niksschy написа:Здравейте Д-р Тулев искам да ви кажа че преди 4 месеца си правих профилактични изследвания и ей така си пуснах туморните маркери CEA и CA 19-9 и ми излезнаха в норма едното беше 4,7 при реферетна стойност 37 а другото ми беше 0.75 при референтна стойност 3 а сега пак като си направих изследвания вече 4 месеца по късно ми са леко вдигнати съответно едното става от 4,7 на 7,2 при реферетна стойност 37 а другото става от 0.75 на 1.02 при референтна стойност 3 и искам да попитам това тревожно ли е на 21 години съм (пушач) благодаря предварително.
Здравейте!
Туморните маркери не се изследват с профилактична цел. Единствено маркера за рак на простатата, като високо специфичен се използва за профилактика на рака на простатата. Наличието на нормални стойности на останалите маркери не изключва наличие на туморно заболяване и няма значение за профилактиката. Увеличението им над референтните стойности обикновено е свързано с авансирал туморен процес. Стойностите на вашите маркери са нормални на долна граница. Могат да варират в някакви граници, като трябва да се отчете и възможната малки разлики да се дължат и на апаратурата за изследванията.