Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот lucy.tsenova » 25 Апр 2016, 10:43

Здравейте, преди две седмици след косене с косачката, на следващия ден се схванах от дясната страна / от рамото към шията/. След 2-3 дни започна да ме боли гърлото- имах болка при преглъщане. От дясно се появи лек оток в основата на шията до жилата. Отидох при личният ми лекар и той ми каза, че не е възпалено гърлото , а е почти сигурен , че е щитовидна жлеза. Отидох при ендокринолог а тя ме изпрати на изследвания за хормони и на гинеколог.
Изследванията са в норма, при прегледа при гинеколог всичко беше наред /направи ми цитонамазка, от която чакам резултат, но цикълът ми е много точен и в рамките на нормалното, не сам раждала за инфо/.
Ендокриноложката ме изпрати на УНГ - чак тогава ми пуснаха ПКК и диференциално. Изписа ми антибиотик Лево...Тева 500 и противоалергични /алерцит - изключително зле ми повлияха и ги спрях след 4 дена/, защото се съмняваше и за алергия. ПКК излезе в норма - чакам диференциално. Отокът е до жилата отпред вдясно и не спада. Имам и затруднение леко при преглъщане. Дали е от истинка или е нещо по-притеснително? Да тида ли на ехограф?
lucy.tsenova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Апр 2016, 22:28

lucy.tsenova написа:Здравейте, преди две седмици след косене с косачката, на следващия ден се схванах от дясната страна / от рамото към шията/. След 2-3 дни започна да ме боли гърлото- имах болка при преглъщане. От дясно се появи лек оток в основата на шията до жилата. Отидох при личният ми лекар и той ми каза, че не е възпалено гърлото , а е почти сигурен , че е щитовидна жлеза. Отидох при ендокринолог а тя ме изпрати на изследвания за хормони и на гинеколог.
Изследванията са в норма, при прегледа при гинеколог всичко беше наред /направи ми цитонамазка, от която чакам резултат, но цикълът ми е много точен и в рамките на нормалното, не сам раждала за инфо/.
Ендокриноложката ме изпрати на УНГ - чак тогава ми пуснаха ПКК и диференциално. Изписа ми антибиотик Лево...Тева 500 и противоалергични /алерцит - изключително зле ми повлияха и ги спрях след 4 дена/, защото се съмняваше и за алергия. ПКК излезе в норма - чакам диференциално. Отокът е до жилата отпред вдясно и не спада. Имам и затруднение леко при преглъщане. Дали е от истинка или е нещо по-притеснително? Да тида ли на ехограф?

Уважаема lucy.tsenova,
Без да съм Ви преглеждала е невъзможно да преценя дали оплакванията произлизат от щитовидната жлеза. При съмнение за болка свързана с щитовидната жлеза е необходимо да се пусне не само ПКК, но и СУЕ. Ехографското изследване е важна част от диагностиката на заболяванията на щитовидната жлеза, но и на проблеми с шийни структури.
Описанието, което на оплакванията ме насочва повече към травма на мускул на шията, най-вероятно на стерноклейдомастоидеус /това, което определяте като жила/. Това е хипотеза която може да се потвърди с преглед.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот moni.miteva » 27 Апр 2016, 18:30

Здравейте,моля за мнение.Ето резултати от изследвания и ехография.

Щ.жлеза-правилно разположение и форма,ясен контур,нормални размери.
Десен лоб-1,59/1,52/3,68см.
Ляв лоб-1,44/1,43/3,55см.
Истмус-0,28см.
Хипоехогенна и нехомогенна ехоструктура,с дребно петнисти хипоехогенни зони дифузно,без огнищни лезии,увеличена васкуларизация.
STH 10.090. /0,34-5,60/
FT3. 7.17. /3.8-6.0/
FT4. 8.55. /7.9-14.4/
TAT. 2.9<. /<4.0/

Моля за Вашето мнение.Резултатите от кръвта ги вземах днес и лекарката ми още не ги е видяла.Имам час при нея следващия месец.
Много ли е зле положението?Ендокриноложката каза,че МОЖЕ да се наложи да пия хормони.Както се вижда стойностите са леко завишени(според мен). Може ли да се избегне пиенето на хормони и същите тези хормони да бъдат набавени чрез по-голяма консумацията на определен вид храна-например риба ??Или по друг начин?
Според Вас имам ли липса на йод?
Какво ще ме посъветвате?
Благодаря .
moni.miteva

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 01 Май 2016, 09:55

moni.miteva написа:Здравейте,моля за мнение.Ето резултати от изследвания и ехография.

Щ.жлеза-правилно разположение и форма,ясен контур,нормални размери.
Десен лоб-1,59/1,52/3,68см.
Ляв лоб-1,44/1,43/3,55см.
Истмус-0,28см.
Хипоехогенна и нехомогенна ехоструктура,с дребно петнисти хипоехогенни зони дифузно,без огнищни лезии,увеличена васкуларизация.
STH 10.090. /0,34-5,60/
FT3. 7.17. /3.8-6.0/
FT4. 8.55. /7.9-14.4/
TAT. 2.9<. /<4.0/

Моля за Вашето мнение.Резултатите от кръвта ги вземах днес и лекарката ми още не ги е видяла.Имам час при нея следващия месец.
Много ли е зле положението?Ендокриноложката каза,че МОЖЕ да се наложи да пия хормони.Както се вижда стойностите са леко завишени(според мен). Може ли да се избегне пиенето на хормони и същите тези хормони да бъдат набавени чрез по-голяма консумацията на определен вид храна-например риба ??Или по друг начин?
Според Вас имам ли липса на йод?
Какво ще ме посъветвате?
Благодаря .

Уважаема moni.miteva,
Вашата щитовидна жлеза е с понижена функция. Няма как да се компенсира по друг начин дефицита на хормони освен да Ви се дадат от вън. На днещно време йодния дефицит е ликвидиран благпдарение на йодирането на солта. Едва ли причината за дефицита на хормони е свързан с липсата на йод. Не Ви препоръчвам да пиете йодни препарати, т.к само могат да навредят.
Сигурни ли сте че изследването, което са Ви правили е STH. Струва ми се, че е по-вероятно да е ТSH. Aко не съм права ще се наложат допълнителни изследвания.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот milica26 » 03 Май 2016, 14:33

Здравейте, Д-р Йорданова! Имам нужда от съвет: проблеми със ЩЖ от около 15 години. Хормонална терапия 2 пъти /2010 и 2014/ по година-две /до влизане на хормоните в норма/. Ехография 2010 и 2015 - в десен дял - хипоехогенен модул с размери 3,4х2,6 мм /няма разлика в размера при двете ехографии/. Основно оплакване: висок пулс /без лекарства над 130 в покой/. До сега последователно по няколко години - Обзидан, ..., Конкор, сега Пропранолол Акорд 2х0.5 + Sorlentor 7,5 mg 2x1 /пулса е 75-90/. И постоянна умора. Последни изследвания /10.02.16/: TSH - 1,1 и FT4 - 18,0. Нямам поставена точна диагноза, водят ме с други болести на ЩЖ. Притесненията са ми в постоянния рецидив и все по-трудното овладяване на пулса. Какво бихте ми препоръчали? Благодаря предварително за отговора Ви!
milica26

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 04 Май 2016, 22:15

milica26 написа:Здравейте, Д-р Йорданова! Имам нужда от съвет: проблеми със ЩЖ от около 15 години. Хормонална терапия 2 пъти /2010 и 2014/ по година-две /до влизане на хормоните в норма/. Ехография 2010 и 2015 - в десен дял - хипоехогенен модул с размери 3,4х2,6 мм /няма разлика в размера при двете ехографии/. Основно оплакване: висок пулс /без лекарства над 130 в покой/. До сега последователно по няколко години - Обзидан, ..., Конкор, сега Пропранолол Акорд 2х0.5 + Sorlentor 7,5 mg 2x1 /пулса е 75-90/. И постоянна умора. Последни изследвания /10.02.16/: TSH - 1,1 и FT4 - 18,0. Нямам поставена точна диагноза, водят ме с други болести на ЩЖ. Притесненията са ми в постоянния рецидив и все по-трудното овладяване на пулса. Какво бихте ми препоръчали? Благодаря предварително за отговора Ви!

Уважаеми milica26,
трудно ми е да Ви помогна, т.к. не ми е ясно какво заболяване на щитовидата жлеза сте лекували. Лечението с хормони е заместително и се дава ако дадена жлеза не функционира достатъчно добре. При хипофункция на щитовидната жлеза най-често има намален или нормален пулс, а не повишен. Тахикардията е характерна за наличие на повишени нива на хормоните на щитовидната жлеза. Възелът в щитовидната Ви жлеза не би трябвало да е проблем, т.к. не нараства с времето.
Ако последните хормони, които цитирате са правени при наличие на оплаквания означава, че щитовидната жлеза не съучаства в ускоряването на пулса. Важни са изследванията на сърцето. Те биха помогнали за по-точна диагностика и лечение.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот milica26 » 05 Май 2016, 08:18

Dr Stella Yordanova написа:
milica26 написа:Здравейте, Д-р Йорданова! Имам нужда от съвет: проблеми със ЩЖ от около 15 години. Хормонална терапия 2 пъти /2010 и 2014/ по година-две /до влизане на хормоните в норма/. Ехография 2010 и 2015 - в десен дял - хипоехогенен модул с размери 3,4х2,6 мм /няма разлика в размера при двете ехографии/. Основно оплакване: висок пулс /без лекарства над 130 в покой/. До сега последователно по няколко години - Обзидан, ..., Конкор, сега Пропранолол Акорд 2х0.5 + Sorlentor 7,5 mg 2x1 /пулса е 75-90/. И постоянна умора. Последни изследвания /10.02.16/: TSH - 1,1 и FT4 - 18,0. Нямам поставена точна диагноза, водят ме с други болести на ЩЖ. Притесненията са ми в постоянния рецидив и все по-трудното овладяване на пулса. Какво бихте ми препоръчали? Благодаря предварително за отговора Ви!

Уважаеми milica26,
трудно ми е да Ви помогна, т.к. не ми е ясно какво заболяване на щитовидата жлеза сте лекували. Лечението с хормони е заместително и се дава ако дадена жлеза не функционира достатъчно добре. При хипофункция на щитовидната жлеза най-често има намален или нормален пулс, а не повишен. Тахикардията е характерна за наличие на повишени нива на хормоните на щитовидната жлеза. Възелът в щитовидната Ви жлеза не би трябвало да е проблем, т.к. не нараства с времето.
Ако последните хормони, които цитирате са правени при наличие на оплаквания означава, че щитовидната жлеза не съучаства в ускоряването на пулса. Важни са изследванията на сърцето. Те биха помогнали за по-точна диагностика и лечение.

При проблеми TSH=0,00000xx, FT4>30, FT3 - около норма. При прегледи от кардиолози - единно мнение, че сърцето е здраво, а ускорения пулс е симптом. Чупене на нокти и косопад, умора, но и напълняване. Възможно ли е възела да не е основната причина, т.е. да не оказва влияние и да се търси другаде причината за повишената функция на ЩЖ? И напълняването как се вписва?
milica26

Мнениеот wefani » 06 Май 2016, 16:38

Здравейте, след преглед при ендокринолог ми беше назначено лечение с еутирокс 25мг. / след 3 месеца лечение да отида на контролен преглед/
Не ми е правена ехография, нито са ми пускани други хормони освен тхс: 4.16 при реф. ст 0.4 - 4.0.
Бях вдигнала кравно 150/105 от притеснение и за това си пуснах изследване, на 27 години съм, но в момента се успокоих и кравното се нормализира.
Търся второ менение дали е адекватно да се назначава терапия с този медикамент, или е нужно да се пуснат всички хормони на щит. жлеза.
wefani

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Май 2016, 07:59

wefani написа:Здравейте, след преглед при ендокринолог ми беше назначено лечение с еутирокс 25мг. / след 3 месеца лечение да отида на контролен преглед/
Не ми е правена ехография, нито са ми пускани други хормони освен тхс: 4.16 при реф. ст 0.4 - 4.0.
Бях вдигнала кравно 150/105 от притеснение и за това си пуснах изследване, на 27 години съм, но в момента се успокоих и кравното се нормализира.
Търся второ менение дали е адекватно да се назначава терапия с този медикамент, или е нужно да се пуснат всички хормони на щит. жлеза.

Уважаеми wefani,
Определено е редно да се знае какво е подлежащото заболяване довело до промяна във функцията на щитовидната жлеза. Колегът е трябвало да Ви предложи допълнителни изследвания. Вие е трябвало да прецините дали ги желаете или не, тъй като те се заплащат от пациента. При пациент на вашата възраст е по-добре да се стартира лечение.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Май 2016, 08:43

milica26 написа:При проблеми TSH=0,00000xx, FT4>30, FT3 - около норма. При прегледи от кардиолози - единно мнение, че сърцето е здраво, а ускорения пулс е симптом. Чупене на нокти и косопад, умора, но и напълняване. Възможно ли е възела да не е основната причина, т.е. да не оказва влияние и да се търси другаде причината за повишената функция на ЩЖ? И напълняването как се вписва?

Уважаема milica26,
Когато са установени тези хормони сте имали причина да имате ускорен пулс. При неувредено сърце след достигане на еутиреоидно състояние (каквото цитирате в предното си запитване) щитовидната жлеза не може да се вини за сърцебиенето. Възел с размери, каквито цитирате не може да доведе до толкова сериозна хормонална секреция, че да предизвика тиреотоксикоза. Той е просто допълнителна находка. При нарушение във функцията на щитовидната жлеза е редно да се знае какво е заболяването, което го предизвиква. Така ще се знае повече за това как да се лекува.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната