Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Възможно ли е мързелът да е форма на депресия?

Мнениеот nefertiti » 11 Апр 2016, 10:52

Не казвам, че мързела е апатия. Депресията може да се проявява в апатия, която да се изразява в такова безразличние и бездействие, че някои може да я бърка с мързел. Но мързелът си е мързел.
nefertiti

Мнениеот Pipilota » 11 Апр 2016, 12:55

nefertiti написа:Не казвам, че мързела е апатия. Депресията може да се проявява в апатия, която да се изразява в такова безразличние и бездействие, че някои може да я бърка с мързел. Но мързелът си е мързел.

Абсолютно, аз спокойно мога да си мързелувам и да ме мързи и в същото време да съм в добро настроение, както и днес. :) Двете неща нямат нищо общо. Мързела се обуславя с други неща. :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот annamaria » 12 Апр 2016, 11:31

май никой не се спасява от такива симптоми. а какво правите, за да не изпадате все пак в порочния кръг на бездействие от мързел/депресия ?
annamaria

Мнениеот Lisica » 14 Апр 2016, 14:18

annamaria написа:май никой не се спасява от такива симптоми. а какво правите, за да не изпадате все пак в порочния кръг на бездействие от мързел/депресия ?

Да, случва се на всеки и няма как да се избяга, ако го почувстваме. ;) Моят начин е среща с приятелки, тъжни филми и многоо шоколад. за 2 дни съм кукуряк. :) изревавам си всичко, което ми тежи и се стягам. :)
Аватар
Lisica

Мнениеот klara » 15 Апр 2016, 09:54

Бездействието от мързел по-лесно се оправя и може да трае по-кратко. С него като че ли можеш да се пребориш по-бързо. Човек има такива моменти, в които не му се похваща нищо, но после се активизира, тялото и мозъка са си починали и пак е на линия. Един-два дена отдаване на излежаване, четене или мотаене с приятели ми помагат да отпусна. Виж с депресията нещата са по-сложни. Тя не минава за ден-два.
klara

Мнениеот nefertiti » 06 Юни 2016, 13:27

klara, това, което казваш, не е мързел, а просто умора.
nefertiti

Мнениеот lussy » 06 Юни 2016, 14:18

Който си е мързелив, цял живот го мързи и все гледа да бяга по тъча :mrgreen: .
lussy

Мнениеот annamaria » 07 Юни 2016, 12:07

мързелът си е мързел, със и без депресии. но, според мен, не е само до характер, а и до възпитание. немотивирани хора, неоткрили интерес в нищо, което да ги кара с лекота да са активни, се оформят като мързеливци.
annamaria

Мнениеот dejavu » 07 Юни 2016, 12:25

Човек като няма интерес към нищо лесно започва да кара по течението и няма живец в него. Отпуска се и му става всичко все тая. Но това може да бъде симптом и на депресия.
dejavu

Мнениеот nefertiti » 08 Юни 2016, 09:39

Ако винаги си е бил муден, си е мързел по природа :) Ако е бил нормално активен човек и после се е променил, вече може да има елемент на депресия или "криза на средната възраст" и такива неща..
nefertiti

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология