Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет от медицинския екип на "Фрамар".

Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 17 Яну 2019, 10:01

В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с афективните разстройства. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на този проблем. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Афективните разстройства се характеризират със сериозна промяна в настроението, която причинява нарушаване на ежедневните дейности. Въпреки че съществуват много различни подтипове, основно разстройствата на настроението се класифицират на депресивни, маниакални и биполярни. В допълнение към типа и подтипа на настроението, разстройствата също се различават по интензивност и тежест.

Депресивното разстройство е значимо медицинско състояние, което може да засегне много области от живота Ви. То повлиява настроението и поведението, както и различни физиологични функции, като сън. Хората, страдащи от депресия, често губят интерес към дейности, които преди са им доставяли удоволствие, и имат проблеми с ежедневните дейности. Други симптоми, придружаващи депресията, са тревожност, раздразнителност, умора и липса на енергия, затруднения в концентрацията, проблеми с паметта, социална изолация, намален или повишен апетит, чувство за вина и безполезност, ниско самочувствие, сексуални проблеми, мисли за смърт и самоубийство. Медикаменти, психотерапия и други терапевтични подходи могат ефективно да излекуват хората с депресивно разстройство.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1886
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот Пепи72 » 30 Авг 2019, 10:06

Все по-често се сблъсквам с хора със симптоми на депресивно разтройство. И все по-често си задавам въпроса толкова ли ние не може да контактуваме с другите около нас, та се налага да се затваряме в себе си и да трупаме отрова в телата си? Не е ли това, което отключва депресията?
Пепи72
 
Мнения: 48
Регистриран на: 26 Авг 2019, 09:31

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот нед » 11 Апр 2020, 14:40

Здравейте, лекар ме диагностицира с ОКР и ми преписа флуансол и хедонин,но се чувствам като парцал, спи ми се постоянно, напълнях, вечер имам някакви ужасни сънища по С. Кинг, а и се събуждам с ужасно главоболие. Мога ли вместо хединин да пия грандаксин. И вместо флуанксол да пия анафранил (но той е по схема и много хапчета трябва да се пият). Кажете за някакъв нов антидепресант открит през последните години. Например бринтеликс. Моля за съвет за антидепресант или с по-малко странични дейстия, не като флуансола и хедонина, които са съпътстани от много странични ефекти, а чета, че и гранданскина или анафранила са с много странични ефекти. Само моля Ви не пишете да се консултурам с психиатъри, консултирал съм се и ползата е никаква
нед
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Апр 2020, 14:22

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

Мнениеот FramarLekari » 13 Апр 2020, 23:07

нед написа:Здравейте, лекар ме диагностицира с ОКР и ми преписа флуансол и хедонин,но се чувствам като парцал, спи ми се постоянно, напълнях, вечер имам някакви ужасни сънища по С. Кинг, а и се събуждам с ужасно главоболие. Мога ли вместо хединин да пия грандаксин. И вместо флуанксол да пия анафранил (но той е по схема и много хапчета трябва да се пият). Кажете за някакъв нов антидепресант открит през последните години. Например бринтеликс. Моля за съвет за антидепресант или с по-малко странични дейстия, не като флуансола и хедонина, които са съпътстани от много странични ефекти, а чета, че и гранданскина или анафранила са с много странични ефекти. Само моля Ви не пишете да се консултурам с психиатъри, консултирал съм се и ползата е никаква


Здравейте, нед!

Лечението при ОКР се преценява и предписва само и единствено от специалист психиатър. Не е подходящо да променяте сам терапия, да спирате назначено лечение, да започвате прием на други лекарства по собствено усмотрение. Това са специфични медикаменти, които се приемат по определена схема (особено при започване на приема и прекратяването му). Може да се навредите. Уведомете лекуващия си психиатър за нежеланите реакции, може да потърсите и друго професионално мнение.

Успех!

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1886
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта