Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот fiona 83 » 18 Апр 2016, 14:55

Здравейте, имам въпрос относно бременност и еутирокс, как трябва да се практикува по време на бременности има ли опасност за развитието на плода. Трябва ли да продължавам да пия еутирокс и по време на бременността?
fiona 83

Мнениеот svetlozara » 19 Апр 2016, 16:11

Dr Stella Yordanova написа:Увжаема svetlozara,
Това, че някога сте боледували от едно заболяване на щитовидната жлеза за съжаление не означава, че сте застраховани от друго. Изследванията Ви говорят, че в момента имате повишена функция на щитовидната жлеза. Причината за това е че вашия организъм произважда антитела, които стимулират производството на хормони от щитовидната Ви жлеза. Заболяването се казва Базедова болест. Необходимо е да започнете лечение с лекарство, потискащо продукцията на хормони. Посетете ендокринолог за да Ви назначи лечение.
Благодаря за отговора! Казвате, че изследванията говорят за Базедова болест, но четох, че тя се характеризира и със сериозна загуба на тегло, а при мен е обратното... Това ли е единствената възможност или може да е и друго заболяване?
svetlozara

Мнениеот moni.miteva » 20 Апр 2016, 13:51

Здравейте,
На 40 г. съм,посетих сърдечно-съдов специалист,защото вдигам кръвно,имам сърцебиене.....пада ми косата.Пуснами изследвания и резултата е TSH 9.38 при норма(0.27-4.20).Запазих си час за ендокринолог за 26 май.Това е след месец,ще се побъркам дотогава.Имам няколко въпроса към Вас.
Тази стойност TSH 9.38 какво означава-повишена или намалена функция на щ.жлеза?Това,което чета в нета е противоречиво,на едно място имам хипофункция,на друго хипер.....
Като се има впредвид тази стойност какъв вид храна трябва да огранича и какво да приемам в по-големи количества?Сол ?
moni.miteva

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 20 Апр 2016, 21:22

fiona 83 написа:Здравейте, имам въпрос относно бременност и еутирокс, как трябва да се практикува по време на бременности има ли опасност за развитието на плода. Трябва ли да продължавам да пия еутирокс и по време на бременността?

Уважаема fiona 83,
Лечението с еутирокс при пациенти с хипотиреоидизъм е с цел да достави това което неговата жлеза не може. По време на бременност щитовидната жлеза на майката доставя хормони и за плода. Ако няма достатъчно хормони плода няма да се развива нормално и има голям риск от аборт. По време на бременност не само трябва да продължавате да взема Еутирокс, но трябва прогресивно да се увеличава дозировката за да се задоволят растящите нужди. За целта е необходимо често проследяване на ТСХ по време на цялата бременност.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 20 Апр 2016, 22:35

svetlozara написа:Благодаря за отговора! Казвате, че изследванията говорят за Базедова болест, но четох, че тя се характеризира и със сериозна загуба на тегло, а при мен е обратното... Това ли е единствената възможност или може да е и друго заболяване?

Уважаема svetlozara,
Щом не вярвате на резултата от изследванията си ги повторете. Не знам защо мислите, че трябва да имате всички симптоми на едно заболяване. Лекарят, който Ви е пуснал тези изследвания е сметнал, че има симптоми говорещи за тази болест. Посетете лекаря, пуснал изследванията за да Ви обясни за какво повече за заболяването Ви и да стартира терапията.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 20 Апр 2016, 22:57

moni.miteva написа:Здравейте,
На 40 г. съм,посетих сърдечно-съдов специалист,защото вдигам кръвно,имам сърцебиене.....пада ми косата.Пуснами изследвания и резултата е TSH 9.38 при норма(0.27-4.20).Запазих си час за ендокринолог за 26 май.Това е след месец,ще се побъркам дотогава.Имам няколко въпроса към Вас.
Тази стойност TSH 9.38 какво означава-повишена или намалена функция на щ.жлеза?Това,което чета в нета е противоречиво,на едно място имам хипофункция,на друго хипер.....
Като се има впредвид тази стойност какъв вид храна трябва да огранича и какво да приемам в по-големи количества?Сол ?

Уважаема moni.miteva,
Имате данни за намалена функция на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм. Причините за това може да са различни, но най-честа е автоимуният тиреоидит. Освен да се стартира терапия трябва да се проведат и изследвания за да се разбере причината.
Не е необходима специална диета за хипотиреоидизма. Спазване на хранителен режим е необходим заради високото кръвно налягане. Основна част в него е намаления прием на сол.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот svetlozara » 21 Апр 2016, 09:00

Dr Stella Yordanova написа:Уважаема svetlozara,
Щом не вярвате на резултата от изследванията си ги повторете. Не знам защо мислите, че трябва да имате всички симптоми на едно заболяване. Лекарят, който Ви е пуснал тези изследвания е сметнал, че има симптоми говорещи за тази болест. Посетете лекаря, пуснал изследванията за да Ви обясни за какво повече за заболяването Ви и да стартира терапията.
Здравейте! Вчера бях на ендокринолог, който прегледа жлезата и с ехограф. Но се обърках още повече, защото ми каза, че структурата й прилича повече на автоимунен тиреоидит, а изследванията сочат за тиреотоксикоза. Не каза нищо за Базедова болест, за която Вие споменахте. Истината е, че се отчайвам, защото съм млад човек, а постонно вися по лекари и изследвания. Прикачвам снимки от ехографа и ще съм благодарна да кажете какво смятате Вие...
13064564_103918220015403_6628383244330212964_o.jpg
13064564_103918220015403_6628383244330212964_o.jpg (31.64 KiB) Прегледано 408 пъти

13047663_103918076682084_746200648323085795_o.jpg
13047663_103918076682084_746200648323085795_o.jpg (26.85 KiB) Прегледано 408 пъти

13002411_103918183348740_6009912936193564064_o.jpg
13002411_103918183348740_6009912936193564064_o.jpg (36.05 KiB) Прегледано 408 пъти
svetlozara

Мнениеот moni.miteva » 21 Апр 2016, 15:05

Dr Stella Yordanova написа:
moni.miteva написа:Здравейте,

Уважаема moni.miteva,
Имате данни за намалена функция на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм. Причините за това може да са различни, но най-честа е автоимуният тиреоидит. Освен да се стартира терапия трябва да се проведат и изследвания за да се разбере причината.
Не е необходима специална диета за хипотиреоидизма. Спазване на хранителен режим е необходим заради високото кръвно налягане. Основна част в него е намаления прием на сол.

Благодаря Ви!
На лекар съм на 26 май,какви изследвания да настоявам да ми пусне,ако не го покрива здр, каса ,аз ще си платя,но поне да знам какво правя
И нещо друго-имам три миоматозни възела,откриха ми ги август месец миналата година.Наблюдават ги,не ми създават проблеми засега.Този проблем с щ.жлеза и миомите имат ли връзка?Питам по принцип,какво пише в мед.книги.Тази намалена функция може ли да е причина за появата на миомите?Лекарствата,които се изписват за лечение на щ.жлеза,как ще повлияят на миомите?
moni.miteva

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Апр 2016, 07:44

svetlozara написа:Здравейте! Вчера бях на ендокринолог, който прегледа жлезата и с ехограф. Но се обърках още повече, защото ми каза, че структурата й прилича повече на автоимунен тиреоидит, а изследванията сочат за тиреотоксикоза. Не каза нищо за Базедова болест, за която Вие споменахте. Истината е, че се отчайвам, защото съм млад човек, а постонно вися по лекари и изследвания. Прикачвам снимки от ехографа и ще съм благодарна да кажете какво смятате Вие...

Уважаема svetlozara,
Тиреотоксикозата е по-общо понятие. Тя е част от клиничната картина на няколко заболявания, като например Базедовата болест и автоимунния тиреоидит. Медикаментозното лечението при тиреотоксикоза предизвикана от повишено производство на тиреоидни хормони е сходно. При завишени стойности на антитела срещу рецептора на ТСХ е редно да се мисли за Базедова болест. Ехографският образ при автоимунте заболявания на щитовидната жлеза може да е сходен /такива са Базедовата болест и тиреоидита на Хашимото/. Не мисля, че е съществено как ще се кръсти заболяването, а стартирането на терапия.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 24 Апр 2016, 19:10

moni.miteva написа:Благодаря Ви!
На лекар съм на 26 май,какви изследвания да настоявам да ми пусне,ако не го покрива здр, каса ,аз ще си платя,но поне да знам какво правя
И нещо друго-имам три миоматозни възела,откриха ми ги август месец миналата година.Наблюдават ги,не ми създават проблеми засега.Този проблем с щ.жлеза и миомите имат ли връзка?Питам по принцип,какво пише в мед.книги.Тази намалена функция може ли да е причина за появата на миомите?Лекарствата,които се изписват за лечение на щ.жлеза,как ще повлияят на миомите?

Уважаема moni.miteva,
Най-важното е да се стартира лечение. Трябва да Ви се направи ехография на щитовидната жлеза и да се изследват антитела. Преценката какво да се направи е на лекаря, който ще проведе консултацията. Само след преглед може да се прецени какво точно да се прави.
Няма връзка между заболяването Ви на щитовидната жлеза и това, че имате миома. Лечението на хипотиреоидизма цели да се компенсира недостатъчната продукция от жлезата Ви. Цели се да се достигнат нива на хормоните, които имат хората без заболяване. Няма как това лечение да се вини за каквато и да е промяна в миомите Ви.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната