем нормално.Шофира и кола без проблем.Направихме скенер и изследванията са:
Нехарактерна за възрастта атрофия на мозъчния паренхим под и над тенториума .Обширна исхимична зона в дясно темпорално около силвиевата бразда.Разширени вентрикули и арахноидални пространства.
Въпросът ми е освен,че е прекарал инсулт ,вузможно ли е проблемът ми да е на психическа основа или депреси! И трябва ли да кара кола?
Благодаря предварително!
vili123

Мнениеот Galina Todorova » 19 Дек 2015, 21:40

vili123 написа:Здравейте! Искам да се консултирам с Вас!
Благодаря предварително!

Здравейте,
В процеса на стареене се отбелязват някои общи тенденции в изменение на личността като намалена поривност и спонтанност, предпазливост, ригидност на поведението, понижена самооценка, депресивна нагласа, стесняване на вътрешно пренасочване на интересите и др. Променят се социалният статус и динамичният стереотип, както и цялата ролева мрежа на личността. Налага се възрастният човек да изменя своята "Аз-концепция" поради загуба на предишната автономност и нарастваща зависимост от другите при удовлетворяване на своите ежедневни потребности. За постигане на психично равновесие в старостта от съществено значение са: общото здравословно състояние; финансовата осигуреност, семейните и социалните взаимоотношения, жилищно-битовите условия, чувството за Аз-ефективност и автономност и др.
Споделеното от Вас ме кара да мисля, че проблемът на баща ви се дължат на нарушена мозъчна дисфункция свързана с когнитивно разстройство и по-точно с деменция. Възможно е да има старческа депресия, но е несериозно да дам категоричен отговор само на форумно ниво. Ето някои разлики между старческа депресия и деменция, които се надявам да ви бъдат от полза. Началото при депресията е от седмици до месеци, а при деменцията от месеци до години. Настроението при депресията е потиснато, а при деменцията флуктуиращо (т.е. степента на изразеност се променя). Протичането при депресията е пристъпно, а при деменцията хронично с епизодично влошаване. Себеоценката при депресията е с изразена критичност, а при деменцията липсва критичност. Възможно е двете разстройства да съществуват успоредно. Препоръчвам баща ви да спре да кара кола, поне докато не се установи точната диагноза. Насърчавам ви да направите консултация с психолог за да получите по-ясна представа за диагнозата. Пожелавам ви весели празници!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот tanita011 » 11 Яну 2016, 17:22

Здравеите,
Възможно ли е да ми се схващат краката, с болка, отзад на 4-5 пръста височина над свивката на коленете и мускулите на бедрата? Изпадам в паника за здравето си... Случва се спонтанно или мойе би като съм под напрежение... Вземах 10-тина години Ривотрил - не всеки ден, но често - половин от 0.25 мг ме успокоява, но прочетох, че е вреден и започнах Ксанакс - половин от 0.5мг сутрин, но...понякога не ме успокоява и повтарям...
Благодаря
tanita011

Мнениеот tanita011 » 11 Яну 2016, 17:24

Здравеите, къде мога да задам въпроса си? Не намирам...
tanita011

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология