Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот nevenabo » 16 Май 2016, 07:36

с автоимунен тиреоидит съм с ниски хормон на L тироксин съм но не го пия редовно като започна да го пия редовно за колко време ще се възстановя и ако можете да ми кажете повече неща за хормона
nevenabo

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 18 Май 2016, 05:43

nevenabo написа:с автоимунен тиреоидит съм с ниски хормон на L тироксин съм но не го пия редовно като започна да го пия редовно за колко време ще се възстановя и ако можете да ми кажете повече неща за хормона

Уважаеми nevenabo,
Тиреоидните хормони са изклщчително важни за организма. Те участват в регулацията на обменните процеси, образуването на топлина, въздействат върху нервната система, сърцето, мускулите и т.н. Приемът на хормона има значение за нормализиране на метаболизма. Приема се 30 минути преди храна с вода. По подробна информация можете да намерите в листовката на медикамента и кратката характеристика, които се намират в Е АПТЕКА в сайта на Фрамар.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Rosiita70 » 08 Юни 2016, 16:45

Здравейте ! Преди три години ми откриха Хашимото ! Започнах да пия Еутирокс . Като постепенно се наложи дозата да се увеличи от 25 на 50 микрограма . Края на април си изследвах ТСХ -6,38 ,ендокринолога при когото ходя ми и каза да пия 75 микрограма и след един месец да си направя контрола . На 1.06 - ТСХ - 0,82. това нормално ли е ? Започна страхотна тахикардия , аз се чувствам постоянно отпаднала ,уморена , болят ме мускулите на краката ,понякога съм замаяна . Сега ми доктора ми каза да пия Еутирокса един ден 50 ,един ден 75 и след три месеца контрола. моля бих искала да чуя и вашето мнение относно дозите и може би да ме посъветвате как да си облекча поне малко дискомфорта.
Rosiita70

Мнениеот oditing » 08 Юни 2016, 23:28

Здравейте,

Диагностицирана съм с Хашимото от осем години. Имам намалена функция на щитовидната жлеза и приемам Еутирокс от 75 микрограма.
Във връзка с възникнало друго ставно заболяване се налага да пия хондро протектор в продължение на три месеца. Т.к някои от тези препарати са разработени на основата, на водорасли и миди подходящи ли са за мен? Лекуващият ме лекар предложи един от следните варианти, но държеше задължително да се консултирам с ендокринолог:
Flex Code Premium
Knorpel Plus
JOINT CARE

Благодаря много за консултацията!
Галина Георгиева
oditing

Мнениеот Vanilly » 09 Юни 2016, 13:24

Dr Stella Yordanova написа:
Vanilly написа:Здравейте д-р Йорданова,

Много моля да коментирате изследванията ми и за мнението Ви относно моя случай. На преглед при лекуващия ми ендокринолог съм чак другата седмица, а доста се уплаших от последните резултати :( Жена съм, на 30 год., незабременявала.

Октомври 2015 при проф. прегледи ТСХ ми беше 3,17 (0,27-4,2) - изследван за първи път; ПКК, урина ми бяха в норма. При ехография на щитовидната жлеза се установи, че е с нехомогенна, зърнистта структура, но без други изменения. Ендокринологът ме посъветва при планиране на бременност, забременяване задължително да изследвам антитела и ТСХ. Декември 2015 гинеколог (след изключване на гинекологични заболявания) ми назначи хормонални изследвания , понеже имах проблем с менструацията - цикълът ми идваше през месец-два, понякога с прокървявания извън менструацията, доста болезна менструация, имах много чести и ужасно силни главоболия, трудно повлияващи се от болкоуспокояващи. Изследванията ми Януари 2016: ТСХ 3,71, анти ТПО МАТ 101,2 ( до 34), ТАТ 60,59 (фо 115), пролактин около 3000 (127-637), доста ниски ФСХ и ЛХ. Насочиха ме към консултация с ендокринолог, който диагностицира хиперпролактемия и автоимунен тиреодит. При контролно изследване на пролактин, той беше 2008. След ямр на хипофизата се установи микроаденом 3,8 мм. Назначиха ми Достинекс по схема, след първия месец на приема му пролактинът спадна до 165, главоболията спряха напълно, цикълът се възстанови. Назначиха ми двойно по ниска доза за още два месеца. Относно Хашимотото ендокринологът ми каза, че не се налага хормонозаместваща терапия, освен ако не планувам бременност или забременея. Препоръча ми да ям по два бразилски ореха на ден (спазвам го стриктно) и да намаля и спра глутена (опитвам, спрях напълно хляба, консумирам само от лимец, но похапвам рядко други храни с глутен, особено покрай празниците :sad: ).
При годишни проф. прегледи края на март месец ТСХ ми беше вече 12,75, ехографията показваше пак нехомогенност, хипоехогенност. Консултирах се с лекуващия ми ендокринолог и тя беше много учудена, че за 3-4 месеца ТСХ може да скочи толкова много, и ми назначи контрол на ТСХ, МАТ, пролактин и паращитовиден хормон (от няколко месеца имам подути лимфни възли около щитовидната жлеза, които не спадат). Направих ги миналата седмица и резултатите изглеждат стряскащо поне за мен :cry:

Хормони
TSH 53.92 µIU/ml 0,27 - 4,2
Free Т4 (fT4) 6.15 ng/l 9.30 - 17.00
A-TPO (MAT) 600.00 IU/ml 0,00 - 34,00

Prolactin 323.7 µIU/ml 101,76 - 487,60
Паратхормон (PTH) 26.95 pg/ml 15 - 65
Клинична химия
Калций 2.26 mmol/l 2,15 - 2,5
Неорганични фосфати 1.28 mmol/l 0,81 - 1,45

Нямам особени оплаквания освен по-лесна уморяемост и на моменти липса на енергия, подтиснатост, имах и косопад, но спря, появяват ми се от 2 години пигментации по лицето... Теглото ми е нормално, даже напоследък отслабвам без да искам... (знам, че при Хашимото се наблюдава напълняване)
На какво може да се дължи това завишение на ТСХ и МАТ? През последните около 3 месеца пиех много често чай от мента или джоджен, четох че регулира тостестерон и ЛХ, ФСХ и по този начин помага против косопад и нежелано окосмяване - възможно ли е това да е повлияло на ТСХ, ФТ4, МАТ? ФТ4 изследвам за първи път. Предполагам, че ще ми назначат хормонозаместваща терапия?

Извинявам се, ако информацията, която давам е твърде подробна, но не знам кое е важно и кое не толкова. Всичко свързано ези с тзаболявания ми е ново и доста объркващо.

Много благодаря за отговора Ви предварително!

Поздрави,
Лили

Уважаема Vanilly,
Тиреоидитът на Хашимото може да протече както с нормална, така и с променена тиреоидна функция. Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение във функцията на щитовидната жлеза. Повечето пациенти в крайна сметка стават хипотиреидни. Това се е случило с Вас. Няма как да се предвиди кога и как ще се промни функцията на щитовидната жлеза. При млади хора често няма и симптоматика, която да насочи че е настъпила такава промяна. Затова и е необходимо редовно хормонално изследване. Важно е да се стартира заместително лечение. Трябва да се проследят и ехографските промени.

Здравейте д-р Йорданова,

преди месец ми назначиха хормонозаместителна терапия, лтироксин 75 млг дневно за 45 дни, след което излесдване на ТСХ и FТ4. Освен това ми предписаха и по 2 таблетки селен от по 100мгр за 2 месеца, герикапс по 1 кап. дневно за 15 дни. Ендокриноложката ми каза да продължа да ям и по два бразилски ореха на ден. Мислите ли, че тази терапия е удачна, 75 млг лтироксин не е ли много за започване на лечение?
Вече месец приемам лтироксина и селена. Забелязвам, че косопадът ми се увеличава. Четох, че препоръчителната доза селен е 100мгр дневно, а аз поемам двойно повече, а и от бразилските орехи допълнително. Възможно ли е косопадът да е от прекален прием на селен? Освен това ПМС миналия и този месец ми продължи много дълго, две седмици преди менструацията започнаха болки в гърдите, наедряване, тежест. Менструацията ми от повече от година е мн болезнена първите дни, даже и с обезболяващи не ми помагат напълно. Знам, че не е от гинекологичен проблем, защото април месец на преглед при гинеколог нямаше никакви отклонения от нормата. Може ли тези смущения да са свързани с хипофункцията на щитовидната жлеза?

Благодаря предварително за отговора Ви.

Поздрави,
Лили
Vanilly

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Юни 2016, 18:18

Rosiita70 написа:Здравейте ! Преди три години ми откриха Хашимото ! Започнах да пия Еутирокс . Като постепенно се наложи дозата да се увеличи от 25 на 50 микрограма . Края на април си изследвах ТСХ -6,38 ,ендокринолога при когото ходя ми и каза да пия 75 микрограма и след един месец да си направя контрола . На 1.06 - ТСХ - 0,82. това нормално ли е ? Започна страхотна тахикардия , аз се чувствам постоянно отпаднала ,уморена , болят ме мускулите на краката ,понякога съм замаяна . Сега ми доктора ми каза да пия Еутирокса един ден 50 ,един ден 75 и след три месеца контрола. моля бих искала да чуя и вашето мнение относно дозите и може би да ме посъветвате как да си облекча поне малко дискомфорта.

Уважаеми Rosiita70,
Трудно е да Ви помогна, без да знам как изглеждате, какви придружаващи заболявания имате и т.н. Не би трябвало да имате тахикардия свързана с приема на медикамента при ТСХ - 0,82. Щом Ви е препоръчано да намалите дозата направете го. От написаното мисля, че такава корекция ще доведе до поддържане на ТСХ в референтни стойности. Това ще се потвърди единствено от контролните изследвания.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Юни 2016, 18:41

oditing написа:Здравейте,

Диагностицирана съм с Хашимото от осем години. Имам намалена функция на щитовидната жлеза и приемам Еутирокс от 75 микрограма.
Във връзка с възникнало друго ставно заболяване се налага да пия хондро протектор в продължение на три месеца. Т.к някои от тези препарати са разработени на основата, на водорасли и миди подходящи ли са за мен? Лекуващият ме лекар предложи един от следните варианти, но държеше задължително да се консултирам с ендокринолог:
Flex Code Premium
Knorpel Plus
JOINT CARE

Галина Георгиева

Уважаема oditing,
Хондропротекторите съдържат доста по-различни съставки - хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат колаген и т.н. Не знам защо решихте, че съдържат йод. Проверих доста такива продукти и не намерих нито една хранителна добавка за лечение на ставни проблеми с обявено съдържание на йод. Няма и обявено противопоказание каквото и да е заболяване на щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Юни 2016, 19:10

Vanilly написа:Здравейте д-р Йорданова,
преди месец ми назначиха хормонозаместителна терапия, лтироксин 75 млг дневно за 45 дни, след което излесдване на ТСХ и FТ4. Освен това ми предписаха и по 2 таблетки селен от по 100мгр за 2 месеца, герикапс по 1 кап. дневно за 15 дни. Ендокриноложката ми каза да продължа да ям и по два бразилски ореха на ден. Мислите ли, че тази терапия е удачна, 75 млг лтироксин не е ли много за започване на лечение?
Вече месец приемам лтироксина и селена. Забелязвам, че косопадът ми се увеличава. Четох, че препоръчителната доза селен е 100мгр дневно, а аз поемам двойно повече, а и от бразилските орехи допълнително. Възможно ли е косопадът да е от прекален прием на селен? Освен това ПМС миналия и този месец ми продължи много дълго, две седмици преди менструацията започнаха болки в гърдите, наедряване, тежест. Менструацията ми от повече от година е мн болезнена първите дни, даже и с обезболяващи не ми помагат напълно. Знам, че не е от гинекологичен проблем, защото април месец на преглед при гинеколог нямаше никакви отклонения от нормата. Може ли тези смущения да са свързани с хипофункцията на щитовидната жлеза?

Благодаря предварително за отговора Ви.

Поздрави,
Лили

Уважаема Vanilly,
трудно е да кажа дали смятам дозировката за голяма, без да съм Ви виждала. Дозата е строго индивидуална. Това може да се каже само след проверка на ТСХ.
Относно селена бих казала да се придържате към препоръчаната от производителя доза. Има много продукти на пазара и за всеки има различни препоръки за прием.
Проблемите, които описвате не са свързани с приложението на Л-тироксина. Предменструалният синдром, макар и не докрай изяснен не се свързва с нарушение във функцията на щитовидната жлеза. Болезнена менструация може да има при хипотиреоидизъм. При Вас се очаква намалените нива на тироидните хормони да са коригирани от лечението.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот oditing » 11 Юни 2016, 10:37

Dr Stella Yordanova написа:
oditing написа:Здравейте,

Flex Code Premium
Knorpel Plus
JOINT CARE

Галина Георгиева

Уважаема oditing,
Хондропротекторите съдържат доста по-различни съставки - хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат колаген и т.н. Не знам защо решихте, че съдържат йод. Проверих доста такива продукти и не намерих нито една хранителна добавка за лечение на ставни проблеми с обявено съдържание на йод. Няма и обявено противопоказание каквото и да е заболяване на щитовидната жлеза.

Това означава, че бих могла да приложа един от изброените препарати без да се притеснявам?
Преди време приемах Regenovex, който е подобен вид добавка за ставите с екстракт от Новозенландска зеленоуста мида и в резултат се отключи криза, която продължи повече от два месеца с постоянни болки в ставите променящи местоположението си всеки ден. Така и не се установи причината, но се допусна връзка с Хашимотото и реакция на организма към съдържанието на медикамента.
Затова сега съм доста предпазлива и буквално се страхувам да започна нов курс с такъв препарат а е наложитено.

Благодаря ви много за консултацията!
oditing

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 12 Юни 2016, 07:25

oditing написа:Това означава, че бих могла да приложа един от изброените препарати без да се притеснявам?
Преди време приемах Regenovex, който е подобен вид добавка за ставите с екстракт от Новозенландска зеленоуста мида и в резултат се отключи криза, която продължи повече от два месеца с постоянни болки в ставите променящи местоположението си всеки ден. Така и не се установи причината, но се допусна връзка с Хашимотото и реакция на организма към съдържанието на медикамента.
Затова сега съм доста предпазлива и буквално се страхувам да започна нов курс с такъв препарат а е наложитено.

Благодаря ви много за консултацията!

Уважаема oditing,
Това което описвате е съвпадението на събития. Тириоидитът на Хашимото се съчетава често с някои ставни проблеми. Самият той е автоимунно заболяване, при което организма атакува собствената си щитовидна жлеза, т.е. атаката е към определен орган. При ставни болки трябва да се провери функцията на щитовидната жлеза или да се търси заболяване автоиманно заболяване, с което се съчетава.
Лекарят който Ви е назначил терапията трябва да каже кой медикамент да вземате.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната